Κυριακή 4 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Διαφθορά χωρίς όρια

Μετά από τη Γερμανία και την Ιταλία και στην Πορτογαλία Πόρτο και Μποαβίστα εμπλέκονται σε σκάνδαλο στημένων αγώνων. Και ο Φάμπιο Καπέλο στο στόχαστρο για παραβατική συμπεριφορά όταν ήταν κόουτς σε Ρόμα και Γιουβέντους

Στα γρανάζια του σκανδάλου στημένων αγώνων και η Πόρτο...

Associated Press

Στα γρανάζια του σκανδάλου στημένων αγώνων και η Πόρτο...
Η διαφθορά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν έχει τελειωμό. Τα σκάνδαλα για υποκλοπές συνομιλιών, δωροδοκίες διαιτητών, σικέ παιχνίδια δεν υπάρχουν μόνο στη Γερμανία και την Ιταλία, αλλά το ....γαϊτανάκι συνεχίστηκε και στην Πορτογαλία, ενώ απ' ό,τι φαίνεται μάλλον θα κάνει βόλτα (ξανά) και από Αγγλία.

Η υπόθεση «Χρυσή Σφυρίχτρα» στην Πορτογαλία περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και απειλεί να στιγματίσει την υστεροφημία και όχι μόνο όλων των εμπλεκόμενων ομάδων και φυσικά προσώπων. Ετσι, λοιπόν, η πειθαρχική επιτροπή της πορτογαλικής ποδοσφαιρικής Λίγκας απήγγειλε τις κατηγορίες στους εναγόμενους και αναμένει την υπερασπιστική τους γραμμή. Βάσει λοιπόν του κατηγορητηρίου, η Πόρτο απειλείται με αφαίρεση έξι βαθμών, γιατί θεωρείται υπεύθυνη για την αλλοίωση των αποτελεσμάτων στα ματς με τις Αμαδόρα (24 Γενάρη 2004) και Μπέιρα Μαρ (18 Απρίλη 2004). Ο πρόεδρός της Πίντο Ντα Κόστα ως ...ηθικός αυτουργός της σκευωρίας κινδυνεύει με αποπομπή από το αξίωμά του από έξι μήνες έως και δυο χρόνια.

Σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Πόρτο, στην ανανέωση συνεργασίας του προπονητή της ομάδας Ζεσουάλδο Φερέιρα για έναν ακόμη χρόνο στους «δράκους», μάλλον δε διάλεξε το σωστό τάιμινγκ. Λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις για «στημένα παιχνίδια», δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή για μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, ο Πίντο Ντα Κόστα έδωσε τη συνέντευξη Τύπου (στο χρηματιστήριο, παρακαλώ), μαζί με τον προπονητή, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα απαντήσει σε ερωτήσεις για την υπόθεση «Χρυσή Σφυρίχτρα». Οσον αφορά το θέμα της τιμωρίας για τις δωροδοκίες των διαιτητών, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Πόρτο να μην κάνει έφεση στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης της ομοσπονδίας. Ο λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει την τελική απόφαση μέχρι τον Ιούνιο, η οποία αν είναι αφαίρεση έξι βαθμών θα ισχύσει από την επόμενη περίοδο. Αυτό δε συμφέρει βέβαια σε καμία περίπτωση την ομάδα, που θα προτιμήσει να τους χάσει φέτος, δεδομένου ότι απέχει 16 βαθμούς από τους όποιους διεκδικητές του τίτλου...

Ακόμη και ο Καπέλο είναι στα ...κόλπα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Eurokinissi

Ακόμη και ο Καπέλο είναι στα ...κόλπα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου
Η άλλη ομάδα από το Πόρτο και άμεσα θιγόμενη από το σκάνδαλο είναι η Μποαβίστα, η οποία είναι πιθανό να τιμωρηθεί με υποβιβασμό! Η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας το 2001 θεωρείται επίσης ...υπαίτια για λάθος σφυρίγματα στα παιχνίδια με Ακαντέμικα (20 Σεπτέμβρη 2003) και Μπελενέσες (28 Φλεβάρη 2004). Ο τότε πρόεδρός της Ζοάο Λουρέιρο απειλείται από ένα έως οκτώ χρόνια απαγόρευσης εισόδου σε οποιονδήποτε αθλητικό χώρο. Η λίστα των κατηγορουμένων για αυτό το παράνομο αλισβερίσι είναι μακροσκελής και περιλαμβάνει ονόματα διαιτητών, μελών της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και εκπροσώπους ποδοσφαιριστών.

Σε δηλώσεις του ο Λουρέιρο τόνισε: «Εγώ δε γνωρίζω τίποτα για όλα αυτά. Προφανώς είναι πλεκτάνη από άλλους αντιπάλους. Εχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και νομίζω ότι τελικά θα δικαιωθεί και ο σύλλογος και εγώ προσωπικά».

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι ασκοί του Αιόλου σχετικά με τις κομπίνες στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν ανοίξει για τα καλά. Η διαφθορά στο επαγγελματικό καπιταλιστικό μοντέλο, που έχει ως στόχο το κέρδος, καλά κρατεί. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο...

Ακόμη και ο Φάμπιο Καπέλο, τωρινός προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, μπήκε στο στόχαστρο για στημένα ματς στο Καμπιονάτο στην περίοδο που ήταν προπονητής και στη Ρόμα, αλλά και στη Γιουβέντους. Ο 63χρονος τεχνικός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, όμως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Και ο Φάμπιο δηλώνει αθώος: «Οι κατηγορίες δεν ισχύουν. Δεν έχω καμία σχέση με μάνατζερ και στημένα ματς», υποστηρίζει, όμως η δικαιοσύνη θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Το τελευταίο επεισόδιο στο παζλ των στημένων παιχνιδιών αφορά και την Αγγλία, αφού στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι παίκτης της Πρεμιέρ Λιγκ ενέδωσε σε εκβιασμό προκειμένου με τις ενέργειές του να διαμορφώσει το αποτέλεσμα αγώνα της ομάδας του. Οπως έγινε γνωστό, ο παίκτης (που δεν αναφέρθηκε το όνομά του) εκμαίευσε και τελικά πήρε την κόκκινη κάρτα στον συγκεκριμένο αγώνα, ενώ τρεις συμπαίκτες του είχαν πειστεί από τον ίδιο να πάρουν κίτρινη κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως ανέφερε η είδηση, ο συγκεκριμένος παίκτης ξεχρέωσε ένα ποσό της τάξεως των 50 χιλ. λιρών που χρωστούσε από τον τζόγο.


Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ