Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση για τη Σεβαστούπολη

Στο φόντο της επίσπευσης της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η πόλη της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπου βρίσκεται η μεγάλη ρωσική ναυτική βάση, βρέθηκε αυτή τη φορά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Ρωσίας και Ουκρανίας.

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν εκεί μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις για τα 225 χρόνια από την ίδρυση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, από τις οποίες δεν έλειψαν προβοκάτσιες εθνικιστικών οργανώσεων της Ουκρανίας και οι συμπλοκές τους με Ρώσους της Σεβαστούπολης, που έληξαν μόνον μετά την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν τα πληρώματα δεκάδων πολεμικών πλοίων της Ρωσίας, καθώς και ο δήμαρχος της Μόσχας Γ. Λουζκόφ, που επανειλημμένα έχει θέσει ζήτημα «νομιμότητας» της παραχώρησης της Κριμαίας στην Ουκρανία, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας τον προειδοποίησε «να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παραβίαση της νομοθεσίας της Ουκρανίας». Από τη μεριά του ο δήμαρχος της Μόσχας αγνόησε αυτή την προειδοποίηση και προχώρησε σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η πόλη της Σεβαστούπολης είχε ειδικό «στάτους» από το 1948, αφήνοντας και πάλι υπονοούμενα διεκδίκησης από τη Ρωσία αυτής της ναυτικής βάσης, την οποία έχει νοικιάσει έως το 2017 από την Ουκρανία. Μετά την επιστροφή του δημάρχου στη Μόσχα οι αρχές ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως δε θα του επιτρέψουν στο εξής την είσοδο στην Ουκρανία, μετά τις νέες αυτές δηλώσεις του.

Να σημειωθεί ότι ενόψει της επιτάχυνσης της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γίνονται προσπάθειες από την ηγεσία της, να τερματιστεί νωρίτερα από το 2017 η ρωσική πολεμική παρουσία στη Σεβαστούπολη. Ετσι στις 15 Απρίλη ο Β. Ογκρίζκο, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας παρέδωσε στο Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, ένα υπόμνημα, στο οποίο ζητάται να παραδοθεί από τη Ρωσία ένα χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης του στόλου της από την Κριμαία.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ