Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Διακόπτει πρόγραμμα στις φυλακές!

«Κύριε Χατζηγάκη, με ποιο δικαίωμα μας στέλνετε πίσω στον τρόπο ζωής που προσπαθούμε με τόση δυσκολία να ξεφύγουμε; Με ποιο δικαίωμα μας αφαιρείτε τα όνειρα και τη συνέχεια της καθαρής ζωής μας;».

Μ' αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού ξεκινούν την επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για την απόφασή του να διακόψει τη λειτουργία της θεραπευτικής κοινότητας και να μεταφέρει όσες κρατούμενες είναι κατάδικες στον Ελαιώνα Θηβών. Αντί δηλαδή ν' ανοίξει κι άλλα προγράμματα, η κυβέρνηση κλείνει κι αυτό που λειτουργεί εδώ και οχτώ χρόνια με ιδιαίτερη συνεισφορά μέσα στις φυλακές. Εκτός από τη Θεραπευτική Κοινότητα στις φυλακές του Κορυδαλλού, το πρόγραμμα διαθέτει Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης στην Αθήνα, για τις κρατούμενες που αποφυλακίζονται, παρέχοντάς τους υποστήριξη για να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) ζητά απ' τον υπουργό Δικαιοσύνης να μην κλείσει το πρόγραμμα, τονίζοντας: «Η μεταφορά όσων κρατουμένων είναι κατάδικες στον Ελαιώνα Θηβών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και την ψυχική υγεία των κρατουμένων με ορατό τον κίνδυνο της υποτροπής στη χρήση ουσιών. Σημειώνεται ότι καμία από τις συμμετέχουσες στη Θεραπευτική Κοινότητα δεν έχει συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο παραμονής των 12 μηνών που απαιτείται για τη σταθεροποίηση της κατάστασής τους και την ψυχική απεξάρτηση. Αλλωστε, το διάσημα αυτό προβλέπεται και από την Υπ. Απόφαση 72290/4-7-07 που αφορά τη λειτουργία των προγραμμάτων απεξάρτησης στη φυλακή. Η διακοπή λειτουργίας της Θεραπευτικής Κοινότητας θα πλήξει την εν γένει αξιοπιστία των θεραπευτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός χρηστών, και έχει επισημανθεί επανειλημμένως η ανάγκη για τη λειτουργία θεραπευτικών προγραμμάτων».

Τέλος, τα μέλη του Κέντρου Υποδοχής και Επανένταξης «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» με επιστολή τους προς τον υπουργό ζητούν να μην κλείσει η κοινότητα, τονίζοντας: «Απαιτούμε μια κοινωνία με λιγότερους χρήστες και όχι μια μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη φυλακή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ