Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2»
Η διοικητική μεταρρύθμιση θα φέρει δεινά στο λαό

«H δημιουργία διοικητικών μηχανισμών με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό ενισχύει τη δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας χτες, πρώτη μέρα του συνεδρίου

Την αναμενόμενη ομοφωνία κυβέρνησης και συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης σε μια διοικητική μεταρρύθμιση με σκοπό την αποτελεσματικότερη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, επιβεβαίωσε το συνέδριο της Ενωσης Νομαρχών (ΕΝΑΕ), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χτες.

Το σχήμα που προκρίθηκε ως αποδοτικότερο για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής είναι η θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και πρόεδρο, στο οποίο θα εκπροσωπούνται αναλογικά οι σημερινοί νομοί, και η ταυτόχρονη μείωση των υπαρχόντων δήμων.

Τόσο η ΕΝΑΕ όσο και η ΚΕΔΚΕ, όπως σημείωσε και ο πρόεδρός της, N. Κακλαμάνης, χτες, προτείνουν φορολογική αποκέντρωση, που σημαίνει διαχείριση του υπάρχοντος αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος σε βάρος των εργαζομένων, για την άσκηση μιας σειράς αρμοδιοτήτων, και κρατικών. Ομονοούν δηλαδή στον περιορισμό των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο όνομα της δήθεν «οικονομικής αυτοδυναμίας», που συνεπάγεται νέα βάρη για τους εργαζόμενους. Οπως ομονοούν και στην... αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, οι στόχοι του οποίου υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, καταθέτοντας τις βασικές κατευθύνσεις της νέας μεταρρύθμισης, έκανε λόγο για αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με διατήρηση του νομού ως αποκεντρωμένη μονάδα του νέου οργάνου, ενώ ξεκαθάρισε ότι διατηρούνται οι σημερινές κρατικές περιφέρειες. Παρότρυνε δε στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την αξιοποίηση, δηλαδή το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας, την εκτέλεση έργων, την παροχή υπηρεσιών.

O X. Καστανίδης, από το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε την προχτεσινή απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος για κράτος - στρατηγείο, μείωση των δήμων, θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Πρότεινε δε την κατάργηση, με την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ζήτησε να υπάρξει φορολογική μεταρρύθμιση για να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να ασκήσει νέες αρμοδιότητες, δείχνοντας προφανώς το δρόμο της επιδρομής στην τσέπη του δημότη στην κατεύθυνση που προτείνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί τους στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

ΚΚΕ: Απορρίπτουμε το νέο «Καποδίστρια»

Τη σαφή θέση πως οι όποιες προτάσεις για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση εξυπηρετούν το δοσμένο οικονομικό περιβάλλον, κατέθεσε στην ομιλία του στο συνέδριο, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Καραθανασόπουλος. Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, οι ανατροπές στο δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η απελευθέρωση των αγορών και οι ιδιωτικοποιήσεις, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και συνολικότερα η αξιοποίηση της υπόθεσης της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών ως μέσου για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι εξελίξεις που «δεν αποτελούν μια ελληνική ιδιομορφία».

Σχετικά με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε το ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ), το Εθνικό Χωροταξικό ΣΧέδιο και τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.

«H δημιουργία διοικητικών μηχανισμών με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό προωθεί την "αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα", ενισχύει τη δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με τα έργα υποδομής, τα οποία θα αναλαμβάνουν με τις ληστρικές μεθόδους των "συμβάσεων παραχώρησης" και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, την ιδιωτικοποίηση. Σημαίνει περιορισμό των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού προωθεί τη "λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία", αλλά και την ανασυγκρότηση υπηρεσιών και προσωπικού με αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς σε βάρος της σταθερότητας και μονιμότητας, με επέκταση στις "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις», σημείωσε.

Η πρόταση του ΚΚΕ, συμπλήρωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «βλέπει τη σχέση οικονομίας - πολιτικής από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και όχι του κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση αυτή απορρίπτει και τον νέο "Καποδίστρια". Δεν υπερασπίζεται στενά τη διατήρηση μιας παλαιότερης διοικητικής δομής σε σχέση με μια νεότερη, αλλά πολεμά τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς στόχους που εξυπηρετεί η λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση». Σ' αυτή τη γραμμή πάλης - κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ - επιμένουμε:

  • Στον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου, όπως στην Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
  • Στη δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων.
  • Στην ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας νομών και δήμων με σεβαστό ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό και στην κατάργηση της δημοτικής φορολογίας.
  • Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας υγείας και προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση των υδάτων, του αέρα κλπ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέθεσαν προτάσεις για να πετύχει ο αντιλαϊκός σχεδιασμός(2010-02-05 00:00:00.0)
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η αντιλαϊκή μεταρρύθμιση(2010-01-24 00:00:00.0)
Επιταχύνει τις διαδικασίες για τον αντιλαϊκό «Καποδίστρια 2»(2008-05-09 00:00:00.0)
Συμφωνία για την αντιλαϊκή διοικητική μεταρρύθμιση(2007-11-15 00:00:00.0)
Ξεμπερδεύουν με την Αυτοδιοίκηση(2002-12-18 00:00:00.0)
Συμφώνησαν ότι προωθεί την ...αποσυγκέντρωση(1997-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ