Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ρίζα των πολέμων ο καπιταλισμός

Η συζήτηση για τον ιμπεριαλισμό και τη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

«Οι πόλεμοι έχουν τη ρίζα τους στην ίδια τη φύση του καπιταλισμού και θα σταματήσουν μόνο όταν θα πάψει να υπάρχει το καπιταλιστικό καθεστώς», διακήρυξε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τρύφων Κωστόπουλος , στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και η αντίδραση του φιλειρηνικού κινήματος».

Ο Τ. Κωστόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην αιτία και τη φύση των πολέμων και προσδιόρισε χαρακτηριστικά: «Για να ερμηνεύσουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Κόσσοβο, όσο και την εμφύλια σύρραξη στη Γιουγκοσλαβία, πρέπει να κατανοήσουμε την ίδια τη φύση του πολέμου. Κατά τον Λένιν τους πολέμους τους ευνοούν οι εθνικιστικές προλήψεις που καλλιεργούνται συστηματικά στις "πολιτισμένες" χώρες προς το συμφέρον των κυρίαρχων τάξεων, με σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή προλεταριακών μαζών από τα ταξικά τους καθήκοντα και να τις υποχρεώσουν να ξεχάσουν το χρέος της διεθνούς ταξικής αλληλεγγύης».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕ, Νίκος Φωτιάδης, στάθηκε ιδιαίτερα κατά την ομιλία του στη θεσμοθέτηση από μέρους του ιμπεριαλισμού των στρατιωτικών του επεμβάσεων όπου γης, με το λεγόμενο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Στο ντοκουμέντο με τίτλο «Νέα στρατηγική για τον 21ο αιώνα», που εγκρίθηκε πέρσι τον Απρίλη στη μεγάλη φιέστα όλων των ισχυρών στρατοκρατικών δυνάμεων στον κόσμο, στην Ουάσιγκτον, αναγράφεται στο άρθρο 20 ότι το ΝΑΤΟ θα επεμβαίνει στρατιωτικά, πολιτικά για τη διαχείριση κρίσεων.

«Η κρίση συμπεριλαμβάνει τα πάντα, από εθνικές, θρησκευτικές ρίζες μέχρι αταξία, οικονομικό μαρασμό κλπ. Ολα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πολιτική, περιφερειακή αστάθεια...», επισήμανε ο ομιλητής.

«Γιατί γίνεται όλο το σημερινό κακό με τη συνεχή αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων; διερωτήθηκε στην παρέμβασή της στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη , για να δώσει την απάντηση: «Δεν πάνε 15 μέρες που ανακοινώθηκε και δεν το μάθαμε εδώ, ότι βρέθηκε στον Καύκασο το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου των τελευταίων 50 χρόνων. 500 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ελα όμως που η περιοχή ανήκε κάποτε αποκλειστικά στους κόκκινους! Ακόμα και γι' αυτό η εξόρυξή του στοιχίζει πολύ ακριβά στις μεγάλες αδελφές του πετρελαίου. Και επειδή στοιχίζει ακριβά πρέπει όλοι εμείς να το πληρώσουμε...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρέπει να πληρώσουμε το «τίμημα της ελευθερίας»(2022-03-05 00:00:00.0)
Την Κυριακή 14 Απρίλη η 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης(2019-03-30 00:00:00.0)
Ο ιμπεριαλισμός δολοφονεί(2007-01-12 00:00:00.0)
«Οχι» στη διεύρυνση της εκμετάλλευσης(2004-02-10 00:00:00.0)
Παζάρια πετρελαιοπολέμου(2003-01-24 00:00:00.0)
Να σταματήσει η συμμετοχή στα ΑΒΑΚΣ του ΝΑΤΟ(1999-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ