Κυριακή 29 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΜΕ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συσπείρωση και πλατιά δράση για την Υγεία

Περιοδείες από αύριο σε δομές Υγείας και τόπους δουλειάς. Συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις σε γειτονιές και μεγάλες πόλεις

Από συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα για το ζήτημα της Υγείας
Από συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα για το ζήτημα της Υγείας
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, βάζουν το ζήτημα της Υγείας το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς, που σχεδιάζουν και ξεδιπλώνουν πολύμορφη δράση σ' αυτό το κρίσιμο μέτωπο το επόμενο διάστημα.

Δίνοντας συνέχεια στην πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση και στοχεύοντας στην πλατύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για το ζήτημα της Υγείας, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ανοίγουν τη συζήτηση με τους εργαζόμενους κάθε ειδικότητας, καλώντας τους σε κοινή και συντονισμένη πάλη. Τις επόμενες μέρες στελέχη του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων πραγματοποιούν περιοδείες - συζητήσεις σε χώρους δουλειάς. Πιο συγκεκριμένα:

  • Σε χώρους ιδιωτικής Υγείας: Δευτέρα 30/6 στο «Ερρίκος Ντυνάν», Τρίτη 1/7 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Τετάρτη 2/7 στο «Ωνάσειο», Δευτέρα 7/7 στο ΙΑΣΩ, Τετάρτη 9/7 στο «Υγεία», Δευτέρα 14/7 στο «Μητέρα».
  • Σε χώρους των υπηρεσιών: Τρίτη 1/7 «Κωνσταντακάτος», Πέμπτη 3/7 Οργανισμός Δημοσιογραφικού Χάρτου και καθαρίστριες Πολυτεχνείου, Δευτέρα 7/7 ΜΑΚΡΟ, Τρίτη 8/7 ΑΤΤΙΚΑ, Δευτέρα 30/6 ξενοδοχεία «Χίλτον» και «Κάραβελ», Τετάρτη 2/7 ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ», Πέμπτη 3/7 ξενοδοχείο «Νοβοτέλ».
  • Στο ΙΚΑ: Δευτέρα 30/6 στο ΙΚΑ Καλλιθέας, Τρίτη 1/7 στο ΙΚΑ Ν. Κόσμου.
  • Στο χώρο των ΟΤΑ: Τρίτη 1/7 στην Καλλιθέα, Τετάρτη 2/7 στην Ηλιούπολη, Πέμπτη 3/7 στην Καισαριανή.
Συσπειρώσεις στις γειτονιές

Στο επίκεντρο της πάλης τους βάζουν το ζήτημα της Υγείας και τα ταξικά συνδικάτα, με πρωτοπόρους τους οικοδόμους. Ανοίγοντας τη συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας, που αφορά όλες τις λαϊκές οικογένειες, ενημερώνοντας τους κατοίκους και φορείς, προβάλλοντας επιμέρους ζητήματα που ενδιαφέρουν τη γειτονιά, αλλά και συνολικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο τομέα. Επιδιώκοντας να δημιουργηθούν στις γειτονιές συσπειρώσεις των Ελλήνων και μεταναστών, των γονιών, συνταξιούχων, των νέων, που θα παλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ηλιούπολης, όπου το τοπικό Συντονιστικό των Σωματείων και των Φορέων μετράει ήδη στο ενεργητικό της μια σύσκεψη για το ζήτημα της Υγείας αλλά και μια παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ για τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει. Συνεχίζοντας τη δράση του, διοργανώνει την Πέμπτη 3 Ιούλη συγκέντρωση για την Υγεία, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ηρώου (πρώην Φλεμιγκ).

Στην ίδια κατεύθυνση, μια μέρα πριν, την Τετάρτη 2 του Ιούλη φορείς και κάτοικοι της Γούβας πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο συνεδριάσεων του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος, καταγγέλλοντας την κατάσταση στο χώρο της Υγείας και διεκδικώντας Υγεία - Πρόνοια με βάση τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Στην κινητοποίηση καλούν το τοπικό Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, η Ενωση Συλλόγων Γονέων 2ου Διαμερίσματος και οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων 13ο Γυμνάσιο, 13ο Λύκειο, 123ο Δημοτικό, 91ο Δημοτικό, που έχουν ξεκινήσει πολύμορφη δράση για τα ζητήματα της Υγείας.

«Οι μαζικοί φορείς και οι διάφοροι σύλλογοι της γειτονιάς από καιρό έχουμε ξεκινήσει δράση για τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή και στα πλαίσια αυτά ανοίγουμε και το ζήτημα της Υγείας. Το προηγούμενο διάστημα με επιστολές και παραστάσεις διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς, με συγκέντρωση, αναδείξαμε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία στην περιοχή, αλλά και γενικότερα», υπογράμμισε στον «Ρ» η Πόπη Αλιφραγκή, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Διαμερίσματος.

Με τοπικά και γενικότερα αιτήματα

«Κάθε οικογένεια στη γειτονιά που έχει χρειαστεί υπηρεσίες Υγείας έχει βιώσει την ταλαιπωρία, τις ατέλειωτες ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ, τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, τις πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας, τα "φακελάκια", τα πανάκριβα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία. Και τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για τους κατοίκους της Γούβας απ' τη στιγμή που μεταφέρθηκε το ΙΚΑ από τη γειτονιά στο Παγκράτι. Η συγκοινωνία στην περιοχή είναι ελλειμματική και η μετακίνηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για ανθρώπους ηλικιωμένους ή για γονείς με μικρά παιδιά. Για να φτάσει κανείς στο ΙΚΑ πρέπει να πάρει ταξί, αν έχει να πληρώσει», υπογράμμισε η Π. Αλιφραγκή.

Ειδικότερα, ως εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων, αναδεικνύει την αναγκαιότητα για την πρόσληψη σχολικών γιατρών. «Τα ατυχήματα, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, είναι συχνά. Δεν είναι πλέον πολυτέλεια να υπάρχει σε επίπεδο συγκροτήματος σχολείου ένας γιατρός, για να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό προκύψει που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση», επισήμανε.

Οι φορείς της περιοχής καλούν τους κατοίκους, τους εργαζόμενους να παλέψουν για άμεση επαναλειτουργία του παραρτήματος ΙΚΑ στη Γούβα, κάλυψη με το αναγκαίο προσωπικό για να μην υπάρχουν λίστες αναμονής, άμεση πρόσληψη σχολικών γιατρών και κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, κατάργηση των πληρωμών, ίδρυση Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην περιοχή, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που να καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες.

Στο Γαλάτσι

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα την Υγεία - Πρόνοια στην αίθουσα του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Γαλάτσι διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και φορείς της περιοχής να συσπειρωθούν και να παλέψουν για τα ζητήματα της Υγείας.

«Ανοίγουμε το ζήτημα της Υγείας γιατί τα προβλήματα της Υγείας είναι ιδιαίτερα οξυμένα και καίνε χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες και το επόμενο διάστημα τα προβλήματα θα οξυνθούν περαιτέρω με ακόμα πιο οδυνηρές συνέπειες. Οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση της Υγείας πλήττουν πολλαπλά τις λαϊκές οικογένειες, στο έδαφος που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενες πλήρως στις επιταγές της ΕΕ για αύξηση της ανταγωνιστικότητας», υπογράμμισε μιλώντας στον «Ρ» η Μαρία Κακαρώνη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γαλατσίου.

«Η Υγεία δεν είναι και ούτε μπορεί να αποτελέσει εμπόρευμα που υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Δεν μπορεί να είναι πηγή κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Οι ασθενείς δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν πελάτες και να εξαρτάται το επίπεδο υγείας των εργαζομένων απ' την οικονομική τους κατάσταση, απ' το αν έχουν να πληρώσουν ή όχι. Η Υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος, δημόσια και δωρεάν σε όλες τις λαϊκές οικογένειες», τόνισε η Μ. Κακαρώνη.

«Στην περιοχή το παράρτημα του ΙΚΑ βρίσκεται στα σύνορα του Γαλατσίου, δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση με συγκοινωνία, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών, δεν υπάρχουν τα αναγκαία εργαστήρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι για μια απλή εξέταση αίματος η αναμονή είναι τουλάχιστον ένας μήνας, ενώ δεν το συζητάμε για άλλες εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να κλείσουμε σε κάποιο νοσοκομείο», εξήγησε αναφερόμενη στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Γαλατσίου.

Και κατέληξε: «Τα ζητήματα της Υγείας μάς αφορούν όλους, κάθε οικογένεια, κάθε εργαζόμενο. Θέση δική μας αλλά και κάθε εργαζόμενης γυναίκας πρέπει να είναι η διεκδίκηση ενός καθολικού αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, ανεπτυγμένου σε όλες τις βαθμίδες που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος, με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και την κοινωνικοποίηση όσων ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας - Πρόνοιας είναι κατάλληλες. Για να υπάρχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προαγωγής, πρόληψης, προστασίας της υγείας και περίθαλψης όλου του πληθυσμού, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, την καταγωγή του, το φύλο, τη φυλή, την ηλικία. Βεβαίως η υλοποίηση αυτού του στόχου προϋποθέτει οργανωμένους αγώνες ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, για ουσιαστικές διεκδικήσεις ως την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης με στόχο τη γενικότερη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας σε άλλη βάση. Σ' αυτό τον αγώνα πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι».

Συλλαλητήριο αύριο στη Λάρισα

Με κύριο αίτημα την παροχή δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας στο ΙΚΑ, η Επιτροπή Φορέων του Νομού για την Υγεία διοργανώνει συλλαλητήριο, αύριο, Δευτέρα 30 του Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. έξω από το κτίριο του ΙΚΑ. Θα ακολουθήσει πορεία προς το κέντρο της πόλης.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν: Εργατικό Κέντρο, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδία ΕΒΕ, Εμπορικός Σύλλογος, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, Σύλλογος Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ, Σύλλογος Προσωπικού ΕΚΑΒ, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, Σύλλογοι Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ, Παράρτημα Λάρισας της Ομοσπονδίας Γυναικών.

Οι μαζικοί φορείς απαιτούν ανάμεσα σε άλλα την ανέγερση, άμεσα, νέου, σύγχρονου και λειτουργικού κτιρίου, πλήρη ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με τη λειτουργία των κλινικών και τμημάτων, λειτουργία Συνδετήριας Πτέρυγας στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, λειτουργία δημόσιας Ψυχιατρικής Κλινικής και Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ