Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σκληρή λιτότητα ως ... αντίδοτο στην άνοδο των τιμών

Για την αντιμετώπιση της φτώχειας να μην ...αυξηθούν οι μισθοί, λέει ο ΟΟΣΑ προτείνοντας ως αντίδοτο στην έκρηξη της ακρίβειας την επιβολή πιο σκληρής λιτότητας και περαιτέρω άνοιγμα των αγορών...

Να ...αντισταθούν και να μην υποχωρήσουν στα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του, με την εξαμηνιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στο Παρίσι, ο ΟΟΣΑ. Ο Οργασμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ως αντίδοτο στην αλματώδη άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και των τροφίμων, συνιστά δημοσιονομική λιτότητα(!), καθώς και συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δηλαδή άνοιγμα των αγορών. Προειδοποιεί μάλιστα ότι η υιοθέτηση δαπανηρών σχεδίων οικονομικής ανάκαμψης, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μελλοντική αύξηση των επιτοκίων! Στην αναφορά που κάνει για την ελληνική οικονομία, εστιάζει την προσοχή στην ανάγκη υλοποίησης των αντιασφαλιστικών ανατροπών που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ - χαρακτηρίζει ως «σημαντική την ασφαλιστική μεταρρύθμιση» και καλεί την κυβέρνηση να ανοίξει τα νέα μέτωπα, τα οποία αφορούν την Υγεία - ζητά την πλήρη αναθεώρηση του συστήματος - τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και την αντιμετώπιση της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Για μια ακόμη φορά, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία οι μονοπωλιακοί όμιλοι, μέσω των αθρόων ανατιμήσεων, λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα, ενοχοποιεί τους μισθούς για την πληθωριστική έξαρση.

Στις εκτιμήσεις του, επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα ανέλθει στο 4,2% το 2008 - έναντι 3,1% το 2007 - ενώ αναφέρει στη συνέχεια ότι «ο πληθωρισμός μπορεί να μην υποχωρήσει όσο γρήγορα αναμενόταν, λόγω των δύσκολων συνθηκών στην αγορά εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων»! Επανέρχεται, δηλαδή, στη γνωστή αντιδραστική θέση της περαιτέρω απορύθμισης της αγοράς εργασίας, με την υιοθέτηση μέτρων, όπως η κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με την οποία διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός, η κατάργηση του ορίου απολύσεων των εργαζομένων κλπ. Για το ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει ότι φέτος θα ανέλθει στο 3,5%, για να υποχωρήσει ελαφρά το 2009 στο 3,4%, το δε έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διευρυνθεί στο 15,3% του ΑΕΠ το 2008 από 14,1% πέρυσι.

Αυτό που προκύπτει ως γενικό συμπέρασμα, είναι ότι τη στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη ολοφύρονται και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την έξαρση της ακρίβειας, στις επαφές που έχουν με τους εκπροσώπους των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, επεξεργάζονται τους στόχους των νέων ανατροπών σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων. Στις επισημάνσεις δε που κάνει για την παγκόσμια οικονομία συντονίζει και αυτός το βηματισμό του με τα άλλα διεθνή ιμπεριαλιστικά φόρα (ΕΕ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα) και ως λύση διαφυγής από τη σημερινή αρνητική συγκυρία, προτείνει τη στρατηγική της μεταφοράς των συνεπειών της ανόδου των τιμών, στα λαϊκά στρώματα. Αυτό που πρωτίστως τους ενδιαφέρει, είναι, να μην υποχωρήσουν οι κυβερνήσεις στη λαϊκή πίεση και προβούν σε λήψη μέτρων - όπως αυξήσεις μισθών - τα οποία μεσοπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ