Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ
Κινδυνεύουν ζωές από την έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας

Βραδυφλεγής βόμβα το Θριάσιο Πεδίο

Οι φωτογραφίες είναι από τη φωτιά στη Βιομηχανική Ζώνη του Ασπροπύργου

Eurokinissi

Οι φωτογραφίες είναι από τη φωτιά στη Βιομηχανική Ζώνη του Ασπροπύργου
Σημαντικοί κίνδυνοι προκύπτουν για την υγεία των εργαζομένων από την έλλειψη πυρασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Το γεγονός αυτό αναδείχτηκε και χτες, όταν ξέσπασαν πυρκαγιές στη βιομηχανική περιοχή του Ασπρόπυργου, στη Νέα Ζωή και στο Βοτανικό. Δίπλα στις φλόγες, συνυπήρχαν εργοστάσια, βιοτεχνίες, αποθήκες, αλλά και σπίτια.

Παράλληλα, όμως, καραδοκούν κίνδυνοι και για Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ). Η προχτεσινή πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια «σταμάτησε» λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις, γεμάτες πυρομαχικά, αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ. Στο Θριάσιο Πεδίο, βιομηχανίες που περιέχουν πετρέλαιο και υγραέριο, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Σπίτια, βιομηχανίες και αποθηκευτικοί χώροι, μαζί

Εξι αποθηκευτικοί χώροι εταιρειών, περιορισμένος αριθμός πρόχειρων καταλυμάτων, αύλειοι χώροι και 20 στρέμματα με ξερά χόρτα, ήταν το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες τα ξημερώματα στον Ασπρόπυργο.

«Με αφορμή αυτή την πυρκαγιά, γίνεται φανερό πόσο επικίνδυνη είναι η συνύπαρξη βιομηχανίας και μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές», σχολίασε στον «Ρ», ο Χρήστος Κολοβός, νομαρχιακός σύμβουλος με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Δυτικής Αττικής».

«Η άναρχη δόμηση, με ευθύνη των κυβερνήσεων όλες αυτές τις δεκαετίες, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», τονίζει ο Χρ. Κολοβός και προσθέτει: «Μπροστά στο κέρδος η ζωή των κατοίκων και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν υπολογίζονται».


Eurokinissi

Η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, που ξέσπασε χτες στις 3.20 τα ξημερώματα στην οδό Αγ. Σοφίας στη Ν. Ζωή, επεκτάθηκε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα. Το ένα πάνω από την Αττική Οδό και τα άλλο στην περιοχή της Ν. Ζωής. Παράλληλα, εστίες ξεπήδησαν και σε άλλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή. Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Στ. Στεφανίδης χαρακτήρισε ως εσκεμμένη ενέργεια την εκδήλωση της φωτιάς.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στις 11.02 το πρωί και σε αποθήκη στην οδό Χαράς στο Βοτανικό και η φωτιά ελέγχθηκε στις 11.35. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες βιοτεχνίες, βιομηχανίες και αποθηκευτικοί χώροι, που θα μπορούσαν, σε περίπτωση επέκτασης της πυρκαγιάς, να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.

Ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας

Από αυτές τις πυρκαγιές αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας. Είναι ενδεικτικό ότι:

  • Δε λαμβάνονται μέτρα ασφάλειας και πυρασφάλειας στους εργασιακούς χώρους από τους εργοδότες, γιατί κοστίζουν (αναδεικνύεται με το πλήθος των συμβάντων πυρκαγιάς, με τα εργατικά ατυχήματα κλπ.), παρόλο που προβλέπονται από σχετικούς κανονισμούς (π.χ. κανονισμοί πυροπροστασίας, νομοθεσία για Υγεία και Ασφάλεια εργαζομένων).
  • Υπάρχει, σε αρκετές περιοχές, ανεξέλεγκτη συμβίωση βιομηχανίας - κατοικίας, που μπορεί να οδηγήσει και σε ατυχήματα μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ).
  • Απουσιάζει ο έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους ή υπάρχει προσπάθεια μετατόπισης των εργοδοτικών ευθυνών στην περίπτωση ατυχήματος.
  • Απουσιάζουν οι δημόσιες υποδομές για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και υπάρχει ανεπάρκεια υποδομών και προσωπικού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν πριν από χρόνια είχε πάρει φωτιά η αποθήκη με ανταλλακτικά της «FIAT». Τότε οι εργαζόμενοι, στην απόπειρα να βοηθήσουν στην κατάσβεση, διαπίστωση ότι οι κρουνοί... δεν είχαν νερό!

Βραδυφλεγής βόμβα

«Η ανεξέλεγκτη συμβίωση βιομηχανίας - κατοικίας, στην περιοχή του Θριάσιου, είναι ο κανόνας», σημειώνει ο Χρ. Κολοβός. Στην περιοχή συνυπάρχουν δραστηριότητες, όπως πετρέλαια (ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ), υγραέριο (ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ), πολεμικό υλικό (ΠΥΡΚΑΛ), τσιμέντα (ΤΙΤΑΝ), η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ» κλπ., μαζί με πόλεις όπως είναι η Ελευσίνα ή ο Ασπρόπυργος, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα, που εν δυνάμει μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή σε νέο Μποπάλ - περιοχή Ινδίας - όπου, μετά από διαφυγή τοξικής ουσίας, υπήρξαν 3.800 νεκροί και 11.000 τραυματίες. Το γεγονός αυτό έρχεται ξανά στην επιφάνεια, μετά την προχτεσινή πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, η οποία σταμάτησε λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τις αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ.

Οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει μια σειρά από τέτοια ατυχήματα. Κυριότερο αυτό του 1992, όταν σημειώθηκε έκρηξη στην ΠΕΤΡΟΛΑ, με 14 νεκρούς εργάτες. Τη διετία 1004 - 1005 σε Α. Λιόσια - Μέγαρα, έγιναν 11 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και 452 εργάτες τραυματίστηκαν. Το 50% των επιχειρήσεων στο Θριάσιο Πεδίο λειτουργούν - σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο - χωρίς άδεια. Την ίδια στιγμή, η οδηγία «ΣΕΒΕΖΟ 2» για τα ΒΑΜΕ δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Τέτοια είναι η θέση των κυβερνήσεων υπέρ των επιχειρηματιών, που ακόμη και όταν το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για τις επεκτάσεις της «ΠΕΤΡΟΛΑ», η κυβέρνηση απάντησε στέλνοντας ...ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ