Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Ιδιωτικοποίηση κανονικά και με το νόμο

Το νομοσχέδιο παράδοσης των μεταπτυχιακών σπουδών στο ιδιωτικό κεφάλαιο με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ «σφυροκόπησαν» χτες στη Βουλή με τις τοποθετήσεις του οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, συνεπικουρούμενοι από το ΛΑ.Ο.Σ., ενώ η παραμικρή αμφισβήτηση της ουσίας των κατευθύνσεών του δεν υπήρξε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο υπηρετεί «τη στρατηγική του κεφαλαίου για ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής επιχειρηματικής ανταποδοτικής λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης» τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας. Πρόσθεσε πως «ο κοινωνικός χαρακτήρας της επιστήμης και κατ' επέκταση των ΑΕΙ έρχεται σε αντίθεση με την ατομική ιδιοποίηση της επιστήμης, την υπαγωγή των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και της έρευνας στα επιχειρηματικά συμφέροντα». Ο Γ. Ζιώγας τόνισε παράλληλα ότι «εμείς ως ΚΚΕ σας διαβεβαιώνουμε ότι όσο εξαρτάται από μας θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ματαιώσουμε την εφαρμογή των νόμων σας». Μάλιστα, πρότεινε «ενιαίες προπτυχιακές σπουδές που θα παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και συγχρόνως πλήρη επαγγελματική επάρκεια».

Το ΚΚΕ κατέθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ένσταση αντισυνταγματικότητας αναφορικά με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του νομοσχεδίου που προβλέπει την καταβολή διδάκτρων για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Υποστηρίζοντας την ένσταση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, τόνισε πως το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος που εξακολουθεί να ισχύει. «Ουσιαστικά μετατρέπει την Παιδεία σε εμπόρευμα» σημείωσε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, τονίζοντας πως «η Βουλή πρέπει να κηρύξει τη διάταξη αντισυνταγματική». Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης υποστήριξε ότι το άρθρο 16 εφαρμόζεται μόνον στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι στις μεταπτυχιακές σπουδές.

«Σήμερα δε συζητούμε ένα νομοσχέδιο, αλλά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, όχι από το παράθυρο, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά από την πόρτα» τόνισε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης. Πρόσθεσε πως «τα επιχειρήματα ότι είναι προαιρετική εκπαίδευση είναι αστεία, αφού συνολικά η ανώτατη εκπαίδευση είναι προαιρετική βαθμίδα». Συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε μπροστά μας την επιθετική υλοποίηση της Μπολόνια και μάλιστα μέσα στο κατακαλόκαιρο, αφού πρώτα η κυβέρνηση αξιοποίησε ελεγχόμενους καυγάδες μέσα στο Πανεπιστήμιο για να νομιμοποιήσει την αντιδραστική πολιτική», επισημαίνοντας ότι η πολιτική στόχευση είναι στην «προσαρμογή της ανώτατης εκπαίδευσης στην απαίτηση των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοβιομηχάνων και των τραπεζιτών».

Βαθαίνουν οι ταξικοί φραγμοί

«Αυτό που μας ενοχλεί είναι ο σφετερισμός της κοινωνικά παρηγμένης γνώσης για να χρησιμοποιηθεί για την κερδοφορία κάποιων. Αυτό συμβαίνει στα Πανεπιστήμια», σημείωσε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης. Επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο περιέχει έναν ωμό εκβιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης», αφού «προϋπόθεση για να υπάρξουν μεταπτυχιακά είναι το να έχουν προσαρμοστεί στο σημερινό νομοθετικό πλαίσιο» που προβλέπει τα μέτρα του προγραμματισμού, της αξιολόγησης και του συμπληρώματος διπλώματος, συμπεραίνοντας πως «το ότι χρησιμοποιεί τέτοιους εκβιασμούς η κυβέρνηση σημαίνει ότι δεν πάει τόσο καλά η εφαρμογή των νομοθετικών της ρυθμίσεων». Για το ΚΚΕ - είπε - «οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι η εκμάθηση της διαδικασίας παραγωγής νέας γνώσης», ενώ «το μοντέλο που υιοθετεί η ΕΕ είναι ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι συμπλήρωμα των προπτυχιακών σπουδών» και έτσι «αποτέλεσμα του μοντέλου της Μπολόνια είναι ότι το 30% των φοιτητών θα μαθαίνουν πιο πολλά από τους άλλους», ενώ «το 70% δε θα έχει μάθει όσα χρειάζονται για την ολοκλήρωση της επιστήμης τους και την εργασία τους στην κοινωνία», μιλώντας για «βαθύτερους ταξικούς φραγμούς».

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, υποστήριξε ότι «δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα να βγουν από την αμυντική νοοτροπία στη διεθνή αντεπίθεση» και «να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς εκπαιδευτικής αγοράς». Οσον αφορά το θέμα των διδάκτρων, υποστήριξε ότι με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο «λειτουργούν με δίδακτρα 148 μεταπτυχιακά προγράμματα», ενώ πρόσθεσε ότι «δημιουργούνται πρόσθετα έσοδα» για τα ΑΕΙ. Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε «σημαντικό διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο».

Εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της δυνατότητας επιβολής διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές τάχθηκε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας - σε σχέση με το άρθρο 16 - πως «όταν οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι δραστηριότητα επαγγελματικής κατάρτισης», τότε «μπορεί η μεταχείριση να είναι διαφορετική». Επίσης τάχθηκε υπέρ της «εξωστρέφειας» των ελληνικών πανεπιστημίων, ζητώντας να μεταβληθούν σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που να «είναι ευέλικτο και πλήρως αυτοδιοικούμενο και να έχει τη μεγαλύτερη κανονιστική αρμοδιότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποβάθμιση, δίδακτρα και ιδιωτικοποίηση(2008-06-18 00:00:00.0)
Βάθεμα των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία(2007-04-24 00:00:00.0)
Αξιολόγηση της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης(2003-08-30 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις(2002-03-01 00:00:00.0)
Προωθείται η υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών(2000-05-09 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία ιδιωτών οι μεταπτυχιακές σπουδές(1999-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ