Συνάντηση των εκπροσώπων της με τον υπουργό Εργασίας έγινε χτες, στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου»
Αποφασισμένη να προχωρήσει στη νομοθέτηση του αντεργατικού πακέτου στα εργασιακά ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει ο περιβόητος «κοινωνικός διάλογος», συνεχίζει να εμφανίζεται η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά ότι η αναχαίτιση της αντεργατικής επίθεσης όπως διακηρύσσουν και ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις δε θα προέλθει από κανένα «διάλογο» αλλά από τη συσπείρωση και τον αγώνα των εργαζομένων.
Χτες μετά το τέλος της συνάντησης με τους εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του, ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, ότι θα πάρει υπόψη της τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων αλλά «θα προχωρήσει»..! Για τον υπουργό Εργασίας με τη χτεσινή συνάντηση «έκλεισε ένας πρώτος κύκλος» μέσα από τον οποίο έχουν ήδη γίνει γνωστές οι θέσεις της κάθε πλευράς. Ως εκ τούτου, στο τέλος Οκτώβρη η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του «διαλόγου» - απάτη, στον οποίο έχει την ανοιχτή υποστήριξη της μεγαλοεργοδοσίας και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Σε αυτά τα πλαίσια θα συνεχίσει τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ενώ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει δείξει ότι μετά την απεργία στις 10 Οκτώβρη θα ξαναπροσέλθει στον «κοινωνικό διάλογο».
Με το υπόμνημα των θέσεων που κατέθεσε χτες στον υπουργό Εργασίας η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, συμπλέει ανοιχτά με τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, που καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων μικροβιοτεχνών, μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Συγκεκριμένα η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ επαναλαμβάνει την άρνησή της για το τριανταπεντάωρο, την ίδια στιγμή που τάσσεται υπέρ της διευθέτησης του χρόνου εργασίας χωρίς επιπρόσθετες αλλαγές στο χρόνο εργασίας. Κρίνει θετικά τα προτεινόμενα κίνητρα επιδότησης για τη μερική απασχόληση και θεωρεί ότι οι μερικώς απασχολούμενοι δεν πρέπει να ασφαλίζονται από τον εργοδότη πλήρως αλλά το κράτος ν' αναλαμβάνει μέρος της ασφάλισης. Επίσης ζητά μειώσεις των κυρίων εισφορών των εργοδοτών κατά 33%. Ειδικότερα για τους νεοπροσλαμβανόμενους και για τον πρώτο χρόνο, ζητά τη μείωση του έμμεσου κόστους, δηλαδή κατά κύριο λόγο των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, κατά 66%. Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ του «κοινωνικού διαλόγου» και υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε αλλαγή προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση πρέπει να έχει τη συμφωνία ή την ανοχή των «κοινωνικών εταίρων».