Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα επεισόδια αντιπαράθεσης

Για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας και τη ρωσική ένταξη στον ΠΟΕ

Ρωσικός στόλος στην Κριμαία
Ρωσικός στόλος στην Κριμαία
Για άλλη μια φορά οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία μπαίνουν σε φάση όξυνσης μετά την απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο, να ξεκινήσει τις νομοθετικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας από την Κριμαία. Οπως είναι γνωστό η Ρωσία έχει νοικιάσει ναυτικές εγκαταστάσεις, που ανήκαν στο σοβιετικό στόλο και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του Κιέβου. Πρόκειται βασικά για την τεράστια ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη και μικρότερες υποδομές σε άλλα σημεία της Κριμαίας. Η συμφωνία με την Ουκρανία λήγει το 2017, ενώ σ' αυτήν προβλέπεται η αυτόματη παράτασή της, εάν δεν προσβληθεί από κάποια από τις δύο πλευρές.

Είναι προφανές πως η βιασύνη του σημερινού προέδρου της Ουκρανίας συνδέεται με τα σχέδια επίσπευσης της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε πρόωρη κάθε συζήτηση για την απομάκρυνση του ρωσικού στόλου από την Κριμαία.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας, με εντολή της πρωθυπουργού, Γούλιας Τιμοσένκο, προχώρησαν σε αίτηση προς τη Γραμματεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ώστε να τους επιτραπεί η διενέργεια διμερών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, που σχεδόν ολοκλήρωσε τη διαδικασία προσχώρησης στον Οργανισμό. Οπως ανακοινώθηκε, η Ουκρανία, που πρόσφατα εντάχτηκε στον ΠΟΕ, ετοιμάζεται «να μελετήσει τον εμπορικό κανονισμό της Ρωσίας και σύμφωνα με τα αποτελέσματα να θέσει κατάλογο αιτημάτων για το εμπόριο». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι βασικές ενστάσεις της Ουκρανίας θα αφορούν τους εξαγωγικούς δασμούς για το ρωσικό πετρέλαιο, για τους οποίους θα ζητά την κατάργησή τους. Στην πράξη αυτό θα σημαίνει πως για άλλη μια φορά θα «ναυαγήσουν» τα σχέδια του Κρεμλίνου για άμεση ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ συνδέουν αυτή την εξέλιξη με την προσπάθεια της ηγεσίας της Ουκρανίας να εκδιώξει το ταχύτερο το ρωσικό στόλο από την Κριμαία.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας(2020-03-17 00:00:00.0)
Εμπλοκή του ΝΑΤΟ και κλείσιμο του Βοσπόρου ζητά η ουκρανική κυβέρνηση(2018-11-30 00:00:00.0)
Προκαταρκτική συμφωνία για εκεχειρία στο Μινσκ(2015-02-11 00:00:00.0)
Μπροστά σε νέες διεργασίες(2012-04-21 00:00:00.0)
Επίσκεψη Πούτιν στην Ουκρανία(2000-04-19 00:00:00.0)
Εθνικιστικό το νέο Σύνταγμα(1996-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ