Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ - ΤΙΜΕΣ
Στη «μέγκενη» της ΕΕ

Μειώθηκε κατά 2% σε πραγματικές τιμές το 1999 και η κυβέρνηση εμφανίζει ως επιτυχία το ότι η μείωση δεν ήταν μεγαλύτερη!

Νέα σημαντική μείωση στο αγροτικό εισόδημα και τις αγροτικές τιμές προκάλεσε μέσα στο 1999 η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ (EUROSTAT), που δημοσίευσε την προηγούμενη βδομάδα ο «Ρ», το αγροτικό εισόδημα το 1999 μειώθηκε σε πραγματικές τιμές κατά 2% σε σύγκριση με το 1998. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, την ίδια περίοδο οι τιμές στη γεωργική παραγωγή μειώθηκαν κατά 5,3% και στη ζωική κατά 6%. Παράλληλα κατά 2 % μειώθηκαν σε πραγματικές τιμές και οι επιδοτήσεις.

Τα ίδια στοιχεία επίσης αναφέρουν ότι το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε σε 12 από τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ και πως η μέση μείωση είναι της τάξης του 4%, ενώ στις αγροτικές τιμές η μείωση είναι 4,6%. Επιπλέον αναφέρεται ότι η απασχόληση στη γεωργία μέσα στο 1999 μειώθηκε κατά 3 %.

Οσον αφορά επίσης τη χώρα μας, τα επιμέρους στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ εμφανίζουν μείωση της παραγωγής κρασιού κατά 10% και των σιτηρών κατά 6 %.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της EUROSTAT, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε σε πραγματικές τιμές κατά 3,9% το 1998, κατά 2,7% το 1997 και κατά 2,1% το 1996. Συγκριτικά, το 1998 οι αγροτικές τιμές είχαν μειωθεί κατά 4,3% ενώ το 1997 και το 1996 κατά 3,7% και 2,6 %, αντίστοιχα.

Η εικόνα αυτή δείχνει ξεκάθαρα το οξύ πρόβλημα που υπάρχει στον αγροτικό τομέα, αφού και τα ίδια τα στοιχεία της ΕΕ επιβεβαιώνουν την πορεία συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος, των αγροτικών τιμών, της αγροτικής παραγωγής και των απασχολούμενων στη γεωργία. Επίσης διαψεύδεται και στατιστικώς το «παραμύθι» της κυβέρνησης για αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων, αφού μέσα στο 1999 και οι επιδοτήσεις μειώθηκαν σε πραγματικές τιμές κατά 2%. Και η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς αναστροφή και τα επόμενα χρόνια. Αυτό άλλωστε επιτάσσει και η «Ατζέντα 2000».

Κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω βγήκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε εντεταλμένη υπηρεσία για να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο. Ετσι, το έριξε στη «μαύρη» ΠΑΣΟΚική προπαγάνδα, υποστηρίζοντας ούτε λίγο - ούτε πολύ ότι οι Ελληνες αγρότες πρέπει να ευγνωμονούν την κυβέρνηση, επειδή στη χώρα μας το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 2%, ενώ στο σύνολο των χωρών της ΕΕ μειώθηκε κατά 4%. Δηλαδή η μείωση του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων κατά 2%, των αγροτικών τιμών κατά 5,3% και των κτηνοτροφικών κατά 6% - που είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ - αποτελεί άλλη μια ΠΑΣΟΚική «επιτυχία»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ