Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η «Pax Capitala»

«Τώρα στο Μάαστριχτ βρέχει σύγκλιση από πείνα/ όταν στηθεί

της λεηλασίας των λαών το μνήμα/ το κάθε έθνος θα εξαργυρώσει

το χαφιέ του».

(Γιώργος Παναγουλόπουλος)

Τα «νόμιμα» και «παράνομα» εγκλήματα της «νέας τάξης» πραγμάτων είναι ότι: συσσωρεύει τον πλούτο των εγκλημάτων της, αλλά θέλοντας τη «νόμιμη» κατοχύρωση του προϊόντος της ληστείας. Ασκεί βία, αλλά θέλει την «ειρήνη», την υποταγή τελικώς των εκμεταλλευομένων. Η Pax Romana «νομιμοποιούσε» τα εγκλήματά της με τη δουλεία. Κατοχύρωνε αυτή τη σχέση, τη βία της εξουσίας, την καταπίεση, τη δυνάστευση των εκμεταλλευομένων - που κάποτε έφτανε μέχρι το επίπεδο της μαζικής εξόντωσης όσων αντιστέκονταν (φωτιές σε χωριά κ.ο.κ.).

Κοινές συνιστώσες ιστορικές της «Pax Romana» και της «Pax Capitala» είναι θεμελιωμένες πάνω σ' ένα έγκλημα: την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τη ληστεία του ιδρώτα, τη νομή της υπεραξίας, το θεμελιώνει ο ιμπεριαλισμός με τους πολέμους. Το μακέλεμα των λαών. Τα πάσης φύσεως ρήγματα για τις χώρες: η καταστροφή των οικονομικών και η «εισαγωγή» του εγκλήματος στις πιο τρομακτικές του διαστάσεις. Μαφίες, σεξ, εμπόριο όπλων, εμπόριο λευκής σαρκός, ναρκωτικά κι ό,τι άλλο φανταστεί κανείς είναι το διαρκές έγκλημα στην ατμόσφαιρα του ιμπεριαλισμού. Η αναπαραγωγή της εγκληματικότητας.

«

Η ύπαρξη εν δυνάμει του υποκόσμου για την "ελεύθερη" κυκλοφορία, ως συσσωρευμένης υπεραξίας (κεφαλαίου - πλούτου), λειτουργεί σαν προμηθευτής για τις "απολαύσεις" του κεφαλαίου. Μάλιστα, με τέτοιον τρόπο που να μην εκτίθενται οι επίσημες και "νομοταγείς" λειτουργίες του συστήματος»! Η πανάκριβη κοκαΐνη, κολ γκερλ, ζιγκολό, ο ίδιος ο κόσμος των εγκλημάτων του κεφαλαίου, αποτελεί πεδίο στρατολόγησης και σημείο αναφοράς αλλά και κάλυψης των μαύρων επιχειρήσεων (με άγνωστες διευθύνσεις - ισολογισμούς - με άγνωστα πρόσωπα). Λειτουργούν σ' ένα πλέγμα αδιαφάνειας, πολλαπλών διασυνδέσεων με μυστικές υπηρεσίες, εμπόριο όπλων, ναρκωτικών παγκοσμίως. Το καρτέλ του εγκλήματος, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ προσφάτως, είναι το μισό της αξίας του εμπορίου των όπλων σε τζίρο!

Η ίδια η ανάπτυξη του καπιταλισμού, η ύπαρξή του παρέχει ένα «πρόσχημα»: τον έλεγχο με τους μηχανισμούς. Ο σχεδιασμός στην κορυφή της πυραμίδας του καπιταλισμού - με πρόσχημα ακόμη και την «τρομοκρατία» οικοδομείται μ' ένα πλέγμα καταστολής ελευθεριών, που αγγίζουν ακόμη και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Η «αρμοδιότητα» των ΗΠΑ όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στον πολιτισμό είναι να νέμεται ό,τι παράγει - κυκλοφορεί: (Τα πορνοπεριοδικά, τα πορνοφίλμς, οι πορνοβιντεοκασέτες, μέχρι το Big Brother) έχουν χρηματοδότες «αισθητικών δεξαμενών» οικονομικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ, τη CIA, τη DIA, τη NSA (το internet ελέγχεται σα βάση δεδομένων, εξ αυτού και τα υπερκέρδη από την τηλεοπορνεία που ανθεί παγκοσμίως).

Για τα πάσης φύσεως εγκλήματα του ιμπεριαλισμού κυρίως για τα «αισθητικά εγκλήματα» πέραν της βαρβαρότητας του πολέμου, των ανισοτήτων υπάρχει αντίδοτο: «Η τέχνη είναι μια ανάγκη ζωής. Το θέατρο, το τραγούδι, ο χορός, η ποίηση μας εμψυχώνουν, μας θωρακίζουν για να αντισταθούμε στο βαρβαρισμό που ετοιμάζει, μεθοδικά, η νέα τάξη του αίματος».


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ