Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παιδιά τα πρώτα θύματα

Τα «παιδιά του πολέμου» απασχόλησαν τις εργασίες Διεθνούς Συνδιάσκεψης μη κυβερνητικών οργανισμών, με τη συμμετοχή της «Γιούνισεφ», που έγινε πριν λίγες μέρες στο Γουίνιπεγκ του Καναδά. Τα συμπεράσματα δείχνουν πως από τους πρώτους που πληρώνουν τους πολέμους και τις διάφορες συρράξεις είναι τα ίδια τα παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Συνδιάσκεψη, μέσα στην τελευταία δεκαετία, περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά πέθαναν εξαιτίας πολέμων και σχεδόν 15 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν ή έγιναν πρόσφυγες από τις διάφορες συρράξεις. Την ίδια ώρα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να ζουν υπό την απειλή του πολέμου και να αποτελούν εν δυνάμει θύματα αυτών που τους προκαλούν. Τα παραπάνω στοιχεία - όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της «Γιούνισεφ» για τις εργασίες της Συνδιάσκεψης - «εμπλούτισαν» οι συγκρούσεις σε Αφγανιστάν, Αγκόλα, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κονγκό, Ερυθραία, Αιθιοπία, Ρουάντα, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σερβία, Κόσσοβο και Ανατολικό Τιμόρ.

«Οι παραπάνω συγκρούσεις και πόλεμοι - όπως σημειώνει η "Γιούνισεφ" στην ανακοίνωσή της - έχουν κοστίσει τη ζωή σε αμέτρητα παιδιά, όχι μόνο άμεσα, αλλά και από την έλλειψη φαγητού και συνθηκών υγιεινής και έχουν επίσης σημαδέψει ψυχολογικά εκατομμύρια άλλα, που έγιναν μάρτυρες της βίας και της καταστροφής, παρά τη θέλησή τους».

Πάντως και παρά το γεγονός ότι η «Γιούνισεφ» διαπιστώνει κάποιες προόδους, τα παραπάνω ανατριχιαστικά νούμερα, χρόνο το χρόνο δε μειώνονται. Χαρακτηριστικό είναι πως στην ετήσια έκθεση της «Γιούνισεφ» του 1999, περισσότερα από έξι εκατομμύρια παιδιά τραυματίστηκαν ή έμειναν ανάπηρα σε πολεμικές συγκρούσεις. Την ίδια ώρα, η φτώχεια αυξάνεται, καθημερινά όλο και περισσότερα παιδιά υποσιτίζονται, ενώ τα αναλφάβητα παιδιά - κάτι που επίσης γεννά διακρίσεις - τουλάχιστον το 1999 ανέρχονταν, ανά τον κόσμο, σε 130 εκατομμύρια!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ