Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΒ
«Διόρθωση» το κατρακύλισμα της Σοφοκλέους

Κάτω απο το όριο των 5.000 το Χρηματιστήριο

«Φυσιολογική διόρθωση», χαρακτηρίζουν οι βιομήχανοι τη ραγδαία πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, νίπτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο, τα χείρας τους για την αφαίμαξη των μικροεπενδυτών, οι οποίοι βλέπουν να χάνουν σημαντικό μέρος από τις αποταμιεύσεις τους. Αποταμιεύσεις που είτε μετατράπηκαν σε κέρδη για τους λεγόμενους θεσμικούς επενδυτές, είτε μεταφέρθηκαν στα θησαυροφυλάκια των μελών του ΣΕΒ, μέσω των συνεχών αυξήσεων στο μετοχικό κεφάλαιο που έκανε η μεγάλη πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο. Βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ με τις χτεσινές δηλώσεις του, δεν παρέλειψε να σημειώσει το αυτονόητο ότι δηλαδή οι ίδιες οι επιχειρήσεις, δε χάνουν από την πτώση του Χρηματιστηρίου, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η αγορά θα βρει το ρυθμό της.

Πάντως η πτώση των τιμών συνεχίστηκε και χτες στην οδό Σοφοκλέους, όπου ο Γενικός Δείκτης τελικά έκλεισε με απώλειες 1,34%. Στην αρχή της συνεδρίασης η πτώση των τιμών ήταν πολύ μεγαλύτερη, ωστόσο υπήρξε παρέμβαση όταν ο δείκτης έπεσε κάτω από τις 4.900 μονάδες. Τελικά έκλεισε στις 4.967,23 μονάδες σπάζοντας και το θεωρούμενο ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων.

Οσον αφορά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να στηρίξει το Χρηματιστήριο, ο Ι. Στράτος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η είσοδος στο Χρηματιστήριο άλλων 200 επιχειρήσεων που έχουν κάνει αιτήσεις, θα αναθερμάνουν την αγορά. Παράλληλα άφησε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία, σύμφωνα με το ΣΕΒ, δυσκολεύει τους όρους ένταξης των επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο.

Σε ερωτήσεις για τη θέση του ΣΕΒ στην περίπτωση που αποτελέσουν πραγματικότητα, οι πληροφορίες που κάνουν λόγο ότι η ισοτιμία της δραχμής δε θα κλειδωθεί τελικά στις 353 δραχμές ανά ΕΥΡΩ, αλλά χαμηλότερα, ο Ι. Στράτος τόνισε ότι το θέμα δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παρ' όλα αυτά και σε περίπτωση που η υποτίμηση της δραχμής είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, οι βιομήχανοι δηλώνουν, σε ελεύθερη μετάφραση ότι «προκειμένου να μπούμε στην ΟΝΕ και να έχουμε τα πλεονεκτήματά της, δεν έχουμε πρόβλημα να χάσουμε από τη μικρή υποτίμηση της δραχμής που θα μας στοιχίσει σε ανταγωνιστικότητα».

Κατά τα άλλα, οι βιομήχανοι απαίτησαν και πάλι τα ίδια γνωστά αιτήματά τους, δηλαδή τη σφιχτή εισοδηματική και δημοσιονομική πολιτική, τη μείωση της δημόσιας σπατάλης την κατάργηση εκατοντάδων υπηρεσιών που σύμφωνα με τον Ι. Στράτο «είναι άχρηστες και ανεβάζουν τον πληθωρισμό». Ερωτώμενος πάντως να αναφέρει ενδεικτικά μερικές από την υπηρεσίες που είναι άχρηστες, ανέφερε τη... Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ