Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Στα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, με την υπογράμμιση της σταθερής θέσης για διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, που αναγνωρίζεται από την Αθήνα ως η μοναδική διαφορά της με τα Σκόπια, αναμένεται να απαντήσει με επιστολή του, πιθανότατα σήμερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός στην επιστολή που έλαβε την περασμένη Παρασκευή από τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι.

Η επιστολή αυτή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, που αφέθηκε να διαρρεύσει σε ΜΜΕ της χώρας, θέτει τα ζητήματα αναγνώρισης της ανύπαρκτης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, αναγνώρισης δικαιώματος διπλής ιθαγένειας σε πρόσφυγες που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο του εμφυλίου, καθώς και αποζημίωσης των περιουσιών που αυτοί οι άνθρωποι άφησαν πίσω, αναγνώρισης της «μακεδονικής» γλώσσας την οποία θα χρησιμοποιεί παράλληλα η ελληνική διοίκηση στις περιοχές που κατοικούν «Μακεδόνες» μειονοτικοί.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι αναλαμβάνει το ρίσκο να διατηρήσει σχέσεις έντασης με την Ελλάδα, καθώς έχει εξασφαλίσει έμπρακτα την αμερικανική υποστήριξη, άλλωστε είναι γνωστό ότι η χώρα αυτή αποτελεί αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τη διμερή (στρατιωτική) συμφωνία ΠΓΔΜ - ΗΠΑ. Φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμισμένη με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για το όνομα, δεν έχει αντίρρηση να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το κρίσιμο ωστόσο ζήτημα, όπως από την πρώτη στιγμή υπογράμμιζε το ΚΚΕ και υπογραμμίζει και σήμερα, δεν είναι το όνομα, που μπορεί να έχει με καθαρά γεωγραφικό περιεχόμενο τον όρο Μακεδονία, αλλά απαιτείται η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών να διώξει τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τα Βαλκάνια, για να υπάρξει αρμονική συμβίωση στην περιοχή, χωρίς αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς.

Σε επιφυλακή στη Μελίτη

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις για αλυτρωτικές εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της άφιξης ομάδας πολιτών από την ΠΓΔΜ (υπολογίζονται σε 300) για το πανηγύρι της Μελίτης στις 20 Ιούλη, καλλιεργείται από τις αρχές κλίμα έντονης ανησυχίας, ενώ επίσημα δηλώνεται «εμείς θα τους αντιμετωπίσουμε ως τουρίστες».

Πάντως δίνονται πληροφορίες από την κυβέρνηση για κινήσεις μελών της «Χρυσής Αυγής» που θα μεταβούν στη Μελίτη, με στόχο την αντιπαράθεση με τους «επισκέπτες» και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι διάφοροι εθνικιστικοί κύκλοι, που είναι γνωστό ότι υποκινούνται από διάφορες υπηρεσίες και ιμπεριαλιστικά κέντρα, παίρνουν «θέσεις μάχης»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ