Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Στην Πράγα και παντού!

«Δε σας περνάει, δε θα είναι εύκολο να βαδίσετε στο δρόμο που έχετε διαλέξει. Θα σας εμποδίσουμε»! Αυτό το μήνυμα δίνουν από χτες χιλιάδες αγωνιστές από όλη την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στην Πράγα. Εκεί που θα συνεδριάσει το «μέγα» Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ακόμη πιο «μεγάλη» Παγκόσμια Τράπεζα. Εκεί που θα παρθούν αποφάσεις και θα καθοριστούν πολιτικές για το βάθεμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των λαών όλου του κόσμου. Εκεί που χτυπάει η καρδιά της αντίστασης των ανθρώπων, που βρίσκονται στο επίκεντρο της «παγκοσμιοποίησης» και στο στόχαστρο των όπλων της «νέας τάξης».

Σ' αυτή την πόλη φτάνουν σήμερα και οι Ελληνες εργαζόμενοι, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και άλλες πόλεις της χώρας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για παρουσία στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις και ένωση της φωνής τους με αυτή των Τσέχων συναδέλφων τους και των υπολοίπων από όλο τον κόσμο. Ετοιμοι μαζί με όλους τους άλλους, να αντιταχθούν έμπρακτα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην καπιταλιστική κτηνωδία.

Οι διαδηλωτές, με διάφορες μορφές και λέξεις, λένε στους τεχνοκράτες-υπηρέτες της άρχουσας τάξης: «Είναι βαριές, σκληρές οι συνέπειες του έργου σας και θα γίνουν ακόμη σκληρότερες με τις πολιτικές που χαράζετε, αλλά σκληρή θα είναι και η αντίσταση στα σχέδιά σας». Στην Πράγα αυτές τις μέρες δε βρίσκονται μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές, που θα ρίξουν στα καλοθρεμμένα μούτρα των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου τη γροθιά της άρνησής τους. Βρίσκεται ακόμη το μυαλό και η ψυχή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ανθρώπων που δεν μπορούν το ζυγό της «νέας τάξης» και της «παγκοσμιοποίησης».

Ενα «όχι» παίρνει σάρκα και οστά στο μυαλό ενός παιδιού στην Ινδία, που φτιάχνει όμορφες δερμάτινες μπάλες ποδοσφαίρου για μερικά σεντς το κομμάτι, για να πουληθούν αργότερα μερικές δεκάδες αμερικάνικα δολάρια στις ΗΠΑ. Αυτό το μικρό και μακρινό «όχι» γίνεται φωνή περήφανη και ισχυρή σήμερα στην Πράγα, όπως έγινε και χτες στο Σιάτλ, όπως θα γίνει και αύριο κάπου αλλού. Παντού, όπου θα συνεδριάζουν οι Οργανισμοί των εκμεταλλευτών, αλλά ταυτόχρονα και σε άλλες χώρες, πόλεις, χωριά, στην Ελλάδα, στη Βραζιλία, στην Ινδία, στη Γερμανία, στην Αυστραλία.

Γιατί είναι πια φανερό, ότι οι λαοί δεν κάθονται «καλά», ακόμη κι αν αυτή η ανυπακοή θέλει κι άλλη δουλιά, ενίσχυση, οργάνωση, καλύτερες μορφές έκφρασης και μεγαλύτερη συσπείρωση. Οχι, οι λαοί δεν κάθονται «καλά»! Διαδηλώνουν στην Πράγα, αντιστέκονται στις συνέπειες των πολυεθνικών συγχωνεύσεων στην Ευρώπη, διεκδικούν καλύτερους όρους δουλιάς και ζωής, παιδεία και υγεία στην Αθήνα. Κι αν κάποιοι, εδώ κι εκεί, πάνε για την «παρέλαση», για τη θριαμβευτική επιστροφή με αγωνιστικές «δάφνες», δεν έχει καμιά σημασία. Κοντινή ημερομηνία λήξης θα έχει η πρόσκαιρη «δόξα» τους, όταν θα κληθούν να παλέψουν σήμερα, αύριο και μεθαύριο στον τόπο τους και αυτοί κάνουν πίσω.

Στην Πράγα επίσης βρίσκονται, για τη «δουλιά» του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, χιλιάδες τεχνοκράτες στην υπηρεσία του κεφαλαίου, αλλά και χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες με το δάχτυλο στη σκανδάλη για την «προστασία» τους. Αλλά όλοι αυτοί αρχίζουν να αισθάνονται το φόβο που δημιουργεί η διεθνής διαδήλωση των χιλιάδων αγωνιστών. Ξέρουν πως μπήκε για τα καλά ο σπόρος της αμφισβήτησής τους στο χωράφι που γεννά την πάλη για την ανατροπή τους. Αυτός είναι ο δρόμος της Πράγας και θα τον βαδίσουν αργά ή γρήγορα όλοι οι λαοί.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ