Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ - ΛΕΣΒΟΣ - ΧΙΟΣ
Σωματεία και φορείς ένωσαν τη φωνή τους για διεκδικήσεις και αλληλεγγύη για τους ξεριζωμένους

ΣΑΜΟΣ
ΣΑΜΟΣ
Μέρα διεκδίκησης και αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιήθηκε χτες συντονισμένα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, όπου ζουν εγκλωβισμένοι περίπου 38.000 ξεριζωμένοι. Στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις πρωτοστάτησαν Εργατικά Κέντρα, σωματεία, σύλλογοι και φορείς που απαίτησαν μέτρα για τον απεγκλωβισμό αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους ξεριζωμένους. Διεκδικήσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον αγώνα για κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και της Συνθήκης του Δουβλίνου, που είναι η αιτία για την κατάσταση που επικρατεί. Επιπλέον, τονίστηκε ότι δεν πρέπει να βρει έδαφος η ρατσιστική λογική που σκόπιμα αναπτύσσουν κάποιοι «κύκλοι» που στοχοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Στη Σάμο, με τους 7.591 εγκλωβισμένους πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση - συναυλία στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας. Εκεί μίλησε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρυνιώτη. Ακολούθησαν συναυλία και θεατρική παράσταση.

-- Στη Λέσβο, με τους 18.692 εγκλωβισμένους, έγινε εκδήλωση στην αίθουσα του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, όπου μίλησαν ο πρόεδρός του, Θ. Ασλανίδης, ο Ν. Μπουλμπούλης από την Ομοσπονδία ΕΒΕ και η Πελαγία Γαϊτανή, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο hot spot της Μόριας. Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία.

Η συναυλία στη Σάμο
Η συναυλία στη Σάμο
-- Στη Χίο, με τους 5.715 εγκλωβισμένους, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου, όπου μίλησαν ο Μ. Σκούφαλος από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, ο αντιπρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Π. Νικήτας, η Σοφία Γατανά από το Σωματείο των ΟΤΑ, ο Αρ. Μιχαλάκης από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων και από το Σωματείο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ο Δημήτρης Νομικός, μέλος του ΔΣ.

Σε όλες τις εκδηλώσεις τονίστηκε ότι η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και ο ντόπιος πληθυσμός εξαιτίας του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά και τη χώρα, διαρκώς χειροτερεύει. Τα νησιά έχουν γίνει στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές δυστυχισμένων ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας. Καταγγέλθηκαν δε η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας - Ελλάδας, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ακολουθούν η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και μια σειρά εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης και ορισμένοι τοπικοί παράγοντες, η οποία πολιτική είναι καταστροφική για πρόσφυγες - μετανάστες και μόνιμους κατοίκους. Οτι είναι πολιτική εγκλωβισμού, καταστολής, απανθρωπιάς, προβλέπει τη δημιουργία νέων hot spots, κλειστών κέντρων - φυλακών.

Στη Σάμο

ΛΕΣΒΟΣ
ΛΕΣΒΟΣ
Στη Σάμο η εκδήλωση «άνοιξε» με ομιλία της Βάσως Βρυνιώτη. Στην τοποθέτησή της τόνισε, ανάμεσα σε άλλα: «Εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚ Σάμου χαιρετίζουμε τους δεκάδες φορείς και σωματεία, το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, τους Συλλόγους Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ, όλους όσοι σήμερα (σ.σ. χτες) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συμμετέχουν τόσο στη Σάμο όσο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου στις συγκεντρώσεις για να σταματήσει η εγκληματική πολιτική στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. (...) Οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία νέου hot spot - φυλακής χωρητικότητας 5.000 με 7.000 ατόμων συνεχίζει, εντείνει και μονιμοποιεί τον μαζικό εγκλωβισμό στο νησί και τη χώρα.

Είναι επικίνδυνη για πρόσφυγες και μετανάστες, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των νησιών. Είναι εναρμονισμένη απόλυτα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας - Ελλάδας, άλλες συνθήκες και συμφωνίες που εγκλωβίζουν ανθρώπους. (...) Οσοι τοπικοί, δημοτικοί, περιφερειακοί παράγοντες και φορείς της Σάμου, το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του, λένε ότι πρέπει να υπάρχει hot spot, αρκεί να είναι εκτός πόλης και κλειστού τύπου, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι, ηθελημένα ή άθελά τους, με την πολιτική και τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Εχουν ευθύνη γιατί συνέβαλαν στις σημερινές εξαγγελίες, αφού απεμπόλησαν τις θέσεις της 7ης Φλεβάρη, τις μόνες που μπορούσαν να δώσουν λύση. Παζαρεύοντας πόσους εγκλωβισμένους - φυλακισμένους ανθρώπους θα έχει το νέο hot spot, παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης και στρώνουν εμμέσως το δρόμο για να αποδεχτεί ο λαός του νησιού μας ομαλά την ύπαρξη hot spot, ακόμη και του νέου τερατουργήματος.

ΧΙΟΣ
ΧΙΟΣ
Σήμερα είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη ενωτικά και μαζικά τα σωματεία, οι φορείς, οι σύλλογοι, ο σαμιακός λαός στο σύνολό του, να δυναμώσουν το διεκδικητικό κύμα για απεγκλωβισμό προσφύγων - μεταναστών, για να κλείσει το hot spot και να μη γίνει κανένα νέο πουθενά».

Η ομιλήτρια κάλεσε το λαό του νησιού ακόμη μια φορά να απομονώσει ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές. Οπως είπε: «Αυτούς που κάνουν τα παλικάρια σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά δεν βγάζουν κιχ απέναντι στην πολιτική που τους εγκλωβίζει, στα κόμματα και τους τοπικούς παράγοντες που το προηγούμενο διάστημα τους έταζαν "λαγούς με πετραχήλια" για να τους κλέψουν την ψήφο, ακόμη και ότι είχαν διαβεβαιώσεις από τον σημερινό πρωθυπουργό για το αντίθετο τους έλεγαν. Τόση κοροϊδία!».

Ακολούθησε μονόπρακτο κατά του πολέμου από τη θεατρική φοιτητική ομάδα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, όπου μαθητές συζητούν για τον πόλεμο, η χορωδία «Σαμία» του φιλοτεχνικού ομίλου Σάμου τραγούδησε κομμάτια από το «Αξιον Εστί» και το συγκρότημα «Υπερταξικοί» έπαιξε αντιπολεμικά τραγούδια. Ενδιάμεσα η Κάτια Καλύβα διάβασε το ποίημα «Πατρίδα» της προσφυγοπούλας Ουαρσούν Σαΐρ.

Στη Λέσβο

Ο πρόεδρος του ΕΚ του νησιού, Θ. Ασλανίδης, ανέφερε πως η τακτική της κυβέρνησης να μην κλείνει τα hot spots στα νησιά, να μην απεγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες, να τους μεταφέρει σε περιοχές που δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, διογκώνει το πρόβλημα. Αφήνει περιθώρια καλλιέργειας ρατσισμού και ξενοφοβίας από όσους εκμεταλλεύονται την αγωνία του λαού από τα υπαρκτά προβλήματα που προκαλεί ο εγκλωβισμός.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα, καταδίκασε την απόφαση της δημοτικής αρχής να αποκλείσει από τη σχετική συνεδρίαση το ΕΚ, αλλά και άλλους φορείς που καταδικάζουν την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και λένε με το όνομά τους τους θύτες των προσφύγων και των μεταναστών, που είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ, όταν ο Γ. Ζαφειρίου, μέλος της διοίκησης του ΕΚ, αναφέρθηκε στους θύτες που προκαλούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, αποδοκιμάστηκε από ακροδεξιές φωνές.

Η Πελαγία Γαϊτανή, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο hot spot στη Μόρια, ανέφερε ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ είναι σταθερά πάνω από 16.000, μεταξύ αυτών πάνω από 1.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Οπως είπε, «πίσω από αυτά τα νούμερα είναι άνθρωποι οι οποίοι έφτασαν στο νησί μας στοιβαγμένοι σε πλαστικές βάρκες και αφού στάθηκαν τυχεροί και δεν πνίγηκαν, βρέθηκαν στοιβαγμένοι στο ΚΥΤ μέσα σε σκηνές που σταδιακά εξαπλώνονται στα γύρω χωράφια. Ο καιρός προς το παρόν είναι σύμμαχός τους, όμως ο χειμώνας έρχεται. Πώς θα επιβιώσουν μικρά παιδιά στο κρύο και στη βροχή μέσα σε μια σκηνή, με ένα αερόθερμο στην καλύτερη περίπτωση, και να μην ξεχνάμε τη γιαγιά με το παιδί που κάηκαν το χειμώνα του 2017 στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν. Το ΚΥΤ είναι υποστελεχωμένο, οι συμβάσεις των κοινωφελών προγραμμάτων λήγουν και οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς, φύλαξη, καθαριότητα, υπηρεσίες υγείας, χειρωνακτικοί, δίνουν καθημερινά αγώνα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους».

Στη Χίο

Στη Χίο η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Βουνακίου. Ανάμεσα στους φορείς που καλούσαν στην κινητοποίηση ήταν και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου του νησιού.

Ο Μ. Σκούφαλος αναφέρθηκε στη σημαντική συγκυρία μέσα στην οποία γίνεται η κινητοποίηση. «Μαίνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμοί στη Μ. Ανατολή, την Κύπρο, το Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης δεν πρέπει να βρει έδαφος η ρατσιστική λογική. Επίσης καταδικάστηκαν οι προβοκατόρικες απόπειρες σπίλωσης της συγκέντρωσης ως ρατσιστικής. Σημειωτέον ότι υπήρξε μεθοδευμένη και προβοκατόρικη προσπάθεια με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ώστε η σχετική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες να παρουσιαστεί ότι έχει ρατσιστικό περιεχόμενο.

Ο Δημήτρης Νομικός τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Μιλάμε στους μαθητές μας κόντρα στο ρατσισμό. Ακόμα οι ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων) δεν έχουν λειτουργήσει!».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε δρώμενο από εκπαιδευτικούς για τους πρόσφυγες. Απαγγέλθηκε το ποίημα του S. Guttilla: «Αν ήταν ο γιος σου» στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Ιταλικά, στα Γαλλικά. Οπως λέει: «Μπορείς να κοιμηθείς ειρηνικά και πάνω από όλα ασφαλής. Δεν είναι ο γιος σου, είναι απλά το παιδί της χαμένης ανθρωπότητας, της βρώμικης ανθρωπότητας, που κάνει θόρυβο. Δεν είναι ο γιος σου, κοιμήσου ειρηνικά. Δεν είναι δικός σου. ΟΧΙ ΑΚΟΜΑ...».

Η συγκέντρωση έκλεισε με λαϊκά τραγούδια για την προσφυγιά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org