Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Παραπλανητικές διαφημίσεις

«Παραπλανητικές» χαρακτηρίζονται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι διαφημίσεις με τα τραπεζικά προϊόντα και γι' αυτό χτες αποφάσισε να απευθύνει προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς μη κυρωτική σύσταση.

Η μη κυρωτική σύσταση, όπως αναφέρει το ΕΣΡ, έχει σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία και αφορά στην «προστασία των τηλεθεατών από παραπλανητικές εμπορικές ανακοινώσεις σχετικές με τραπεζικά προϊόντα». Οι διαφημίσεις των τραπεζικών προϊόντων μεταδίδονται από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και συγκεκριμένα από τους MEGA, ANTENNA, ALPHA, STAR, ALTER και ΝΕΤ. Τα γράμματα των διαφημίσεων, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης είναι μικρά και ο κόσμος δεν μπορεί να ενημερωθεί σωστά.

Το ΕΣΡ, όπως τονίζεται στη μη κυρωτική σύσταση, διεξήγαγε αυτεπάγγελτο έλεγχο των διαφημιστικών μηνυμάτων για τραπεζικά προϊόντα που μεταδόθηκαν από τους τηλεοπτικούς φορείς εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης κατά το μήνα Φλεβάρη του τρέχοντος έτους. «Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι πληροφορίες για πρόσθετες επιβαρύνσεις επί των προσφερόμενων τραπεζικών προϊόντων που διαφοροποιούν την τελική τιμή της αρχικής προσφοράς εμφανίζονται χωριστά από το κυρίως διαφημιστικό μήνυμα σε κυλιόμενη ταινία που διατρέχει το κάτω τμήμα της οθόνης», επισημαίνεται στη μη κυρωτική σύσταση. Σημειώνεται δε, ότι «οι χαρακτήρες των ταινιών αυτών είναι συνηθέστατα πολύ μικροί και σε συνδυασμό με την ταχύτητα εμφάνισής τους καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ανάγνωση κρίσιμων πληροφοριών από τους τηλεθεατές, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν εικόνα της υπερβολικά δελεαστικής προσφοράς για τα προσφερόμενα τραπεζικά προϊόντα».

Η Ολομέλεια του ΕΣΡ θεωρεί ότι οι τηλεοπτικοί φορείς οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τις βασιζόμενες στην ισχύουσα νομοθεσία δεσμεύσεις «ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο μετάδοσης των διαφημιστικών μηνυμάτων, ιδιαίτερα δε όταν απευθύνονται στο σύνολο του καταναλωτικού κοινού και μπορούν να επηρεάσουν ουσιωδώς την οικονομική συμπεριφορά των θεατών».

Στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA γιατί μετέδωσε στο κοινό ανακριβείς πληροφορίες από δελτία ειδήσεων. Η υπόθεση αφορά στην αναφορά της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου και σε άλλο μάρτυρα, στον Σωκράτη Γκόλια, για την υπόθεση Ζαχόπουλου και συγκεκριμένα ότι οι υπεύθυνοι του MEGA είχαν δει το DVD. Η δημοσιογράφος, όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, την επομένη ημέρα έκανε επανόρθωση, αλλά η πλειοψηφία του ΕΣΡ θεώρησε ότι υπήρξε παραβίαση γιατί η δημοσιογράφος έπρεπε να εξακριβώσει την είδηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ