Ακόμη και τα συμβόλαια ιδιοκτησίας των πιλοτών που είχαν υπογραφεί πριν από το 1981 (χρόνος έναρξης του νόμου 1221/81) κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα και να θεωρηθούν άκυρα. Η εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλου, στη χτεσινή ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανέφερε ότι και για τις πολυκατοικίες που οικοδομήθηκαν πριν από τις 5-10-1981, «ο χώρος της πιλοτής μπορεί να είναι μόνο αντικείμενο αναγκαστικής συγκυριότητας και σύγχρησης ή και αποκλειστικής χρήσης, ποτέ όμως αποκλειστικής (διαιρεμένης) κυριότητας). Η εισήγηση διαβάστηκε από τον αντεισαγγελέα Χ. Αναστασόπουλο, λόγω απουσίας του Π. Δημόπουλου.
Δηλαδή, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισήγηση του Π. Δημόπουλου, ο χώρος της πιλοτής - και για τις πολυκατοικίες που κτίστηκαν πριν το 1981 - δε θα αποτελεί ιδιοκτησία ενός ατόμου, αλλά θα θεωρούνται όλοι συνιδιοκτήτες ή θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους (με συμφωνητικό), ποιοι θα κάνουν χρήση της πιλοτής, ακόμη και να παραχωρήσουν την αποκλειστική χρήση της μόνο σε ένα ή δύο πρόσωπα.
Μέχρι τώρα, η νομολογία του Αρείου Πάγου δέχονταν ότι μετά την ψήφιση των νόμων 960/79 και 1221/81 είναι άκυρα τα συμβόλαια για κυριότητα της πιλοτής για το χρονικό διάστημα από το 1981 και εντεύθεν. Ωστόσο, η νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεχόταν ως έγκυρα και νόμιμα τα συμβόλαια από το 1981 και εκείθεν. Το καθεστώς αυτό ανατρέπει η χτεσινή πρόταση Δημόπουλου, εφόσον γίνει δεκτή από τους δικαστές της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και έτσι θα είναι άκυρα τα συμβόλαια αγοραπωλησίας (μεταβίβασης) ιδιοκτησίας στην πιλοτή και θα χρειαστεί να ακολουθήσουν συμφωνίες μεταξύ των ενοίκων ή και μπαράζ αγωγών για τη δικαστική επίλυση των διαφορών.
Ετσι, με την εισαγγελική εισήγηση, προτείνεται να ανατραπεί η απόφαση του Εφετείου που είχε κρίνει έγκυρη τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, όταν το 1977 συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας στην Αθήνα γίνονταν ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες της πιλοτής. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε δύο περίπου μήνες.