Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΑΡΤΑΣ - ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Πεταμένοι σε μπουντρούμια δεν έχουν ούτε να φάνε

Στα κρατητήρια των τμημάτων της χώρας, πετάγονται σαν ζώα κάθε μέρα χιλιάδες μετανάστες

Icon

Στα κρατητήρια των τμημάτων της χώρας, πετάγονται σαν ζώα κάθε μέρα χιλιάδες μετανάστες
Σε φυλακές έχουν μετατραπεί τις τελευταίες μέρες τα κρατητήρια πολλών αστυνομικών διευθύνσεων της περιφέρειας, ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της πολιτικής, 9 μετανάστες (5 από το Ιράκ και 4 από την Αλβανία) που κατέφυγαν στη χώρα μας για ένα κομμάτι ψωμί μεταφέρθηκαν τις τελευταίες 10 μέρες από κρατητήρια της Αθήνας στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρτας. Κάτω από άθλιες συνθήκες ζουν στοιβαγμένοι μαζί με άλλους κρατούμενους, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική κρατική μέριμνα για σίτιση και ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Πολλές φορές οι αστυνομικοί - όπως δηλώνουν οι ίδιοι - κάνουν έρανο μεταξύ τους για να σιτίσουν τους κρατούμενους, καθώς δεν υπάρχει καμία αρμόδια κρατική αρχή που θα αναλάβει να καλύψει ακόμη και στοιχειώδες ανάγκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Ο στρατός ανέλαβε τις πρώτες 2 - 3 μέρες τη σίτισή τους και στη συνέχεια ανέλαβε μια άλλη οργάνωση να καλύψει ένα γεύμα τη μέρα. Αντιδρώντας σε αυτήν την άθλια κατάσταση, οι 4 Ιρακινοί μετανάστες κατέφυγαν σε απεργίας πείνας, εκ των οποίων οι δυο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, καθώς παρουσίασε επιδείνωση η κατάσταση της υγείας τους. Θυμίζουμε ότι απεργία πείνας είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου 10 μέρες μετανάστες που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα της Γλυφάδας.

Παρόμοια απάνθρωπη είναι και η κατάσταση στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αγρινίου, όπου έχουν μεταφερθεί από την Πάτρα 28 Αφγανοί και Σομαλοί ηλικίας 20 έως 35 ετών, τους οποίους επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Και εκεί οι συνθήκες είναι απάνθρωπες, διαμένουν μέρα - νύχτα μαζί με άτομα που προσάγονται για ποινικά αδικήματα χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας με περιορισμένες τουαλέτες και ντουζ χωρίς να υπάρχει ζεστό νερό και κλίνες (κοιμούνται στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο με την πλάτη στον τοίχο.) Σοβαρός είναι και ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, καθώς ορισμένοι από τους οικονομικούς μετανάστες έχουν ψωρίαση. Για τη σίτιση δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Ο,τι φαγητό δίνεται μέχρι σήμερα, γίνεται με πρωτοβουλία των αστυνομικών, οι οποίοι περιφέρονται με μάσκες και γάντια. Τη διαμαρτυρία τους γι' αυτήν την τραγική κατάσταση και τους κινδύνους που εγκυμονεί, εξέφρασαν στον βουλευτή του ΚΚΕ και οι ίδιοι οι αστυνομικοί.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org