Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Ταλαιπωρία και χαράτσωμα πάνε μαζί

Ουρές και προβλήματα στη χτεσινή πρώτη μέρα υποβολής των αιτήσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση η προπληρωμή του χαρατσιού των 35 ευρώ

Ατελείωτη η ουρά για την κατάθεση των δικαιολογητικών κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα

Eurokinissi

Ατελείωτη η ουρά για την κατάθεση των δικαιολογητικών κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα
Με ατέλειωτες ουρές και άλλα προβλήματα - ιδιαίτερα στην περιοχή της Αθήνας, του Πειραιά και του Περιστερίου - εγκαινιάστηκε χτες το νέο πρόγραμμα κτηματογραφήσεων του Εθνικού Κτηματολογίου, που αφορά τουλάχιστον 3.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων σε 107 δήμους της χώρας.

Μεγάλος συνωστισμός παρατηρήθηκε στα περισσότερα από τα 76 κτηματογραφικά γραφεία και ιδιαίτερα σε αυτό που λειτουργεί στο Σύνταγμα (σταθμός του Μετρό), γεγονός που οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι ένα από τα έξι κτηματογραφικά γραφεία του Δήμου Αθηναίων, αυτό της Ευριπίδου 19, δε λειτούργησε με ευθύνη του ιδιώτη αναδόχου, όπως εξηγούσαν οι υπεύθυνοι της «Κτηματολόγιο ΑΕ». Το γραφείο αυτό αναμένεται να λειτουργήσει σήμερα, αλλά μόνο για να παρέχει πληροφορίες και όχι για να δέχεται δηλώσεις ιδιοκτησίας.

Προβλήματα επίσης σημειώθηκαν και λόγω της 24ωρης απεργίας των υπαλλήλων στα Υποθηκοφυλακεία Αθήνας και Πειραιά, οι οποίοι επισημαίνουν την έλλειψη προσωπικού και την απαρχαιωμένη υποδομή τους. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «μόνο στον Πειραιά υπάρχουν χιλιάδες ακατοχύρωτες πράξεις από τον Ιούνη του 2007 και είναι απορίας άξιο πώς θα δηλώσουν οι πολίτες και οι άλλοι φορείς τα δικαιώματά τους στο Κτηματολόγιο, όταν αυτά δεν έχουν ελεγχθεί και κατοχυρωθεί».

Σύμφωνα με την «Κτηματολόγιο ΑΕ», χτες εξυπηρετήθηκαν 30.000 ιδιοκτήτες. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς πήγαιναν για πληροφορίες ή να πάρουν το ενημερωτικό υλικό, καθώς δήλωση ιδιοκτησίας κατέθεσαν μόνο 4.800. Επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, υποβλήθηκαν 3.700 αιτήματα για κωδικούς ώστε να υποβάλουν τη δήλωση με ηλεκτρονικό τρόπο.

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης ενδιαφερομένων, η «Κτηματολόγιο ΑΕ» αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις 9 το βράδυ για τα Γραφεία Κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων στο Σύνταγμα, του Δήμου Πειραιά (Ολυμπιακά Ακίνητα Π. Φαλήρου), καθώς και του Δήμου Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ και για όσο διάστημα χρειαστεί.

Τα δικαιολογητικά

Σημειώνουμε ότι απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας είναι:

  • Το αποδεικτικό προπληρωμής σε τράπεζα του χαρατσιού των 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία (ή 20 ευρώ για αποθήκες ή γκαράζ για τα οποία υπάρχουν αυτόνομα συμβόλαια).
  • Αντίγραφο του συμβολαίου του ακινήτου.
  • Ταυτότητα.
  • Αντίγραφο εκκαθαριστικού εφορίας που να αποδεικνύει το ΑΦΜ.

Καλό θα ήταν, όμως, και για την ασφαλέστερη καταχώριση του ακινήτου, εφόσον υπάρχουν, να προσκομιστεί απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο, τοπογραφικό διάγραμμα, ιδιαίτερα για αγροτεμάχια, και απλό φωτοαντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας.

Κινητοποίηση στη Λευκάδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγιο Μηνά και συμβολική κατάληψη της γέφυρας που οδηγεί στη Λευκάδα πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο κάτοικοι από τους Δήμους Σφακιωτών, Τσουκαλάδων, Απόλπαινας, Νικιάνας. Διαμαρτύρονται για την κάκιστη υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα καθώς οι λανθασμένες καταγραφές των ιδιοκτησιών στο νησί ξεπερνούν το 90%. Το αποτέλεσμα είναι, εδώ και 4 χρόνια, να μην μπορεί να γίνει καμία δικαιοπραξία (πώληση, αποδοχή κληρονομιάς, δωρεά, γονική παροχή κ.ά.).

Οι κάτοικοι διεκδικούν την πλήρη καταγραφή και, από την αρχή, αποκατάσταση των λαθών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Σύνταξη νέων χαρτών που θα διαβιβαστούν στον ΟΚΧΕ και από εκεί με νομοθετική πράξη στο Υποθηκοφυλακείο. Για τα ζητήματα αυτά είχε δεσμευτεί στη Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων η «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ», ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ετσι, οι κάτοικοι εξωθούνται στα δικαστήρια προκειμένου να βρουν λύση μέσα από μια χρονοβόρα διαδικασία (τουλάχιστον δυο χρόνων) και με το κόστος για κάθε κτήμα να ξεπερνά τα 3.000 ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ