Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Μέσα σε δύο μέρες 156 πυρκαγιές!

Κάηκε ένα σπίτι και καταστράφηκαν 250 στρέμματα δάσους στο Μαρκόπουλο Ωρωπού. Μεγάλη φωτιά στα Τέμπη. 500 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν στο Δήμο Αρέθουσας στη Θεσσαλονίκη. Προκλητική η κυβέρνηση λέει ότι ευτυχώς έχουμε χιλιάδες στρέμματα δασών...

Δεκάδες σπίτια κινδύνευσαν στο Μαρκόπουλο

ICON

Δεκάδες σπίτια κινδύνευσαν στο Μαρκόπουλο
Με ιδιαίτερη ένταση εξακολουθούσαν και χτες να πλήττουν οι δασικές πυρκαγιές διάφορες περιοχές της χώρας, με σπουδαιότερες αυτή στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, που άφησε πίσω της ένα καμένο σπίτι και 250 στρέμματα δάσους καμένα και αυτή που ξέσπασε στα Τέμπη με αποτέλεσμα να κλείσει για αρκετές ώρες η Εθνική Οδός. Η χώρα μας αποδείχτηκε, για άλλη μια χρονιά, ευάλωτη μπροστά στην πύρινη λαίλαπα - είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν 102 δασικές και 54 αστικές πυρκαγιές - αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες «οπλίζουν» το χέρι των εμπρηστών, ακολουθώντας μια πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών, ακόμη και με θεσμικά μέτρα (αναθεώρηση άρθρου 24, δασοκτόνοι νόμοι, διάλυση δασοπυρόσβεσης, εξαιρέσεις από την αναδάσωση κ.ά.)

Σε μια χαράδρα είχε περιοριστεί η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι στο Μαρκόπουλο Ωρωπού. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε μια ρεματιά κάτω ακριβώς από το χωριό και γρήγορα άρχισε να κατευθύνεται προς τη Σκάλα Ωρωπού, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατόρθωσαν μέχρι το απόγευμα να τη σβήσουν.

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ πυρκαγιά στα Τέμπη. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα Αμπελάκια, περίπου στις τρεις το μεσημέρι, ενώ πλησίαζε προς το χωριό Ευαγγελισμός. Για λόγους ασφαλείας, η Εθνική Οδός παρέμενε κλειστή και οι οδηγοί ακολουθούσαν παρακαμπτηρίους δρόμους.

Τέσσερις πυρκαγιές ταυτόχρονα

Ανεξέλεγκτη μαινόταν η πυρκαγιά στα Τέμπη μέχρι αργά χτες βράδυ

Eurokinissi

Ανεξέλεγκτη μαινόταν η πυρκαγιά στα Τέμπη μέχρι αργά χτες βράδυ
Τέσσερις πυρκαγιές ξέσπασαν χτες τα ξημερώματα σχεδόν ταυτόχρονα στη Δυτική Αττική. Από τις 2.30 έως τις 3.30 εκδηλώθηκαν φωτιές στην περιοχή Καβαλάρης στο δρόμο προς το μοναστήρι του Αγ. Ιερόθεου στα Μέγαρα, στη Ν. Ζωή Ασπροπύργου, στην οδό Ολυμπιάδων στις Αχαρνές και στο Τατόι. Με τους δυνατούς ανέμους, οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς το κομμάτι της Πάρνηθας που συνορεύει με τον Ασπρόπυργο, στο σημείο που έμεινε ανέπαφο από την περσινή πυρκαγιά. Οι φωτιές σε Μέγαρα και Τατόι ελέγχθηκαν γρήγορα. Πυρκαγιές ξέσπασαν σε Κεφαλονιά, Ανδρο, Κέρκυρα, όπου μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Πεντακόσια στρέμματα δασικής έκτασης αποτέφρωσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Αρέθουσας Θεσσαλονίκης και τέθηκε υπό έλεγχο. Υπό πλήρη έλεγχο ήταν και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε παραμεθόρια περιοχή του Νομού Κιλκίς, κοντά στους Ευζώνους, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν παραταχθεί σε περιοχή των συνόρων με την ΠΓΔΜ, κοντά στο Ανω Λουτράκι Αριδαίας Πέλλας, για να αποτρέψουν την επέκταση πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε μέσα στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Υπό έλεγχο τέθηκαν χθες το απόγευμα δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα, η πρώτη σε περιοχή ανάμεσα στη Ροδόπολη και τα Κάτω Πορόια στο Νομό Σερρών και η δεύτερη στον Ξηροπόταμο Θεσσαλονίκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές, αφού δήλωσε προκλητικά πως «έχουμε, ευτυχώς, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών», στη συνέχεια, μιλώντας για την πρόληψη, έκανε λόγο για χρήματα που έχουν δοθεί, προκαλώντας ακόμα περισσότερο, αφού, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για μια σειρά δράσεις που αφορούν την πρόληψη των πυρκαγιών, μέχρι και το 2006 δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ