Περιοδεία κλιμακίου της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος
Οι πληγές μετά τις πυρκαγιές γίνονται ακόμα περισσότερες εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης |
Αυτά ήταν τα βασικά σημεία που αναδείχτηκαν κατά τη χτεσινή περιοδεία κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ στα κατεστραμμένα από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού χωριά του νομού, με επικεφαλής τους Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, και Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή του ΚΚΕ.
Το στίγμα των καταστροφικών πυρκαγιών είναι εμφανές σε κάθε βήμα που κάνει ο επισκέπτης, ακόμη και οκτώ μήνες μετά τα όσα συνέβησαν. Οι πληγές, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στο φυσικό τοπίο. Αγγίζουν κάθε πλευρά, κάθε δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής. Η αγροτική παραγωγή, οι καλλιέργειες, το ίδιο το βιος των αγροτών και των εργαζομένων έχουν ολοσχερώς καταστραφεί.
Πρώτη στάση του κλιμακίου του Κόμματος στο χωριό Καλλιθέα, του Δήμου Αλιφείρας - ένας δήμος που έχει υποστεί απ' τις μεγαλύτερες καταστροφές. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο δήμαρχος, Δήμος Γεωργακόπουλος, «έχει καταστραφεί το 100% του καλλιεργήσιμου φυτικού κεφαλαίου και το 90% της δασικής έκτασης». Οπως ο ίδιος συμπλήρωσε, το οικιστικό δεν έχει προχωρήσει. Σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι «είναι καταδικασμένοι» και ότι όσοι ασχολούνταν αποκλειστικά με τη γεωργική παραγωγή «αυτή τη στιγμή δεν έχουν τίποτα». Τα δε έργα υποδομής δεν έχουν υλοποιηθεί, όταν υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ακόμη και στα δίκτυα άρδευσης, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς απ' τις πυρκαγιές.
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση που είχε ο Σπ. Χαλβατζής με τους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους στην Καλλιθέα του δήμου Δήμου Αλιφείρας |
Ο Σπύρος Χαλβατζής, μιλώντας λίγο αργότερα σε συνέντευξη Τύπου για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και την ανάγκη αποκατάστασης, υπογράμμισε αρχικά πως το ΚΚΕ απ' την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των πυροπλήκτων.
«Απ' την πρώτη στιγμή, μετά τις καταστροφές διεκδικήσαμε φιλολαϊκές λύσεις», τόνισε. «Προειδοποιήσαμε για τους κινδύνους από την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, πολιτική που έχει την απόλυτη συναίνεση και στήριξη του ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και από όλα τα κόμματα που δέχονται τον ευρωμονόδρομο».
Τόνισε πως η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της γης σε λίγα χέρια. Η εμπορευματοποίηση της γης, σημείωσε, αποτελεί τη «λυδία λίθο» της πολιτικής που ακολουθείται. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον κίνδυνο ερημοποίησης της γης απ' την καταστροφή της παραγωγικής βάσης. Ο εκτοπισμός, είπε χαρακτηριστικά, των αγροτών αποτελεί μια επικίνδυνη διαδικασία. Αυτό, όμως, δεν εμφανίστηκε την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς, αλλά υπήρχε μια διελκυστίνδα μέτρων - από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναφερόμενος, δε, στην πορεία αποκατάστασης των πυροπλήκτων, έφερε το παράδειγμα των 162 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει αναξιοποίητο. Την ίδια στιγμή, βέβαια, συνέχισε, η κυβέρνηση έχει ανοίξει «παραθυράκι» για τη δυνατότητα «ενίσχυσης» των πυροπλήκτων μέσω των μεγαλοεπιχειρηματιών που ανέλαβαν την αποκατάσταση! Ο Σπ. Χαλβατζής στηλίτευσε το γεγονός ότι στη Ζαχάρω, αντί να φτιάξουν ουσιαστικές υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία, φτιάχνουν ένα νέο δημαρχείο και μια εκκλησία.
Και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά στο «διά ταύτα». Δεν προχωρά στην ουσιαστική και πλήρη αποζημίωση και αποκατάσταση των πυροπλήκτων. Και αυτό γιατί δεν έχει την πολιτική βούληση.