Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η φιέστα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ωραία η ιδέα, μόνο που η εφαρμογή της έχει διάρκεια ένα εικοσιτετράωρο και ούτε... Συμβολικός, δηλαδή, ο χαρακτήρας της, τουλάχιστον για την Αθήνα, που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στην Πόλη». Αυτά έλεγαν, ανάμεσα σε άλλα, οι «Ριπές» των χτεσινών «Νέων». Την ίδια στιγμή, η ζωή απέδειχνε, ότι η «ωραία ιδέα» δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια ακόμη φιέστα. Το πραγματικό χρονικό της αντίκρισμα, δεν ήταν ούτε ένα λεπτό, αφού τα αυτοκίνητα γέμισαν, όπως συνήθως, τους δρόμους της πρωτεύουσας, το νέφος συνέχισε να κάνει έντονη την ιδιαίτερα ενοχλητική παρουσία του και το κυκλοφοριακό κομφούζιο στους περιμετρικούς του κέντρου δρόμους ήταν - λόγω φιέστας - ακόμη χειρότερο, απ' ό,τι συνήθως. Ενα σκέτο δράμα, δηλαδή.

Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά. Οταν για πολλά χρόνια και για 365 μέρες το χρόνο προωθούνται και εφαρμόζονται φιλομονοπωλιακές και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές και λογικές, τότε η μια μέρα της... περιβαλλοντικής φιέστας, μόνο σαν δράμα μπορεί να εκφραστεί.

Με ναζιστές συνεργαζόταν η CIA

«Καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος άρχισε να εξελίσσεται το 1946, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν πείρα στην κατασκοπία των Σοβιετικών, γι' αυτό αποφάσισαν να προσλάβουν Γερμανούς ειδικούς για την ΕΣΣΔ, έστω κι αν ορισμένοι από αυτούς ήταν εγκληματίες πολέμου». Η αποκαλυπτική - αν και διατυπωμένη με... τακτ - ομολογία περιέχεται σε ανακοίνωση της IWG, της ομάδας που επιβλέπει τον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων της CIA. Στην ίδια ανακοίνωση ομολογείται, για πρώτη φορά, ότι η CIA συνεργάστηκε με τον ναζιστή Γερμανό στρατηγό Ράινχαρντ Γκέλεν, ανώτατο αξιωματούχο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Χίτλερ. «Ο Ρ. Γκέλεν ήταν υπεύθυνος ενός εκτεταμένου δικτύου κατασκόπων με ναζιστικό παρελθόν, γνωστού ως "Οργάνωση Γκέλεν". Αυτό το δίκτυο είχε στόχο τη Σοβιετική Ενωση στη μεταπολεμική περίοδο και πιστεύεται ότι έλαβε εκατομμύρια δολάρια ως χρηματοδότηση» τονίζεται στην ανακοίνωση της IWG.

Αυτά γίνονταν στη «γη της Ελευθερίας», πριν από 50 περίπου χρόνια. Για σήμερα, τι νομίζετε, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο έχουν αλλάξει τα πράγματα;

Αισθάνεται πιο... σίγουρος;

Χρηματιστής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο εκπρόσωπος των εργοδοτών στην ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων) του ΙΚΑ, και μάλιστα φέρεται να εκπροσωπεί, κυρίως, συμφέροντα ξένων μεγαλοεπενδυτών. Η πρόταση του ΣΕΒ ήδη έχει παραληφθεί από τον διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριο. Βέβαια, όχι πως θα άλλαζαν τα πράγματα, αν στη θέση του εκπροσώπου της εργοδοσίας προτεινόταν κάποιος, που θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των βιομηχάνων ή τα εγχώρια μεγαλοσυμφέροντα. Αλλά να, έχει και αυτό τη σημειολογία του... `Η, μήπως, ο ΣΕΒ νιώθει πιο «σίγουρος» όταν την εκπροσώπησή του στην ΑΕΔΑΚ την αναλαμβάνει χρηματιστής και, μάλιστα, χρηματιστής που εκπροσωπεί ξένα συμφέροντα;

Της... διαπλοκής

Γρηγοριάδης Κώστας

Τελικά, μπορούν να μας ξεκαθαρίσουν, ποιος έφαγε με ποιον και σε ποιανού το κότερο, γιατί έχουμε πολύ μπερδευτεί...

Αν πιστέψουμε, τα προχτεσινά «Νέα», ο Θ. Πάγκαλος «φωτογράφισε» τον Θ. Τσουκάτο, ως «διαπλεκόμενο» και ομοτράπεζο του Σ. Κόκκαλη, στο κότερο του τελευταίου, όπου κάλεσαν και τον πρώτον, αλλά αυτός, πονηρός ων, αρνήθηκε την πρόσκληση.

Αν πιστέψουμε, όμως, τις οργισμένες απαντήσεις του Θ. Τσουκάτου και τα ρεπορτάζ, που ακολούθησαν, ο «διαπλεκόμενος» και ομοτράπεζος του Κόκκαλη, δεν ήταν ο Τσουκάτος, αλλά ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος τεχνηέντως έριξε τα βάρη στον άλλοτε πρωθυπουργικό ιδιαίτερο και «στρατηγό» του Κινήματος.

Αν, δε, συμπληρώσουμε, τα παραπάνω, με όσα υποστηρίζει ο γνωρίζων καλά συνήθως τι συμβαίνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Ν. Κακαουνάκης, τότε πρέπει ο Σκανδαλίδης να ήταν ομοτράπεζος με άλλο «κεφάλι» του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου και όχι τον Σ. Κόκκαλη, με τον οποίο, όμως, έτρωγε μαζί και, μάλιστα, στο κότερό του, ο Θ. Πάγκαλος...

Προσθέστε τώρα σε όλ' αυτά, τα όσα... διέρρευσαν, ό,τι κατάγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, σχετικά με κυβερνητικά, πρωτοκλασάτα στελέχη, που έκαναν πολυτελείς και πανάκριβες διακοπές στην Ελούντα και σε άλλα, παρόμοια ξενοδοχεία, όπου η κάθε βραδιά τιμάται προς εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές ή και εκατομμύρια...


Γρηγοριάδης Κώστας

Προσθέστε ακόμη ότι όλα αυτά έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία παρίστατο και ο Κ. Σημίτης, ο οποίος - όπως λέγεται - προτίμησε να μην ανακατευτεί στην όλη συζήτηση, αλλά διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες τον Β. Κεδίκογλου και άντε, να βγάλετε άκρη...

Ισως, βέβαια, γι' αυτό να τα ανακατεύουν έτσι. Ωστε να μη βγαίνει άκρη, σχετικά με το ποιος είναι με ποιον «διαπλεγμένος»... Πολύ που μας νοιάζουν, όμως, οι προσωπικές... διαπλεκτικές προτιμήσεις των υπουργών και των άλλων κυβερνητικών παραγόντων...

Η ουσία, που έχει ενδιαφέρον για μας και για όλο τον κόσμο, είναι ολοφάνερη νομίζουμε και περιέχει δυο βασικά σημεία. Το πρώτο είναι πως κυβερνώντες και μεγαλοκεφαλαιοκράτες (με τον έναν ή άλλον τρόπο και στον έναν ή άλλο βαθμό) είναι και «διαπλεκόμενοι» και «ομοτράπεζοι» στη λεηλασία του κόπου και του μόχθου των εργαζομένων και του λαού.

Το δεύτερο είναι πως έχουν τόσο πολύ πέσει με τα μούτρα στο «φαΐ» κι έχουν τόσο διαολεμένη... όρεξη, που τσακώνονται στις μεταξύ τους μοιρασιές. Πάνω σ' αυτούς τους τσακωμούς, βγαίνουν και μερικά «άπλυτα» στη φόρα. Κι αν ο τσακωμός συνεχιστεί και ενταθεί ακόμη περισσότερο, θα βγουν ακόμη περισσότερα...

Στην Πράγα και παντού!

«Δε σας περνάει, δε θα είναι εύκολο να βαδίσετε στο δρόμο που έχετε διαλέξει. Θα σας εμποδίσουμε»! Αυτό το μήνυμα δίνουν από χτες χιλιάδες αγωνιστές από όλη την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στην Πράγα. Εκεί που θα συνεδριάσει το «μέγα» Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ακόμη πιο «μεγάλη» Παγκόσμια Τράπεζα. Εκεί που θα παρθούν αποφάσεις και θα καθοριστούν πολιτικές για το βάθεμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των λαών όλου του κόσμου. Εκεί που χτυπάει η καρδιά της αντίστασης των ανθρώπων, που βρίσκονται στο επίκεντρο της «παγκοσμιοποίησης» και στο στόχαστρο των όπλων της «νέας τάξης».

Σ' αυτή την πόλη φτάνουν σήμερα και οι Ελληνες εργαζόμενοι, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και άλλες πόλεις της χώρας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για παρουσία στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις και ένωση της φωνής τους με αυτή των Τσέχων συναδέλφων τους και των υπολοίπων από όλο τον κόσμο. Ετοιμοι μαζί με όλους τους άλλους, να αντιταχθούν έμπρακτα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην καπιταλιστική κτηνωδία.

Οι διαδηλωτές, με διάφορες μορφές και λέξεις, λένε στους τεχνοκράτες-υπηρέτες της άρχουσας τάξης: «Είναι βαριές, σκληρές οι συνέπειες του έργου σας και θα γίνουν ακόμη σκληρότερες με τις πολιτικές που χαράζετε, αλλά σκληρή θα είναι και η αντίσταση στα σχέδιά σας». Στην Πράγα αυτές τις μέρες δε βρίσκονται μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές, που θα ρίξουν στα καλοθρεμμένα μούτρα των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου τη γροθιά της άρνησής τους. Βρίσκεται ακόμη το μυαλό και η ψυχή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ανθρώπων που δεν μπορούν το ζυγό της «νέας τάξης» και της «παγκοσμιοποίησης».

Ενα «όχι» παίρνει σάρκα και οστά στο μυαλό ενός παιδιού στην Ινδία, που φτιάχνει όμορφες δερμάτινες μπάλες ποδοσφαίρου για μερικά σεντς το κομμάτι, για να πουληθούν αργότερα μερικές δεκάδες αμερικάνικα δολάρια στις ΗΠΑ. Αυτό το μικρό και μακρινό «όχι» γίνεται φωνή περήφανη και ισχυρή σήμερα στην Πράγα, όπως έγινε και χτες στο Σιάτλ, όπως θα γίνει και αύριο κάπου αλλού. Παντού, όπου θα συνεδριάζουν οι Οργανισμοί των εκμεταλλευτών, αλλά ταυτόχρονα και σε άλλες χώρες, πόλεις, χωριά, στην Ελλάδα, στη Βραζιλία, στην Ινδία, στη Γερμανία, στην Αυστραλία.

Γιατί είναι πια φανερό, ότι οι λαοί δεν κάθονται «καλά», ακόμη κι αν αυτή η ανυπακοή θέλει κι άλλη δουλιά, ενίσχυση, οργάνωση, καλύτερες μορφές έκφρασης και μεγαλύτερη συσπείρωση. Οχι, οι λαοί δεν κάθονται «καλά»! Διαδηλώνουν στην Πράγα, αντιστέκονται στις συνέπειες των πολυεθνικών συγχωνεύσεων στην Ευρώπη, διεκδικούν καλύτερους όρους δουλιάς και ζωής, παιδεία και υγεία στην Αθήνα. Κι αν κάποιοι, εδώ κι εκεί, πάνε για την «παρέλαση», για τη θριαμβευτική επιστροφή με αγωνιστικές «δάφνες», δεν έχει καμιά σημασία. Κοντινή ημερομηνία λήξης θα έχει η πρόσκαιρη «δόξα» τους, όταν θα κληθούν να παλέψουν σήμερα, αύριο και μεθαύριο στον τόπο τους και αυτοί κάνουν πίσω.

Στην Πράγα επίσης βρίσκονται, για τη «δουλιά» του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, χιλιάδες τεχνοκράτες στην υπηρεσία του κεφαλαίου, αλλά και χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες με το δάχτυλο στη σκανδάλη για την «προστασία» τους. Αλλά όλοι αυτοί αρχίζουν να αισθάνονται το φόβο που δημιουργεί η διεθνής διαδήλωση των χιλιάδων αγωνιστών. Ξέρουν πως μπήκε για τα καλά ο σπόρος της αμφισβήτησής τους στο χωράφι που γεννά την πάλη για την ανατροπή τους. Αυτός είναι ο δρόμος της Πράγας και θα τον βαδίσουν αργά ή γρήγορα όλοι οι λαοί.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Απίστευτη η αθλιότητα

Εγραφε στις 15 του Σεπτέμβρη ο Σ. Πολυμίλης από τη στήλη του στην «Ελευθεροτυπία»: «Και όμως έρχονται τώρα κάποιοι και επιβάλλουν με το έτσι θέλω την απαγόρευση ουσιαστικά μιας δημόσιας εκδήλωσης. Και το χειρότερο, την επιχείρηση αυτή τρομοκρατίας την ανέχονται οι αρχές, που υποτίθεται έχουν κάθε υποχρέωση να διαφυλάσσουν την ελεύθερη έκφραση όλων των πολιτών. Με αθλιότητες ταυτίζουν τις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας με όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία σ' αυτή την ταλαίπωρη χώρα, προσπαθώντας να ταυτίσουν όλους τους Ελληνες με τις αθλιότητες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς... Και το χειρότερο απ' όλα, ουδείς συγκινείται, ουδείς ασχολείται μην τυχόν κι ενοχληθεί το ΚΚΕ».

Και ο Αγγελος Στάγκος από το χτεσινό «Βήμα»: «Δεν είναι δυνατό η "Washington Post" να τονίζει ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν "φοιτητικές οργανώσεις" της Γιουγκοσλαβίας και να μην τίθεται το ερώτημα αν σε αυτές περιλαμβάνεται και η ΟΤΡΟR, με στελέχη της οποίας ήθελε να συναντηθεί ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στο Βελιγράδι. Ούτε είναι δυνατό η ίδια εφημερίδα να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν και μουσικά συγκροτήματα για να κάνουν συναυλίες κατά του Μιλόσεβιτς και να μην τίθεται το ερώτημα αν μια τέτοια συναυλία ήταν και της Θεσσαλονίκης, όταν μάλιστα οι "New York Times" προσθέτουν ότι οι συναυλίες αυτές οργανώνονται σε πόλεις εκτός Γιουγκοσλαβίας».

Σ' ένα έχει δίκιο ο κ. Πολυμίλης, στο ότι είναι απίστευτη η αθλιότητα που μας περιβάλλει. Συνήθως, μάλιστα, ντυμένη με τα ρούχα της δημοκρατίας και της ελευθερίας και με το δολάριο, ως... εσώρουχο.

Χαρακτηριστικές αποδείξεις

Το έχουμε σημειώσει και άλλες φορές, το υπογραμμίζουμε και πάλι: «Διαπλεκόμενα» θα υπάρχουν όσο υπάρχει καπιταλισμός και θα είναι τόσο περισσότερο έντονα και... περιπλεγμένα, όσο περισσότερο θα κυριαρχούν και θα εντείνονται οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές απελευθέρωσης της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου. Χαρακτηριστική απόδειξη, η στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τις μέρες αυτές στη Βουλή. Ενώ, δε φείδονται όρκων και καταγγελιών στη μάχη κατά της «διαπλοκής», ενώ ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ τους, την ίδια στιγμή, υπερψηφίζουν σε αγαστή σύμπνοια τις προϋποθέσεις για την παραπέρα ενίσχυση των «διαπλεκομένων». Υπερψηφίζουν, όχι μόνο το ξεπούλημα του ΟΤΕ, ακόμη και πέραν του 49% του μετοχικού του κεφαλαίου, ή των ΕΛΤΑ και του ΟΠΑΠ, αλλά και την ίδρυση νέας κρατικής εταιρίας (οι... υπέρμαχοι του λιγότερου κράτους), η οποία θα μοιράζει κρατικό «ζεστό» χρήμα, σε όποιους επιχειρηματίες θέλουν να ασχοληθούν με τη «νέα οικονομία».

Πώς θα λειτουργεί η νέα κρατική εταιρία; Ορίστε ένα παράδειγμα: Αγοράζει... αύριο ένας επιχειρηματίας ένα σεβαστό μερίδιο ή και όλο τον ΟΤΕ ή τα ΕΛΤΑ ή τα κρατικά διυλιστήρια ή τέλος πάντων μια δημόσια επιχείρηση. Την άλλη στιγμή, την εντάσσει στη «νέα οικονομία» και παίρνει από τη νέα κρατική εταιρία όσα χρήματα έδωσε για να την αγοράσει ή και ακόμη περισσότερα, για πρώτη δόση κι έπεται συνέχεια. Ετσι, θα αναπτυχθεί και η... νέα οικονομία.

Κυβερνητικό παράρτημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Βέβαια, τα παραπάνω, δεν ήταν τα μοναδικά παραδείγματα της βδομάδας. Τις ίδιες μέρες, ο κ. Ρέππας παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο, για την αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το «χτύπημα» των «διαπλεκομένων» και την ενίσχυση της αντικειμενικής ενημέρωσης, όπως το διαφήμιζαν καιρό τώρα... Κι εκεί που όλοι περίμεναν τη δημιουργία μιας «ανεξάρτητης αρχής» με ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες, το νομοσχέδιο μόνον αυτά δεν προβλέπει. Το νέο ΕΣΡ θα εκλέγεται από λίστα υποψηφίων που θα τη συγκροτεί ο υπουργός Τύπου, ενώ η εκλογή θα γίνεται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δηλαδή, από το κόμμα που πλειοψηφεί και, επομένως, την εκάστοτε κυβέρνηση. Θα έχουμε, δηλαδή, ένα ΕΣΡ, το οποίο θα είναι κυβερνητικό «παράρτημα».

Και όμως, ο κ. Ρέππας, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, έκανε λόγο για την καθιέρωση «του πλέον προωθημένου θεσμικού πλαισίου της Ευρώπης», με το οποίο διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η αυτονομία του ΕΣΡ...

Προφανώς, η κυβέρνηση καταλαβαίνει την ανεξαρτησία και την αυτονομία, μόνο στα πλαίσια όσων συμφωνούν με τη λογική και την πολιτική της... Είναι μια... άποψη κι αυτή.

Καπιταλιστικό... φρούτο

Αν νομίζετε, πάντως, ότι το «φρούτο» των «διαπλεκομένων» είναι μόνον ελληνικό, κάνετε μεγάλο λάθος. Καπιταλιστικό... φρούτο είναι και ευδοκιμεί σε όλες τις αντίστοιχες κοινωνικές συνθήκες. Τις προάλλες, αποκαλύφθηκε ότι ο Τ. Μπλερ εισέπραξε παράνομα ένα εκατομμύριο στερλίνες (πάνω από 500 εκατ. δραχμές) για το κόμμα του, όπως ισχυρίζεται. Δεν έχει περάσει και πολύ καιρός, από την αντίστοιχη υπόθεση του Χ. Κολ, ενώ προχτές, παρόμοιες καταγγελίες έγιναν ενάντια στον Γάλλο Πρόεδρο Ζ. Σιράκ. Και, μάλιστα, τόσο παλιό και τόσο συνηθισμένο «φρούτο», που χρησιμοποιείται, καιρό τώρα και ως όπλο, στις μεταξύ των «διαπλεκομένων» πολιτικών και ομάδων διαμάχες...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η μεγάλη απόβαση

Ποτέ άλλοτε σε καιρό ειρήνης - άραγε τι είδους ειρήνη είναι αυτή; - δεν είχε μετακινηθεί από το ελληνικό έδαφος τέτοιος όγκος στρατιωτικών δυνάμεων, όσες έχουν περάσει από τη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους 18 μήνες, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η ΝΑΤΟική επιχείρηση εισβολής στη Γιουγκοσλαβία και κατάληψης του Κοσσυφοπεδίου. Οι δυνάμεις αυτές, αθροιστικά, μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις μεγάλες αποβατικές επιχειρήσεις, που έγιναν στον Πρώτο και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα στοιχεία είναι τρομακτικά και δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το επικίνδυνο της κατάστασης.

Οι ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις, που, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, έχουν περάσει από τη Θεσσαλονίκη (ξηρά, θάλασσα και αέρα) με κατεύθυνση το Κοσσυφοπέδιο, είτε έχουν διέλθει από αυτήν, απερχόμενοι λόγω αντικατάστασης, αποτελούν μια μεγάλη στρατιά. Πρόκειται για 1.000 αεροσκάφη, 420 πλοία, 510 σιδηροδρομικούς συρμούς, 1.400 φάλαγγες οχημάτων διαφόρων τύπων, 40.000 οχήματα και 60.000 στρατιώτες. Η διέλευση δε σταματάει εδώ, ακολουθεί συνέχεια. Ούτε βέβαια είναι μόνο αυτές οι δυνάμεις, αφού δε συμπεριλαμβάνονται στα παραπάνω στοιχεία, οι δυνάμεις διοικητικής μέριμνας που έχουν εγκατασταθεί επί του ελληνικού εδάφους, για τη διευκόλυνση της διέλευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, όπως επίσης δε συμπεριλαμβάνονται οι δυνάμεις των ΝΑΤΟικών χωρών, που έχουν διέλθει από τη Θεσσαλονίκη το ίδιο διάστημα, και συνεχίζουν να διέρχονται, για να πάρουν μέρος σε διάφορες ΝΑΤΟικές ασκήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Αυτή, λοιπόν, είναι η «ειρήνη» της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, για την οποία η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι συμβάλει και η ίδια. Είναι η... «νέα εποχή» για τη χώρα μας και τα Βαλκάνια ευρύτερα. Είναι ο «νέος ρόλος» και η συμβολή της Ελλάδας στα πλαίσια της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Δηλαδή, ένα πολεμικό ορμητήριο και μόνιμο στρατιωτικό προγεφύρωμα για επεμβάσεις στις γύρω χώρες. Η κατάσταση αυτή είναι πολλαπλά επικίνδυνη, παρότι η κυβέρνηση Σημίτη, στην προσπάθειά της να εξοικειώσει τον ελληνικό λαό για να αποδεχτεί αυτές τις επιλογές, εμφανίζει την ενεργό εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όχι μόνο ως κάτι συνηθισμένο, αλλά ακόμα χειρότερα, ως αναγκαίο και ωφέλιμο! Δημιουργεί έτσι προσδοκία για πολιτικά και οικονομικά κέρδη, τα οποία, στο βαθμό που θα υπάρξουν, θα είναι μόνο για ένα τμήμα της πλουτοκρατίας.

Ηαπροκάλυπτη και ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στην ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας - εκτός από στρατιωτικό χαρακτήρα, τελευταία ασκείται και με ωμό εκβιασμό στο γιουγκοσλαβικό λαό, ώστε να ψηφίσει στις αυριανές εκλογές τους εκλεκτούς του ΝΑΤΟ - είναι παγίδα για τη χώρα μας. Με τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και την καθημερινή διεξαγωγή ασκήσεων πολεμικής προετοιμασίας στο ελληνικό έδαφος, εγκαθιδρύεται βαθμιαία ένα νέου καθεστώτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, που υποθηκεύει το μέλλον του λαού και της χώρας.

Οι ΝΑΤΟικοί δημιουργούν νέα κεκτημένα επί του ελληνικού εδάφους, τα οποία δίνουν νέο, σύγχρονο περιεχόμενο σε αυτό που ήταν πάντα η Ελλάδα, αφού έτσι τη θέλει η αστική τάξη, προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών. Αυτή η σχέση και η διαπλοκή του κεφαλαίου στη χώρα μας με τους ιμπεριαλιστές, η εξάρτησή του ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο σφιχτή. Η κατάσταση αυτή, όμως, δημιουργεί νέα δεδομένα και για το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα του ελληνικού λαού. Στο κίνημα αυτό, που στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και στη συνέχεια, σήκωσε περήφανο ανάστημα κατά της «νέας τάξης» και των οργάνων της με διεθνή ακτινοβολία και που μπορεί να συμβάλει στην υπόθεση του λαϊκού μετώπου πάλης για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Είναι το αντίπαλο δέος για τους ιμπεριαλιστές.

... Φιέστα κι άστα!

Το νέφος,

που συνέχεια

φουντώνει,

κι αγριεύει,

εχτές σ' ένα... ποδήλατο

είχε κι αυτό

ανέβει

κι απ' τον Περαία

έκοβε βόλτες

ως την Εκάλη

παρέα με το άζωτο

και την πυκνή

αιθάλη!

* * *

Και όπως

ετριγύρναγε,

σαν έβλεπε

διαβάτη

έσκυβε και του έλεγε

μες στο αυτί του

κάτι:

«Μ' αυτά τα σόου,

σίγουρα,

θ' αφήσω την Αθήνα,

θα φύγω

με ποδήλατο

στις... 32 του μήνα!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ