Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εμπλοκή του ΝΑΤΟ και κλείσιμο του Βοσπόρου ζητά η ουκρανική κυβέρνηση

Κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, με φόντο το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα

Ο πορθμός του Κερτς

Copyright 2018 The Associated

Ο πορθμός του Κερτς
ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (που αντανακλά την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ της πρώτης και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ), με τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής αναζωπύρωσης να μεγαλώνει. Αφορμή για την όξυνση της αντιπαράθεσης στάθηκε το επεισόδιο της περασμένης Κυριακής στον πορθμό Κερτς, που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική, κοντά στη Χερσόνησο της Κριμαίας. Ρωσικά περιπολικά σκάφη με τη χρήση όπλων σταμάτησαν και κατέλαβαν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία με 24 ναύτες, κατηγορώντας τους Ουκρανούς για παραβίαση των συνόρων.

Στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συμμετέχοντας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, μπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας, καθώς η Πολεμική Αεροπορία και οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας (π.χ. Σούδα, Λάρισα) έχουν ενεργό ρόλο, ενώ χρησιμοποιείται και ο εναέριος χώρος της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη τέθηκε σε ισχύ για 30 μέρες σε δέκα παραμεθόριες και παράκτιες περιοχές της Ουκρανίας ο στρατιωτικός νόμος, ο οποίος επιτρέπει την επιστράτευση πολιτών και την επίταξη μέσων, την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, τον έλεγχο των μεταδόσεων των ΜΜΕ κ.ά. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έχει ανακοινώσει ότι σύντομα θα αναπτύξει αντιπυραυλικά συστήματα αεράμυνας «S-400» στη Χερσόνησο της Κριμαίας, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από την άνοιξη του 2014. Επίσης την Τετάρτη, δικαστήρια της Κριμαίας επέβαλαν δίμηνη κράτηση των 24 Ουκρανών ναυτών με την κατηγορία της παραβίασης των ρωσικών συνόρων.

Κάλεσμα για εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Γερμανίας

Ενδεικτικό της νέας κλιμάκωσης της σύγκρουσης ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή είναι και το κάλεσμα του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, προς τα κράτη - μέλη του NATO (με ειδική αναφορά στη Γερμανία) να αναπτύξουν πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα απέναντι στη Ρωσία. «Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και να εγγυηθούν την ασφάλεια», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild». Ο Ρώσος Πρόεδρος «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την Αζοφική Θάλασσα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε. «Η Γερμανία πρέπει επίσης να διερωτηθεί: Τι θα κάνει ο Πούτιν μετά, αν δεν τον σταματήσουμε», συνέχισε.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, απαντώντας στο αίτημα του Ουκρανού Προέδρου, δήλωσε «κατανόηση» για τις ανησυχίες της Ουκρανίας και χαρακτήρισε τη δράση του ρωσικού στρατού στην Αζοφική «δυσανάλογη» και «νομικά αβάσιμη». «Ωστόσο δεν θέλουμε στρατιωτικοποίηση αυτής της σύγκρουσης, αλλά μια πολιτική διαδικασία», είπε.

Είχε προηγηθεί αίτημα του Ουκρανού πρέσβη στη Γερμανία για επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και σταμάτημα της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» με κατάληξη τη Βόρεια Γερμανία. Το αίτημα απορρίφθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση διά στόματος του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Επίσης, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, Ιχόρ Βορονσκένκο, είπε χτες ότι η Ουκρανία σκοπεύει να ζητήσει το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου για τη διέλευση ρωσικών πλοίων, ως απάντηση στο περιστατικό στο Κερτς. «Είμαι βέβαιος ότι η παγκόσμια κοινότητα θα λάβει μια απόφαση και θα αναγνωρίσει την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το σημείο 19 της Σύμβασης του Μοντρέ, θα ζητήσουμε το κλείσιμο του Βοσπόρου, έτσι ώστε η Ρωσία να αντιληφθεί τι σημαίνει το να παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου», σημείωσε. Η ρωσική πλευρά θεωρεί νομικά αβάσιμη την απαίτηση της Ουκρανίας για κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου.

Aκυρώνει τη συνάντηση με Πούτιν ο Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε το απόγευμα της Πέμπτης να ματαιώσει την προγραμματισμένη για το απόγευμα του Σαββάτου συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής. Είναι η δεύτερη φορά που ο Τραμπ αποφασίζει τη ματαίωση συνάντησης με τον Πούτιν μέσα στους τελευταίους μήνες. Χτες, επικαλέστηκε τη νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, εξηγώντας σε σχετικό μήνυμά του στο Twitter ενώ έφευγε για την Αργεντινή: «Δεδομένου ότι τα πλοία και οι ναυτικοί δεν επέστρεψαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία, αποφάσισα ότι θα ήταν καλύτερο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ακυρώσω την προγραμματισμένη συνάντηση». Η ρωσική Προεδρία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα ακύρωσης της συνάντησης, αλλά σκωπτικά σημειώνει ότι αν αυτό συμβεί «ο Πρόεδρος θα έχει δύο επιπλέον ώρες για χρήσιμες συναντήσεις».

Παράλληλα, ο Τραμπ σε συνέντευξή του στη «New York Post» κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εμπλακούν στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένους τρόπους. «Ας εμπλακούμε, Αγκελα», είπε, αναφερόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι και η Γαλλία θα πρέπει να συμμετάσχει, ενώ αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησής του δήλωσε: «Θα δούμε τι συνέβη. Δεν μου άρεσε το περιστατικό και περιμένουμε μια αναφορά για το τι ακριβώς συνέβη».

Η Μέρκελ, μιλώντας χτες σε γερμανο-ουκρανικό φόρουμ στο Βερολίνο, προσπάθησε να κρατήσει «ισορροπημένη» στάση. Απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του ουκρανικού πληρώματος και δήλωσε ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις για ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ουκρανίας. Κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «η κατασκευή της γέφυρας στο Κερτς, στην προσαρτημένη Κριμαία, έχει επιδεινώσει τις συνθήκες για τη ναυσιπλοΐα». Ταυτόχρονα, κάλεσε την ουκρανική πλευρά να «φερθεί έξυπνα», δηλαδή να αποκλιμακωθεί η ένταση, να προωθηθούν συνομιλίες και όχι στρατιωτική λύση. Ανακοίνωσε πως για το θέμα «θα συνομιλήσω με τον Ρώσο Πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του G20».

Η Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στις εκκλήσεις γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων για βελτίωση των σχέσεων Γερμανίας - Ρωσίας και τερματισμό των κυρώσεων. «Με τις κυρώσεις κάνουμε κάτι ξεκάθαρο (σ.σ. στη Ρωσία)», επισήμανε, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για νέες κυρώσεις με αφορμή το επεισόδιο στην Αζοφική. Εξάλλου, και η προχτεσινή απόφαση της ΕΕ - έπειτα από τρεις μέρες διαπραγματεύσεων - κατέστησε σαφές πως επί του παρόντος η Ευρωένωση δεν σχεδιάζει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, αν και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη «χρήση βίας από τη Ρωσία», με φόντο «την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ