Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήσεις του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ με Χριστόφια - Ταλάτ

Απών ο Ταλάτ από το χτεσινό δείπνο με τον Λ. Πάσκο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε χτες ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Λιν Πάσκο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μετά και την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Δ. Χριστόφια, ο Λ. Πάσκο δήλωσε ικανοποιημένος όπως και ο πρόεδρος, από τη συζήτησή τους, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα και σημείωσε ότι «έχουμε συνομιλήσει για όλα τα θέματα που υπάρχουν και του είπα πως θα τον δούμε αργότερα», ενώ πρόσθεσε ότι θα ξαναμιλήσουν και στο δείπνο όπου θα παρακάθονταν χτες το βράδυ.

Ερωτηθείς αν είναι κοντά να εξαγγείλει ημερομηνία για απευθείας συνομιλίες, ο βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει σε κάτι τέτοιο, καθώς είναι αρμοδιότητα των δύο ηγετών πότε θα ξεκινήσουν.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι στις 8.00 θα είχε δείπνο με τον Λ. Πάσκο στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ταγιέ - Μπρουκ Ζεριχούν και δήλωσε ικανοποίηση για τη συνάντηση.

Αντίθετα ο Μ. Ταλάτ αρνήθηκε τη συμμετοχή στο δείπνο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι πως δε θα είμαι εκεί»... Οπως ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, «αυτή είναι η απόφασή μου για πολλούς λόγους, τους εξήγησα, και βασικά δημοσιεύτηκαν και στον ελληνοκυπριακό Τύπο. Φοβάμαι ότι στο παρόν στάδιο δε θα είμαι εκεί» και χαρακτήρισε την πρόθεσή του να απουσιάσει έκφραση της δυσαρέσκειάς του.

Ωστόσο δήλωσε και ο ίδιος ικανοποιημένος από τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική και ισχυρίστηκε ότι «θα κάνουμε το καλύτερο ως τουρκοκυπριακή πλευρά για να εισέλθουμε σε μια εποικοδομητική συνάντηση, με ειλικρίνεια και κατά εποικοδομητικό τρόπο να διαπραγματευτούμε για μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό βασισμένη στις ιδέες που συμφωνήσαμε με τον κ. Χριστόφια στις 23 Μαΐου. Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν και θα κάνουμε το καλύτερο για να φτάσουμε σε μια περιεκτική λύση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ