Κυριακή 6 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία

Ολα δείχνουν ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το ζήτημα της άμεσης εισδοχής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) αναβλήθηκε εξαιτίας της έμμεσης αρνησικυρίας της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αρκούντως ικανοποιημένη και έπεται να αξιοποιήσει το γεγονός για εσωτερική κατανάλωση. Το ίδιο βεβαίως και η ελληνική αστική τάξη που βαρύνεται ιδιαίτερα για την απομύζηση και της τελευταίας ικμάδας της ελληνικής οικονομίας και της λαϊκής αποταμίευσης στα όρια της αθλιότητας.

Ωστόσο, το ζήτημα της FYROM είναι αρκετά σοβαρότερο από τις κάθε λογής δηλώσεις ικανοποίησης. Το ζήτημα εξακολουθεί να υπάρχει και άπτεται τόσο των αντικειμενικών συνθηκών στη Βαλκανική, όσο και των θέσεων και του χαρακτήρα της ελληνικής αστικής τάξης. Εγινε φανερό ότι η αστική τάξη χρησιμοποίησε το πρόβλημα με τη FYROM για να απαιτήσει ισότιμη συμμετοχή εταίρου στη συμμαχία και μάλιστα κόντρα στις ΗΠΑ. Η πρώτη ερώτηση που τίθεται είναι πόσο θα μπορέσει να αντέξει στις πιέσεις ισχυρών εταίρων, ακόμη κι εκείνων που φάνηκε στη σύνοδο να στέκονται δίπλα της, άμεσα ή έμμεσα.

Ο ελληνικός καπιταλισμός «διείσδυσε» και συνεχίζει στα Βαλκάνια, με τη συγκατάβαση των εταίρων της ΝΑΤΟικής και ευρωενωσίτικης συμμαχίας. Ομως δεν μπόρεσε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, να εκφράσει την οικονομική του επιρροή και σε πολιτική επιρροή και να επιβάλει δικές του λύσεις. Το βήμα του επομένως μένει μετέωρο στην οικονομική σφαίρα και δεν αποκρυσταλλώνεται στην πολιτική σφαίρα. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές του δραστηριότητες εξακολουθούν να εξαρτώνται από τους ισχυρούς της συμμαχίας, που ασκούν πολιτική επιβολή στις βαλκανικές χώρες και καθορίζουν το μέτρο της οικονομικής επιρροής στην πολιτική.

Μ' άλλα λόγια, οι κάθε λογής επενδύσεις, όπως στη FYROM, την Αλβανία, τη Βουλγαρία κ.α., δύνανται κάθε στιγμή να κινδυνεύσουν από ισχυρά συμμαχικά κελεύσματα. Αυτό υποχρεώνει την Ελλάδα να επιζητά επιμέρους συμμαχίες κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι κατά βάση το οικονομικό σκέλος της συμμαχίας. Αυτός είναι κι ένας επιπρόσθετος λόγος παράδοσης δημόσιων επιχειρήσεων σε ισχυρούς εταίρους. Είναι ένα παιχνίδι όπου εμπλέκεται επικίνδυνα η εσωτερική με την εξωτερική πολιτική. Εδώ οφείλεται και η αποκλειστική εμμονή στην ονοματολογία της FYROM, χωρίς να συζητιέται στην ίδια τουλάχιστον ένταση το πρόβλημα των συνταγματικών αλυτρωτικών βλέψεων της κυβερνώσας εθνικιστικής ομάδας της FYROM εις βάρος της Ελλάδας. Το κύριο - φαίνεται - για την ελληνική αστική τάξη είναι το όνομα του κυρίαρχου και όχι πού βρίσκεται ο χώρος όπου θα ασκήσει οικονομική δραστηριότητα προς εκμετάλλευση.

Αυτά τα πρώτα βασικά ζητήματα δείχνουν ότι είναι πολύ νωρίς για θριάμβους επιτυχιών. Οι αντοχές της ελληνικής αστικής τάξης γίνονται ευάλωτες από τη δισυπόστατη ύπαρξή της, του ιμπεριαλιστή από τη μια και του ατζέντη της ευρωατλαντικής συμμαχίας από την άλλη. Το γεγονός αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα ως έθνος και το λαό της, που εξακολουθεί να σύρεται σε μια άθλια οικονομική αντιλαϊκή στέρηση, στο όνομα μιας εξίσου άθλιας ιμπεριαλιστικής «διείσδυσης» στα Βαλκάνια. Τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας από τη μια πλευρά και τα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα από την άλλη έχουν μεταξύ τους διαρραγεί οριστικά και αμετάκλητα.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ