Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
Το ΚΚΕ έφερε το πρόβλημα στη Βουλή
  • Την αδιαφορία της κυβέρνησης για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων καταγγέλλει με Ερώτησή του ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Μαυρίκος
  • Και άλλες εταιρείες εμπλέκονται με το μολυσμένο λάδι. Νέα κρούσματα με ακατάλληλα τρόφιμα στον Πειραιά

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ την υπόθεση της νοθείας στο εισαγόμενο ηλιέλαιο και τον απαράδεκτο τρόπο, με τον οποίο τη χειρίστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες έτσι που η δημόσια υγεία, για άλλη μια φορά, παρέμεινε απροστάτευτη απέναντι στα κερδοσκοπικά συμφέροντα των μονοπωλίων. Οπως καταγγέλλει ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Μαυρίκος, οι κυβερνητικοί χειρισμοί αποδεικνύουν την αδιαφορία της κυβέρνησης για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και την προσπάθειά της να προστατέψει τα συμφέροντα και τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και εισαγωγέων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, που απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει ως εξής:

«Ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες το επιμολυσμένο με ορυκτέλαια εισαγόμενο ηλιέλαιο αποδείχνει την αδιαφορία της κυβέρνησης για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και την προσπάθειά της να προστατέψει τα συμφέροντα και τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων - εισαγωγέων. Αποδείχνει επίσης ότι τα πολυδιαφημιζόμενα συστήματα ελέγχου των βιομηχανιών είναι διάτρητα και αναξιόπιστα και ότι ο ΕΦΕΤ δεν μπόρεσε να εντοπίσει το πρόβλημα ούτε και ύστερα από ειδοποίηση υπηρεσίας άλλης χώρας. Αυτό έγινε επειδή αποστολή του ΕΦΕΤ δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας με ουσιαστικούς προληπτικούς ελέγχους, αλλά η αναβάθμιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα επισφαλή τρόφιμα των βιομηχανιών και ο εφησυχασμός των λαϊκών στρωμάτων, γι' αυτό εννιά χρόνια μετά την ίδρυσή του λειτουργεί με τις μισές από τις 13 υπηρεσίες και το 30% του προβλεπόμενου προσωπικού που και αυτό είναι ανεπαρκές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Τι μέτρα θα πάρουν, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.
  • Τι ενέργειες θα κάνουν για την αναβάθμιση και τον επαναπροσανατολισμό του ΕΦΕΤ, έτσι ώστε να προστατεύει τη δημόσια υγεία με έγκαιρους, ουσιαστικούς και προληπτικούς ελέγχους».
Δεν έχει τέλος η ασυδοσία

Στο μεταξύ, χτες, οκτώ μέρες μετά την αποκάλυψη ότι και στην Ελλάδα διακινήθηκαν παρτίδες από το μολυσμένο ηλιέλαιο, που ξεκίνησε από την Ουκρανία, ο ΕΦΕΤ μην έχοντας πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εντοπιστεί και να σταματήσει έγκαιρα η διακίνηση των συγκεκριμένων ποσοτήτων συνέχισε να ανακοινώνει κι άλλες παρτίδες ηλιέλαιου που αποσύρονται. Πρόκειται για δέκα παρτίδες της συσκευασίας των 10 λίτρων του ηλιέλαιου «Ανατολή» της «Ελαιουργίας Κρήτης» και το ηλιέλαιο «Αγρότης», συσκευασίας 10 λίτρων, της εταιρείας «Γράψας & Σία».

Την ίδια στιγμή, στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και στην επιβολή προστίμου σε βάρος της εταιρείας «Μεβγάλ ΑΕ» προχωρά η Νομαρχία Πειραιά, για τη διακίνηση και διάθεση στην αγορά του προϊόντος «πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι» που κρίθηκε «μη κανονικό», επειδή περιέχει ζελατίνη, συστατικό που δε δηλώνεται στον κατάλογο των συστατικών της επισήμανσης του προϊόντος και η προσθήκη ζελατίνης δεν προβλέπεται ως συστατικό στο γιαούρτι.

Στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα 21 τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση φασολιών, προέλευσης Κίνας προχώρησαν οι ελεγκτές της ίδιας Νομαρχίας, καθώς το προϊόν ήταν μουχλιασμένο.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν και κατέσχεσαν ως μη ασφαλή και ακατάλληλα για κατανάλωση, 1.410 κιλά διάφορα ημίσκληρα τυριά και κρέμες γάλακτος, τα οποία ανήκουν στην εταιρεία LEADER A.E. (Σαλαμίνος 72 Ασπρόπυργος) και μεταφέρονταν από τη μεταφορική ΚΙΦΑ Μυτιλήνης ΑΕ με προορισμό τη Μυτιλήνη, με φορτηγό χωρίς ψυκτικό μηχάνημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ