Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για οριστική κρίση

Σε ευνοϊκή και οριστική ρύθμιση για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα οδηγείται επιτέλους η υπόθεση με το οικογενειακό επίδομα. Μετά τον Αρειο Πάγο, υπέρ της χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος (γάμου και τέκνων) και στους δύο συζύγους που εργάζονται στο δημόσιο τομέα τάχθηκε και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την προηγούμενη νομολογία του.

Χτες δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (2944/2000), που κατά πλειοψηφία (14-11) έκρινε αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις σχετικές διατάξεις του νόμου 1505/84, σύμφωνα με τον οποίο οικογενειακό επίδομα χορηγείται μόνο στον ένα σύζυγο, εφόσον εργάζονται και οι δύο στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ).

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με ομόφωνη απόφαση παρέπεμψε την υπόθεση για οριστική κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, επειδή υπάρχει παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (805/1994), η οποία κινείται στον αντίποδα των αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ (Σύμφωνα με το άρθρο 100 του Συντάγματος, όταν εκδίδονται αντίθετες αποφάσεις από τα ανώτατα δικαστήρια, η υπόθεση παραπέμπεται στο ΑΕΔ για τελική κρίση).

Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι το ΑΕΔ θα ταχθεί με τις νεότερες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Η κυβέρνηση οφείλει να θεσμοθετήσει άμεσα τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους και να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις, όπως πράττει ο απλός πολίτης. Να υπενθυμίσουμε ότι για το ίδιο θέμα έχει γίνει προσφυγή από ενδιαφερόμενο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου η απόφαση ήταν καταδικαστική για τη χώρα μας.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρει ότι και οι δύο σύζυγοι του δημόσιου τομέα δικαιούνται οικογενειακό επίδομα, το οποίο αποτελεί προσαύξηση των αποδοχών που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση των οικογενειακών βαρών.

Ετσι, η επιχειρηματολογία του ΣτΕ διευρύνει κατά πολύ τα όρια των γνωστών αποφάσεων του Αρείου Πάγου, που είχαν ταχθεί και αυτές υπέρ της διπλής καταβολής του οικογενειακού επιδόματος (με σκεπτικό την παραβίαση της αρχής της ισότητας).

Ειδικότερα, το ΣτΕ επισημαίνει ότι το επίδομα οικογενειακών βαρών λειτουργεί ως κίνητρο και πρέπει να δίνεται σε αμφότερους τους συζύγους και πως ο νομοθέτης δεν μπορεί να προβαίνει σε διακρίσεις μεταξύ των συζύγων, αφού και οι δύο συμπράττουν στη δημιουργία της οικογένειας. Το δικαστήριο επικαλείται τη συνταγματική διάταξη (άρθρο 21) που θεωρεί την οικογένεια «θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους» και τη θέτει «υπό την προστασία του κράτους» (όπως το γάμο, τη μητρότητα και την παιδική ηλικία).

Κατά συνέπεια, αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ, «η διάταξη του άρθρου 11 του νόμου 1505/84, που απαγορεύει τη διπλή καταβολή του επιδόματος σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι υπάλληλοι του δημοσίου ή των ΝΠΔΔ ή των ΟΤΑ ή όταν ο ένας είναι υπάλληλος του δημοσίου και ο άλλος του ιδιωτικού είναι αντισυνταγματική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ