ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
Πριν καν περάσουν λίγες μέρες, «Φατάχ» και «Χαμάς» διαφωνούν ως προς το τι συμφώνησαν, στην Υεμένη, για την επανάληψη του μεταξύ τους διαλόγου. Η «Φατάχ» επιμένει ότι δε θα γίνει τίποτε αν η «Χαμάς» δεν παραδώσει την εξουσία της Λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, κάτι που δε δέχεται η «Χαμάς», κατηγορώντας την ότι θέτει όρους καθ' υπαγόρευση των Ισραήλ και ΗΠΑ.
Αν και οι δύο πλευρές δηλώνουν, ακόμη, δεσμευμένες στο στόχο της εθνικής συμφιλίωσης, χτες, ο Πρόεδρος Αμπάς έπαυσε τον διοικητή των αστυνομικών δυνάμεων, στρατηγό Σέιχ, που αν και μέλος της «Φατάχ», διατηρούσε καλές σχέσεις με τη «Χαμάς». Η κίνηση αναμένεται να οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα. Αντίθετα, υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης διαδήλωσαν, χτες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι σε Γάζα και Δ. Οχθη.
Από την άλλη, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμήνυσε στον Πρόεδρο Αμπάς ότι θα πρέπει να διαλέξει «ανάμεσα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και το διάλογο με τη Χαμάς». Ταυτόχρονα, διαρρεόταν ότι εγκρίθηκε η παροχή θωρακισμένων οχημάτων, εξοπλισμού και αλεξίσφαιρων γιλέκων προς τις αστυνομικές δυνάμεις του Αμπάς, κίνηση που σαφώς υποδαυλίζει περαιτέρω την ενδο - παλαιστινιακή ένταση.
Οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και η «ιρανική απειλή» ήταν τα τρία βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χτες, ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ματζάλι Ουαχάμπι. Υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν καθυστερήσει και ανέφερε κυρίως τους τομείς του περιβάλλοντος, της γεωργίας, του πολιτισμού και της άμυνας, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Ως προς το Παλαιστινιακό επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης περί δήθεν «βούλησης ειρήνευσης με τη δημιουργία δύο κρατών» και εμποδίων που τίθενται από τη «βία των φανατικών των "Χαμάς" και "Τζιχάντ"», λες και δεν υπάρχει η δικαιολογημένη αντίδραση του παλαιστινιακού λαού ενάντια στη βάρβαρη κατοχή. Ιδιαίτερη βαρύτητα απέδωσε στην «ιρανική απειλή», υποστηρίζοντας ότι η ιρανική ηγεσία προσπαθεί «να εξάγει την ισλαμική επανάσταση», υποδαυλίζοντας τη βία σε διάφορες περιοχές όπως ο Λίβανος («Χεζμπολάχ»), το Ιράκ ή ακόμη και η Γάζα («Χαμάς»). Διευκρίνισε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει, αυτή τη στιγμή, στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν.