Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ
Αυξάνονται συνεχώς οι εισαγωγές

Ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις από έρευνα της ICAP

Η αντιστρόφως ανάλογη εξέλιξη της κατανάλωσης εγχώριου και εισαγόμενου κρέατος καταγράφτηκε στην έρευνα της ICAP με θέμα την αγορά κρέατος στη χώρα που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Οπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας, στο διάστημα 1986-2006 η κατανάλωση αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,85%. Ωστόσο, το μερίδιο της εγχώριας παραγωγής στην κατανάλωση μειώνεται διαχρονικά, τη στιγμή που οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην πενταετία 2001-2006 με ρυθμούς 4,4% και την ίδια στιγμή παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα οι εξαγωγές.

Γενικά, όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα, η ICAP διαπιστώνει πως οι μεταβολές στην τιμή δεν είναι αυτές που επηρεάζουν σημαντικά την κατανάλωση, παίζουν, όμως, ρόλο στο βαθμό υποκατάστασης μεταξύ των διαφόρων ειδών κρέατος. Οι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο τη ζήτηση είναι η αντίληψη των καταναλωτών για την ποιότητα του κρέατος, οι διατροφικές συνήθειες (οι οποίες συχνά συνδέονται με τα δεδομένα των εισοδημάτων), τα έθιμα και οι παραδόσεις που ευνοούν την κατανάλωση συγκεκριμένης κατηγορίας κρέατος σε συγκεκριμένες περιόδους. Ακόμη, καταγράφεται η λειτουργία λίγων μεγάλων βιομηχανιών στο χώρο της παραγωγής και μεγάλος αριθμός μικρών κτηνοτροφικών μονάδων παραγωγής. Στην επεξεργασία δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες που αναλαμβάνουν την επεξεργασία τόσο του εγχώριου όσο και εισαγόμενου κρέατος.

Κατά την περίοδο 2000-2006 το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς απέσπασε το χοιρινό κρέας με ποσοστό 34% κατά μέσο όρο, τα πουλερικά με ποσοστό 23%, το βόειο με ποσοστό 20%, ενώ ακολουθεί το αιγοπρόβειο και τα παραπροϊόντα κρέατος με ποσοστά 14% και 5% αντίστοιχα.

Τέλος, καταγράφτηκε η επέκταση της παρουσίας τυποποιημένου κρέατος σε μικρές καταναλωτικές συσκευασίες στα σούπερ μάρκετ, καθώς και η εμφάνιση προϊόντων κρέατος βιολογικής εκτροφής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ