Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπέρ της πρότασης Πετρέους, ο Μπους

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την πρόταση του στρατηγού Πετρέους περί «παγώματος» της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον, από τον Ιούλιο και μετά, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση των ενισχύσεων, υιοθέτησε, όπως αναμενόταν, ο Τζορτζ Μπους. Αυτό σημαίνει ότι μετά την αποχώρηση των ενισχύσεων, θα παραμείνουν στο Ιράκ περίπου 120.000 Αμερικανοί στρατιώτες, μέχρι να «εκτιμηθεί η κατάσταση ασφαλείας».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συμπλήρωσε, πάντως, σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στη δυσαρέσκεια που επικρατεί εντός ΗΠΑ, ότι από τον Αύγουστο, οι στρατιώτες που υπηρετούν σε Ιράκ και Αφγανιστάν, θα παραμένουν εκεί μόνο ένα χρόνο και όχι 15 μήνες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, εκτόξευσε κατηγορίες κατά του Ιράν, καλώντας την Τεχεράνη «να επιλέξει ποιο ρόλο θέλει να διαδραματίσει στο Ιράκ: Το ρόλο αυτού που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους εξοπλίζει και τους εκπαιδεύει ή αυτού που θέλει να ζει ειρηνικά με τους γείτονές του;». Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι αν το Ιράν επιλέξει την ειρήνη, «οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν τις σχέσεις του με το Ιράκ», ξεχνώντας προφανώς ότι ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις των κυβερνήσεων Βαγδάτης - Τεχεράνης έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ.

Τέλος, νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε, χθες, ο αμερικανικός στρατός κατά της σιιτικής παραγκούπολης Σαντρ σίτι στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Ιρακινοί, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις. Κατά τα άλλα, εκπρόσωποι των ιρακινών πολιτικών παρατάξεων είχαν, χθες, συναντήσεις με τον πρωθυπουργό για να εξετάσουν «την κατάσταση στη Βασόρα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ