Κυριακή 4 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ζωγραφική πολλαπλών αναγνώσεων

«Αγγελιοφόρος»
«Αγγελιοφόρος»
Τοπία - χώρους βιωμένης μνήμης παρουσιάζει ο Σπύρος Κουρσάρης στην «Art Gallery» (Σκρα 4, Αλεξανδρούπολη). Από τις 5 έως τις 25/5 εκτίθενται έργα από την πρόσφατη δημιουργία του, αλλά και έργα αντιπροσωπευτικά από την προηγούμενη εικαστική του διαδρομή. Πίνακες σε διάφορα μεγέθη με διαφορετικά υλικά, όπως λάδια σε μουσαμά, σε ξύλο, μεικτές τεχνικές, ακουαρέλες, σχέδια κ.ά. Η εικόνα της ζωγραφικής του Σ. Κουρσάρη είναι λιτή - αφαιρετική ως προς τη φόρμα. Ο καλλιτέχνης δίνει μεγάλη σημασία στην ατμόσφαιρα, τις έννοιες, τα βαρομετρικά της ζωγραφικής και είναι πολλαπλών αναγνώσεων και εκδοχών.

Οι πρωταγωνιστές των έργων του κινούνται εκτός χρόνου σ' όλο το χώρο, μεταδίδοντας την κίνηση στην ίδια τη ζωγραφική, που μεταβάλλεται «σαν τον ασταθή καιρό και τον άνθρωπο», όπως σημειώνει ο δημιουργός «πότε νευρώδης και δυνατή και πότε ήπια, ήρεμη και γλυκιά, όπως η θάλασσα στο πρωινό φως». Στα παρουσιαζόμενα έργα είναι εμφανής η πρόθεση του ζωγράφου να παρασύρει τον θεατή σε μια προσωπική σχέση με τα έργα. Να λύσει τους γρίφους, να αναλύσει τις σημάνσεις και να κατανοήσει τα σύμβολα. Με μια διάθεση ποιητική και όχι αφηγηματική θα φτάσει στο βάθος της εικόνας και θα αισθανθεί την ανιδιοτελή αλήθεια της ζωγραφικής.

Πρόκειται για την 19η ατομική έκθεση του δημιουργού και την ένατη παρουσίαση έργων του «εκτός των τειχών». Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κατερίνη, Χανιά, Τήνος: οι πόλεις της περιφέρειας, που φιλοξένησαν στο παρελθόν τη δημιουργία του, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του για την περιφέρεια. «Επιπλέον», όπως επισημαίνει ο Σπ. Κουρσάρης «υπάρχει ένα στοιχείο απεξάρτησης από τον τρόπο που είναι δομημένες οι εικαστικές δραστηριότητες στο κέντρο σήμερα, από τους διάφορους "επιμελητές" και άσχετους μεσάζοντες, που κυριαρχούν σα να είναι αυτοί οι σύγχρονοι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες με το έργο τους να βρίσκονται σε δευτερεύουσα θέση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ