Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Η εσωκομματική αντιπαράθεση καλά κρατεί

Συνέχεια στην εσωκομματική αντιπαράθεση, που πυροδότησε η αποπομπή του Κ. Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, έδωσε με τις χτεσινές τοποθετήσεις του ο Γ. Παπανδρέου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι δε θα ανεχτεί «προσωπικές στρατηγικές», «μπαϊράκια» και «κλεφτοπόλεμο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε, μέσω συνεντεύξεών του στα «Νέα» και στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ», να εξηγήσει την απόφασή του για τη «διαγραφή» του πρώην πρωθυπουργού, επιχειρώντας παράλληλα με αυστηρές προειδοποιήσεις - «τέλος τα αστεία» ήταν η έκφρασή του - να αποτρέψει ένα νέο κύμα εσωκομματικής σύγκρουσης και αμφισβήτησης στο πρόσωπό του. Την ίδια στιγμή και ενώ η κρίση στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εν εξελίξει ο Θ. Πάγκαλος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τάχτηκε υπέρ των «εκλογικών συμμαχιών» των «προοδευτικών δυνάμεων», υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται «μια νικηφόρα εκλογική συμπαράταξη».

Ο Γ. Παπανδρέου, γνωρίζοντας ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη βάση του ΠΑΣΟΚ διχασμένη από την απόφασή του να αποπέμψει τον Κ. Σημίτη, στη συνέντευξή του στα «Νέα» δήλωσε: «Δεν ήμουν εγώ αυτός που έκανε μια κίνηση που δημιούργησε ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και στόχευσή μας». Αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Κ. Σημίτη, ανέφερε ότι ένας πρώην πρωθυπουργός «οφείλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να σέβεται την ανάγκη συλλογικότητας, των δημοκρατικών μας αποφάσεων».

Από την πλευρά του, ο Κ. Σημίτης δε συμμετείχε στη συζήτηση στη Βουλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει λόγος από τη στιγμή που η αυτή υπερψηφίστηκε στη Βουλή, ενώ συνεργάτες του ανέφεραν ότι θα συνεχίσει να τοποθετείται όποτε το κρίνει σκόπιμο...

Ο Γ. Παπανδρέου στις συνεντεύξεις του επιχείρησε να αξιοποιήσει την εσωκομματική κρίση για να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν τον «άλλο πόλο» μιας ...«προοδευτικής διακυβέρνησης», υποστηρίζοντας: «Αυτό που θέλω και απαιτώ είναι να συζητάμε για την ακρίβεια και την καθημερινότητα του πολίτη και τις ευθύνες της ΝΔ - όχι να μιλάμε σήμερα πάλι για τις σχέσεις και ιεραρχίες του ΠΑΣΟΚ». Οσο βέβαια και αν επιχείρησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν «εναλλακτική λύση» που, όπως ισχυρίστηκε, έχει «πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης», δεν μπόρεσε να κρύψει ότι ταυτίζεται πλήρως με το αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «έχω πει κατ' επανάληψη ότι η οκταετία Σημίτη άλλαξε τη χώρα» και ότι στηρίζει τη «νέα πορεία» σ' ένα πρόγραμμα που αποτελεί συνέχεια των αντιδραστικών θέσεων και προτάσεων του κόμματός του.

Στην προσπάθειά του πάντως να χαμηλώσει τους τόνους ο Γ. Παπανδρέου στις συνεντεύξεις του ανέφερε ότι δέχεται τη «σοβαρή πολιτική συζήτηση» αλλά όχι «μια δημόσια επιστολή διαφοροποίησης και άρνησης συμμετοχής στην ομόφωνη κατάθεση πρότασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ». Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα σενάρια για «νέο κόμμα» ή «ανατροπή» του που κυκλοφορούν και υποστήριξε: «Με ενδιαφέρει αποκλειστικά το μέλλον του τόπου και τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Δεν έχω τον χρόνο ούτε το ενδιαφέρον να ασχοληθώ με σενάρια αστυνομικού ή συνωμοσιολογικού τύπου. Αλλες είναι οι προτεραιότητές μου».

Ο Γ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων διαγραφών αναφέροντας ότι «άλλο η κοινή αγωνία και άλλο η προσωπική διαφοροποίηση που υποσκάπτει και υπονομεύει την πορεία του ΠΑΣΟΚ»...

Επανέφερε τις εκλογικές συμμαχίες

Η αντιπαράθεση μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν εμπόδισε τον Θ. Πάγκαλο να αναρωτηθεί αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να «έχει αυτοδυναμία». Επαναφέροντας τα σενάρια των «προοδευτικών συμμαχιών» ο Θ. Πάγκαλος κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο, να συζητήσουν «ποιος συνδυασμός κομματικών φορέων χρειάζεται να συντονιστεί και να δώσει μια νέα εκλογική πανστρατιά, η οποία θα έχει τη νίκη γραμμένη στις σημαίες της». Οπως δήλωσε ο ίδιος, «χρειάζεται μια εκλογική συμπαράταξη, η οποία να έχει νικηφόρα δυναμική και προοπτική, η οποία θα κινητοποιήσει τους ανθρώπους και θα τους οδηγήσει προς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα».

Αναφερόμενος στην επιστολή Σημίτη σημείωσε ότι «δημιουργείται η εντύπωση πως το κόμμα πρέπει πάντα να συμφωνεί μαζί του».

Ο Απ. Κακλαμάνης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι «δε χρειαζόταν η επιστολή Σημίτη, αν και η άποψή του είναι σεβαστή, αλλά ούτε και η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ». Η Α. Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ μίλησε για παράλληλες στρατηγικές στο ΠΑΣΟΚ αφού, όπως είπε, την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου έπαιρνε την απόφαση για τον Κ. Σημίτη, στο γραφείο του Ε. Βενιζέλου στελέχη του «ρεύματος» είχαν τη δική τους σύσκεψη... Ο Τ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε τη διαγραφή Σημίτη «πράξη πανικού και εγκλεισμού σε μία περιθωριακή πραιτοριανή φρουρά», ενώ δεν απέκλεισε διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, υπογραφές υποστήριξης του Κ. Σημίτη συγκεντρώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από πανεπιστημιακούς του «ομίλου προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας», που έχει συστήσει ο ίδιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ