Οι εργαζόμενοι δε θα κερδίσουν τίποτα όσον αφορά στη βελτίωση της ζωής τους από το ΕΣΠΑ 2007 - 2013 (Δ' ΚΠΣ), όπως δεν κέρδισε και από τα προηγούμενα Κοινοτικά Προγράμματα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική Μηχανικών», με αφορμή σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.
«Το ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ), που τόση προβολή δέχεται το τελευταίο διάστημα σαν το τελευταίο μέσο για την "περιφερειακή ανάπτυξη" και την "τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας", έρχεται σε συνέχεια άλλων τριών κοινοτικών πλαισίων στήριξης (Α' ΚΠΣ 1990 - 1993, Β' ΚΠΣ 1994 - 1999, Γ' ΚΠΣ 2000 - 2006) αλλά και των ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα) της περιόδου 1984 - 1989. Ολα αυτά με παρόμοιους τρόπους προβλήθηκαν. Δε μας είπε κανείς όμως τι κέρδισε η ελληνική οικονομία και κυρίως οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλο αυτό τον πακτωλό των χρημάτων. Τίποτα που να αφορά τη βελτίωση της ζωής, της δουλειάς και του βιοτικού επιπέδου τους», σημειώνει η «Πανεπιστημονική».
Το μόνο που «κέρδισαν» οι εργαζόμενοι - επισημαίνει σε άλλο σημείο - ήταν η λιτότητα, η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, οι αγρότες το ξεκλήρισμα από τη γη τους, το ελλειμματικό ισοζύγιο, τα διατροφικά σκάνδαλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την πίεση και το σκληρό, αθέμιτο ανταγωνισμό, οι καταναλωτές γνώρισαν τα «καρτέλ» του υποτιθέμενου ελεύθερου ανταγωνισμού και την ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημά τους.
«Ολα αυτά χωρίς να αναφέρουμε τον τρόπο διαχείρισης και το ξεκοκάλισμα των κονδυλίων από τα διάφορα "αρπαχτικά". Ακόμη και τα λεγόμενα πανάκριβα μεγάλα έργα που "αλλάζουν την εικόνα της χώρας" για τα οποία υπερηφανεύονται όλα αυτά τα χρόνια, είναι ενταγμένα στα λεγόμενα διευρωπαϊκά δίκτυα, που μοιράζουν ζεστό κρατικό χρήμα στα ευρωπαϊκά κατασκευαστικά μονοπώλια και σαν κύριο στόχο έχουν ουσιαστικά να φέρουν ευκολότερα και φθηνότερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των ευρωπαϊκών πολυεθνικών στη χώρα μας», καταλήγει η «Πανεπιστημονική».