Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Συνθήκες κόλασης για εξαθλιωμένους μετανάστες!

Απαράδεκτη η κατάσταση των εγκαταστάσεων διαμονής των μεταναστών στο νησί, όπως διαπίστωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που τους επισκέφτηκε

Ανθρωποι - θύματα του ΝΑΤΟικού και του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, χαρακτηρίζονται «παράνομοι», επειδή προσπαθούν να διαφύγουν από τους πολέμους, τη φτώχεια και την ανεργία. Και, τώρα, βρίσκονται έγκλειστοι στη Φυλακή - Γκέτο που έχει στηθεί στη Μυτιλήνη (φυλακή που μάλλον για ποντίκια αρμόζει...).

Αυτή τη φυλακή για τους «παράνομους» μετανάστες επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Σταύρο Σκοπελίτη, τον Βαγγέλη Παλαιολόγο, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής και επικεφαλής της ΝΑΣ και δύο ακόμα μέλη του Νομαρχιακού Γραφείου.

Κατ' αρχήν, απαγορεύτηκε η είσοδος στην αντιπροσωπεία! Για μια και πλέον ώρα ανάγκασαν τον βουλευτή και την υπόλοιπη αντιπροσωπεία να περιμένουν! Επρεπε, λέει, να πάρουν την έγκριση του αρχηγού της Αστυνομίας για να επιτραπεί η είσοδος. Στοιβαγμένοι μέσα σε απαράδεκτους θαλάμους πάνω από 260 Αφγανοί, Παλαιστίνιοι και άλλοι μετανάστες. Οι οποίοι, μόλις είδαν την αντιπροσωπεία έτρεξαν στα σιδερόφραχτα παράθυρα για να μιλήσουν.

Κοίταζαν στα μάτια τα μέλη της αντιπροσωπείας. Με μάτια που μίλαγαν: «Μας ανάγκασαν να έρθουμε εδώ. Γιατί στη χώρα μας ήρθαν στρατοί για να μας πάρουν τον πλούτο της γης μας. Σ' αυτό είστε συνυπεύθυνοι και εσείς. Γιατί και εσείς συμφωνήσατε! Και εμείς είχαμε σπίτια που μέναμε και φτιάξαμε με τον ιδρώτα μας, αλλά μας τα βομβαρδίσατε, γιατί τάχα ψάχνατε έναν τρομοκράτη. Δεν είμαι εγώ όμως αυτός! Και εμείς έχουμε παιδιά όπως εσείς, και γυναίκες και μάνες όμως μας αναγκάσατε να τις αφήσουμε μόνες πίσω για να αναζητήσουμε μια καλύτερη ζωή και για αυτούς»!

Τώρα παραμένουν στοιβαγμένοι σε τεράστιες αίθουσες, με βρώμικα στρώματα για κρεβάτια, με κρεμασμένα στους τοίχους ρούχα και μπροστά σ' αυτές τις σιδερόφραχτες αίθουσες οι τεράστιοι κάδοι σκουπιδιών για να «πετάνε τα σκουπίδια από τα παράθυρα, κατευθείαν μέσα», όπως είπαν οι φύλακες. Το χειρότερο; Σε όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση ζουν και μικρά παιδιά.

Στο χώρο αυτό που στεγάζει αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους με τα τόσα προβλήματα δεν υπάρχει καμιά κοινωνική υπηρεσία, καμιά ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό. Μόνο ένας γιατρός για τις επείγουσες ανάγκες...

Ομως, δε φτάνει που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι τους εξαναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Δε φτάνει που οι δουλέμποροι τους παίρνουν και την τελευταία δραχμή που μπορεί να έχουν. Δε φτάνει που μεγάλος αριθμός από αυτούς αφήνουν τη ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο «μεγάλο» όνειρο μιας άλλης πιο «ανθρώπινης» ζωής. Αλλά, δε φτάνουν όλα αυτά! Οταν τελικά πατήσουν το πόδι τους στη στεριά έρχεται να τους αποτελειώσει το «ανθρώπινο» σύστημα «φύλαξης» των «λαθρομεταναστών» που έχουν φτιάξει στη Μυτιλήνη. Δεν υπάρχει ντροπή, δεν υπάρχει τσίπα! Δεν υπάρχει ούτε καν προσωπική ανθρωπιά από τους κρατούντες την εξουσία νομαρχέους και λοιπούς. Γι' αυτούς τους ανθρώπους έρχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποφασίσει ακόμα πιο ασφυκτικά μέτρα. Πιο ασφυκτική θηλιά στους μετανάστες. Φυλάκιση και απαγόρευση εισόδου προβλέπει η νέα Οδηγία.

Η απόφαση έρχεται να επικυρώσει κυνικά τον απάνθρωπο και αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα της ΕΕ, με αποκορύφωμα τις διατάξεις της οδηγίας που προβλέπουν την 18μηνη κράτηση των μεταναστών, ακόμη και ανήλικων παιδιών, και την απαγόρευση ακόμη και της νόμιμης επανόδου τους στο κράτος - μέλος που τους απέλασε για τουλάχιστον 5 χρόνια. Μάλιστα, από την ΕΕ χαρακτηρίζεται ως εκούσια επιστροφή των μεταναστών, τη στιγμή που έχουν να «επιλέξουν» ανάμεσα στην επιστροφή και τη φυλάκιση!

Αυτό είναι ακριβώς το πρόσωπο του καπιταλισμού. Ή είσαι μαζί του ή είσαι απέναντί του. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει. Για το ΚΚΕ, η εργατική τάξη είναι ενιαία, ανεξάρτητα από φυλή, γλώσσα, χρώμα, θρήσκευμα. Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, της παγκόσμιας εργατικής τάξης και κοινός εχθρός Ελλήνων και μεταναστών είναι ο ιμπεριαλισμός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδραστικές προσαρμογές για τη συνέχιση εγκλωβισμού και καταστολής(2020-05-08 00:00:00.0)
Σωματεία και φορείς ένωσαν τη φωνή τους για διεκδικήσεις και αλληλεγγύη για τους ξεριζωμένους(2019-11-28 00:00:00.0)
Στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Δεσκάτη - Κόνιτσα(2012-06-06 00:00:00.0)
Πεταμένοι σε μπουντρούμια δεν έχουν ούτε να φάνε(2009-07-18 00:00:00.0)
Αθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους 119 μετανάστες(2007-10-12 00:00:00.0)
Η αντιμεταναστευτική «Λύση του Ειρηνικού» γεννά αντιδράσεις...(2003-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ