Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Εμπόδια στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας

Η Πολωνία απαιτεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Ουκρανία - Γεωργία για να επιτρέψει την καλυτέρευση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι έκανε γνωστό πως η Πολωνία μπορεί να θέσει βέτο στις συνομιλίες της ΕΕ με τη Ρωσία για την υπογραφή νέου στρατηγικού συμφώνου συνεργασίας, έως ότου οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την απόκτηση από την Ουκρανία και τη Γεωργία του «Σχεδίου δραστηριοτήτων ένταξης» στο ΝΑΤΟ.

Με αυτόν τον τρόπο, η ηγεσία της Πολωνίας φαίνεται διατεθειμένη να συνδέσει την παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ έως τα ρωσικά σύνορα με την καλυτέρευση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία, φέρνοντας στην επιφάνεια, για άλλη μια φορά, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που υπάρχουν ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΕ, σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να έχει αυτή απέναντι στη Ρωσία.

Να θυμίσουμε πως το Νοέμβρη του 2005 η Ρωσία σταμάτησε τις εισαγωγές πολωνικού κρέατος, επικαλούμενη πως γίνεται πλαστογράφηση των κτηνιατρικών πιστοποιητικών, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των Ρώσων καταναλωτών. Με τη σειρά της, το Νοέμβρη του 2006, η Πολωνία επέβαλε βέτο για την έναρξη των συνομιλιών για την υπογραφή του νέου στρατηγικού συμφώνου συνεργασίας Ρωσίας και ΕΕ, επιδιώκοντας την άρση του ρωσικού εμπάργκο. Τελικά, το Δεκέμβρη του 2007, η Μόσχα και η Βαρσοβία κατέληξαν σε συμφωνία και ξανάρχισαν οι εισαγωγές στη Ρωσία, με αποτέλεσμα η Πολωνία να δηλώσει πως θα άρει το βέτο για τις συνομιλίες της ΕΕ με τη Ρωσία.

Να σημειωθεί πως η νέα αυτή παρέμβαση του Προέδρου της Πολωνίας Λ. Κατσίνσκι δυσκολεύει και τη θέση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος φέρεται να είναι οπαδός της καλυτέρευσης των σχέσεων με τη Ρωσία.

Αμεση ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στον Πολωνό Πρόεδρο. «Η Συμφωνία για τη συνεργασία είναι αναγκαία στη Ρωσία όχι περισσότερο απ' ό,τι στην ΕΕ. Γι' αυτό και η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι έτοιμη για τις συνομιλίες ή όχι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Οπως, όμως, και να έχουν τα πράγματα, η στάση αυτή του Προέδρου της Πολωνίας είναι αποκαλυπτική κι από άλλη μια πλευρά, αφού δείχνει τη διασύνδεση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς εκείνων που παρουσιάζουν την ΕΕ δήθεν ως το «αντίβαρο» στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ