ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ |
Την 1η Φλεβάρη 2008 έκλεισε ο βιολογικός κύκλος του παλαίμαχου αγωνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Παρασκευά ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ από τη Λίμνη (Αγάλι) Μαντινείας Αρκαδίας. Γεννήθηκε το 1916 από γονείς κτηνοτρόφους. Μέλος του ΚΚΕ έγινε στην Κομοτηνή, την Πρωτομαγιά του 1937. Από τότε η ζωή του είναι παράλληλη με τη δράση του ΚΚΕ. Από την Κατοχή ως αντάρτης του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στις μάχες Γλόγοβα, Βαλτετσίου, Αχλαδόκαμπου, Στυμφαλίας.
Ο Δεκέμβρης του 1944 τον βρίσκει στα Τουρκοβούνια - Χασιά και από το 1946, που συλλαμβάνεται, είχε την τύχη χιλιάδων αγωνιστών στις φυλακές, εξορίες και αφέθηκε ελεύθερος το 1962 για λόγους υγείας. Από τις γραμμές της ΕΔΑ ο Παναγιώτης Πετρόπουλος συνεχίζει τους αγώνες του ως την 21η Απρίλη 1967, που ξαναπαίρνει το δρόμο της εξορίας στην Τρίπολη - Γιούρα - Λακί Λέρο, από όπου, μαζί με άλλους συγκρατουμένους του, έστειλαν επιστολή στο εξωτερικό, με την οποία καταδίκαζαν την τακτική των οπορτουνιστών, και υπεράσπιζαν την 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ελεύθερος από το 1973 για λόγους υγείας, πρωτοστάτησε στη δημιουργία ΚΟΒ και το '90 - '92, πάλι, παρά τα προβλήματα υγείας, έδωσε σκληρή μάχη για την ύπαρξη του ΚΚΕ.
Στη ζωή του, κομματική και άλλη, υπήρξε πρότυπο αγωνιστή - κομμουνιστή, που εκφράστηκε στην κηδεία του από φίλους - εχθρούς και κύρια νέους, που έδειχναν μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπό του.
Την Κυριακή 6 Απρίλη στις 9.00 π.μ. στη Λίμνη Μαντινείας θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο και η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, θα τιμήσει τη μνήμη του μπάρμπα Παναγιώτη, για την πολύτιμη προσφορά του στην υπόθεση του επιστημονικού σοσιαλισμού.
* * *
O ΝΙΚΟΣ ΤΕΦΑΝΗΣ, που συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατό του, υπήρξε μέλος του ΚΚΕ και για πολλά χρόνια μέλος της Επιτροπής Ετεροδημοτών Ηλείας της ΚΟ Αθήνας. Παρά τις φυλακές και εξορίες, που πέρασε στη ζωή του, παρέμεινε αταλάντευτος αγωνιστής πιστός στα ιδανικά του Κόμματός του, ως το τέλος της ζωής του.
Στη μνήμη του, μέλη της Επιτροπής Ετεροδημοτών προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ.
* * *
Στη μνήμη της φίλης και συναγωνίστριάς μου ΝΙΚΗΣ Μπαζίκου - ΦΟΥΝΤΟΥΡΑΔΑΚΗ και της ΑΜΑΛΙΑΣ ΔΑΠΕΡΓΟΛΑ, με την οποία ζήσαμε μαζί στη φυλακή, προσφέρω 10 ευρώ στην ΚΟΒ Καματερού.
Βασιλική Σκοπίδου
* * *
Η Χριστίνα Στεφανή και η Βασιλική Δημητροπούλου προσφέρουν 40 ευρώ στο Παράρτημα «Αγίου Δημητρίου» της ΠΕΑΕΑ στη μνήμη των αδελφών τους ΠΑΝΑΓΟΥΛΑΣ, ΑΝΤΩΝΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ, ΝΙΚΟΥ, ΜΗΤΣΟΥ, καθώς επίσης στη μνήμη των ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑΚΟΥΜΗ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ.