Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΤΣΙΚΟ ΤΕΧΕΪΡΑ
Μυστικά και ψέματα στο σπίτι της Αλίκης

Η ταινία του Τσίκο Τεχέιρα είναι μια μικρή ψυχολογική και πολιτική πραγματεία για το αδιάφορο (ανώριμο και αμόρφωτο) πολιτικά κομμάτι της εργατικής τάξης. Το κομμάτι εκείνο που, έχοντας υποκύψει στη μικροαστική αντίληψη «ζήτω ο εαυτός μου», παγιδεύεται μέσα στα μικροαστικά αδιέξοδα και συνθλίβεται! Σπαταλάει τη ζωή του με μικροψευτιές, μικροαπάτες, μικροέρωτες και μικροαπιστίες! Μια αθλιότητα!

Υπαρκτό εκατό τοις εκατό το κομμάτι της εργατικής τάξης που δείχνει η ταινία! Υπαρκτή και η ζωή αυτού του κομματιού της κοινωνίας. Μια ζωή που σε οδηγεί στην απελπισία ή στην αυτοκτονία! Με έπιασε άγχος παρακολουθώντας την οικογένεια της Αλίκης να σέρνεται και να εκφυλίζεται! Ο πατέρας ερωμένη, η μάνα εραστή, το ένα αγόρι πληρωμένη ανδρική πουτάνα, το άλλο μικροκλέφτης και το τρίτο τεμπέλης. Και η γιαγιά του σπιτιού να λιώνει παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα!

Ο Τεχέιρα με πολύ λίγα «πράγματα» κατάφερε να περιγράψει, νηφάλια και αποτελεσματικά, αυτό το μεγάλο, δυστυχώς, κομμάτι της κοινωνίας μας. Και ενώ δείχνει να το συμπαθεί και να το κατανοεί, με την άμεση ειλικρίνεια και το ρεαλισμό της ταινίας, δε διστάζει να το στιγματίσει και να το παρουσιάσει σαν παράδειγμα προς αποφυγή! Και σωστά πράττει!

Μια τρυφερή, αποκαλυπτική ταινία! Πολύ καλές ερμηνείες. Θα την αγαπήσετε, γιατί θα πονέσετε μαζί της!

Παίζουν: Κάρλα Ρίμπας, Βινίσους Ζιν, Ρικάρντο Βιλάκα, Φελίπε Μασούια, Μπέρτα Ζέμελ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ