Σάββατο 7 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δεν εξανθρωπίζεται

Επτά αστυνομικοί του Τμήματος Κορίνθου κατηγορούνται για βασανιστήρια και άλλες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος Ρουμάνου μετανάστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνέλαβαν τον άτυχο αλλοδαπό, τον έσπασαν στο ξύλο και μετά τον πέταξαν στα χωράφια για να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος της κακοποίησης. Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των κρατών του ευρωμορφώματος αποφάσισαν ότι όσοι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες - των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας - καταφεύγουν εδώ και θεωρούνται παράνομοι, θα κρατούνται χωρίς δίκη μέχρι και 18 μήνες. Οτι θα φυλακίζονται ακόμα και παιδιά. Οτι θα αντιμετωπίζουν ως πρόσθετη ποινή την επιβολή απαγόρευσης επανεισόδου στην ΕΕ για διάστημα πέντε ετών. Οτι αν, ωστόσο, επιδείξουν διάθεση «συνεργασίας» με τις Αρχές, ίσως και να μην απελαθούν.

Με τον τρόπο αυτό τα κατασταλτικά κρατικά όργανα δύνανται να θέτουν σε κράτηση περισσότερους μετανάστες και να διώχνουν εκτός ΕΕ όσους και όποτε επιθυμούν και να φτιάχνουν χαφιέδες και ανθρώπους υποταγμένους στις ταγές τους. Η απόφαση αυτή αφορά κύρια εργαζόμενους σε οικιακές δουλειές, τουρισμό, γεωργία και βιομηχανία. Είναι δε συνέχεια της ήδη υπάρχουσας κοινοτικής οδηγίας 83 με την οποία κάθε αλλοδαπός πρόσφυγας ελέγχεται μόνιμα μήπως παραβιάζει τη «δημόσια τάξη και ασφάλεια», αλλά και ετέρας υπάρχουσας, της οδηγίας 86, η οποία προβλέπει περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος των προσφυγών στην οικογενειακή ζωή. Διόλου τυχαία ο ευρωλάγνος και «ριζοσπαστικότατος» ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε στην Ελληνική Βουλή, με Ερώτησή του, οι οδηγίες αυτές να ενσωματωθούν στο ελληνικό δίκαιο.

Αυτή, λοιπόν, είναι η ΕΕ, αυτό το σύστημα στο οποίο καλούμαστε να επιβιώσουμε, αυτοί και οι εξωραϊστές του. Ενα σύστημα που γεννά και θρέφει αντιδραστικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και όργανα, που ανά πάση στιγμή μπορούν να αποφασίσουν ότι ένας άνθρωπος αξίζει να τσακιστεί στο ξύλο και να πεταχτεί σαν σκουπίδι, δίχως να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Ενα σύστημα που κρίνει πόσα ανδράποδα χρειάζεται να εισαγάγει για να κρατήσει εξευτελιστικά χαμηλά τα μεροκάματα και αυξημένη την παραγωγικότητα (βλ. Μανωλάδα). Τα δε επιπλέον - ειδικά όσα κρίνει «επικίνδυνα» για την «τάξη» του, όσα ενδεχομένως διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής - να τα χώνει μέχρι και ενάμιση χρόνο στο κρατητήριο, πριν τα απελάσει πίσω στην κόλαση. ΄Η τα «αναμορφώνει» στο διάστημα αυτό καταπώς θέλει, απειλώντας τα ότι θα τα στείλει πίσω στις χαροκαμένες πατρίδες τους, όπως τις κατέστρεψαν ο ιμπεριαλισμός, οι «ειρηνευτικές επεμβάσεις», οι πολυεθνικές. Ενα σύστημα που αποφασίζει ότι δικαιούται να φυλακίσει μανάδες, χωρίζοντάς τες από τα παιδιά τους, ή ανήλικα, στερώντας τα από τις οικογένειές τους.

Ενα σύστημα απάνθρωπο και αντιδημοκρατικό, που ούτε εξανθρωπίζεται, ούτε εκδημοκρατίζεται, όσες αυταπάτες κι αν πασχίζουν να σπείρουν διάφορα δεκανίκια του, προτείνοντας ηχηρά «ασπιρίνες» στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι, από κοινού και με την ίδια ρίζα. Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Εξ ου και πρέπει να καταδικαστεί πολιτικά και στην πράξη, στη συνείδηση του κάθε λαϊκού ανθρώπου, κάθε προοδευτικού ανθρώπου, κάθε δημοκράτη. Με αντίστοιχη ενδυνάμωση του μετώπου πάλης, της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ