Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ανακαλύπτοντας» τον Ηριδανό

Η μαρμάρινη καμάρα στην κοίτη του Ηριδανού, στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού
Η μαρμάρινη καμάρα στην κοίτη του Ηριδανού, στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού
Τον Ηριδανό, το «χαμένο» για αιώνες αρχαίο ποτάμι της Αθήνας που ανακαλύφθηκε το 1992 κατά τη διάρκεια εργασιών για το Μετρό να εξακολουθεί να κυλά «αμέριμνο» στην ίδια πάντα πορεία, έστω και θαμμένο, επέλεξε το ΥΠΠΟ για τη συμμετοχή του στις φετινές Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που σαν ιδέα εφαρμόστηκε πρώτη φορά στη Γαλλία το 1984 και από το 1991 θεσπίστηκε σαν επίσημος εορτασμός από την ΕΕ με εκδηλώσεις διάρκειας ενός Σαββατοκύριακου κάθε Σεπτέμβρη, με στόχο την επαφή του κοινού με άγνωστα ή δυσπρόσιτα μνημεία. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994 και για τη διετία 1999 - 2000 έχει επιλέξει σαν θέμα των εκδηλώσεων «Το Αθάνατο Νερό».

Ο Ηριδανός, μαζί με τον Κηφισό και τον Ιλισό ήταν τα τρία ποτάμια που διέσχιζαν κατά την αρχαιότητα την Αθήνα. Ο Ηριδανός ήταν ο μικρότερος, αλλά με περισσότερο νερό. Η κάλυψή του ξεκίνησε το πιθανότερο κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ διοργανώνουν το διάστημα 22 - 24/9 σειρά εκδηλώσεων στην Πλατεία Δεξαμενής, το σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, την οδό Αδριανού (Πλατεία Αγίου Φιλίππου) και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, σε μια προσπάθεια να «ανακαλύψουν» οι Αθηναίοι το αρχαίο ποτάμι και να ακολουθήσουν την πορεία του μέσα από το ιστορικό κέντρο της πόλης, σαν μια υπενθύμιση, ίσως, για το μέγεθος του πολεοδομικού εγκλήματος που συντελέστηκε μεταπολεμικά στην πρωτεύουσα. Αν και οι εκδηλώσεις περιορίζονται μόνο σε διανομή πληροφοριακού υλικού στα παραπάνω επιλεγμένα μέρη, έστω κι έτσι αξίζει τον κόπο να μάθουμε κάτι περισσότερο για το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Αθήνας.

Στην πλατεία Δεξαμενής, σήμερα (10 π.μ. - 10 μμ) και αύριο (10 π.μ. - 2 μμ) θα γίνεται ενημέρωση του κόσμου σε ειδικά περίπτερα και διανομή υλικού. Στο σταθμό του Συντάγματος, σήμερα και αύριο από τις 10 π.μ. - 1 π.μ., διανομή υλικού και μια προσεκτικότερη ματιά στην κοίτη του Ηριδανού έτσι όπως αποτυπώνεται στη στρωματογραφία του υπεδάφους όπως εκτίθεται στο σταθμό.

Στην οδό Αδριανού οι Αθηναίοι θα μπορούν να δουν ένα τμήμα της εγκιβωτισμένη κοίτης του Ηριδανού, ενώ στον Κεραμεικό θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον Ηριδανό με οργανωμένες περιηγήσεις ανά μισάωρο, από τις 10 π.μ. - 1π.μ..


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ