Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κοντά στα παιδιά που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης

Με νέους που παρακολουθούν το «στεγνό» πρόγραμμα αντιμετώπισης εξαρτήσεων «Θησέας» και το θεραπευτικό προσωπικό, συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟΑ

«Φαντάζεσαι τι θα γίνει αν όλα αυτά τα παιδιά που είναι στις πιάτσες, απεξαρτηθούν; Θα αρχίσουν να διεκδικούν, να απαιτούν. Αυτό δε συμφέρει...».

«Μας φοβούνται. Δε μας θέλουν "καθαρούς" γιατί ξέρουν ότι θα εξεγερθούμε».

«Οσοι υπηρετούν το σύστημα, μας θέλουν εξαρτημένους από ναρκωτικά για να κάνουν ό,τι γουστάρουν. Να δουλεύουμε 10ωρα σαν τους σκλάβους, χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς διαμαρτυρία».

«Εγώ στο σχολείο "κόλλησα" με τα ναρκωτικά. Ποια πρόληψη; Ούτε σωστή ενημέρωση δεν έχουμε».

«Το σύστημα μπορεί να βάλει φωτιά και να μας κάψει. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για να μην καούμε».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από παιδιά που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, τον αγώνα για ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις, πλήρως συνειδητοποιημένα για το «ποιος φταίει» και έχοντας ζήσει στο πετσί τους την αποτυχία της υποτιθέμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής που εφαρμόζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, κάνουν «ένα βήμα μπροστά»!

Με αυτούς τους νέους που παρακολουθούν το «στεγνό» πρόγραμμα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων «Θησέας» στην Καλλιθέα καθώς και το θεραπευτικό προσωπικό, συζήτησε χθες το μεσημέρι, ο Κώστας Μαρκέτης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Τάνια Καραλή, πρόεδρος του παραρτήματος Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, στο πλαίσιο των συναντήσεων - που έχει προγραμματίσει η Οργάνωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη - με θεραπευτικές κοινότητες εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους.

Για την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα «στεγνά» προγράμματα, την αποτελεσματικότητά τους, το ρόλο της Τέχνης ως θεραπευτική προσέγγιση, αλλά και για τη «μηδενική αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων υποκατάστασης που διαφημίζονται σαν τη λύση που δεν είναι», μίλησε ο Στέλιος Κρασανάκης, ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει καθαρές θέσεις για το θέμα των ναρκωτικών, που στηρίζει σταθερά τα "στεγνά" προγράμματα και το δείχνει έμπρακτα».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια και χρηματοδοτείται από το δήμο Καλλιθέας. Ομως, τα προβλήματα που δημιουργούνται (χαμηλή χρηματοδότηση μόλις 185.000 ευρώ το χρόνο, έλλειψη προσωπικού, αντί για 10 θεραπευτές υπάρχουν μόνο 6, κτιριακές υποδομές) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αν και οι υπεύθυνοι του προγράμματος επανειλημμένα έχουν ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Υγείας, το μόνο που έχουν εισπράξει είναι αδιαφορία.

«Εμείς βάζουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Πολεμάμε, παλεύουμε για να ανατρέψουμε τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης. Και οι αιτίες δε χωρίζονται σε σκληρές και μαλακές. Γιατί είναι το ίδιο σύστημα που γεννά την ανασφάλεια, την ανεργία και όλα όσα δυσκολεύουν τη ζωή μας. Οι κομμουνιστές δε λέμε πολλά λόγια. Αγωνιζόμαστε για μια άλλη κοινωνία, μια άλλη εξουσία, λαϊκή», σημείωσε ο Κώστας Μαρκέτης μετά τη συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ