Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
«Υπερβάλλοντας εαυτούς... »

Δραματική επιστολή προς τον υπουργό από συμβασιούχους της Ε΄ ΕΠΚΑ Λακωνίας

Σε αποκλεισμό του ΥΠΠΟ προχωρούν αύριο (10 πμ) οι συμβασιούχοι του, ενώ την Πέμπτη θα αποκλείσουν το Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας και θα πορευτούν στο υπουργείο Εσωτερικών, εξαιτίας των 500 και πλέον απολύσεων που επίκεινται στο υπουργείο.

Χαρακτηριστική για τα συνεχιζόμενα χάλια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, είναι η περίπτωση της Ε΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σπάρτης, όπου 14 υπό απόλυση εργαζόμενοί της, σε ανοιχτή επιστολή τους στον υπουργό Πολιτισμού, σημειώνουν ότι «σήμερα υπηρετούν δύο μόνο μόνιμοι αρχαιολόγοι (μία σχεδιάστρια και ένας τεχνίτης ανασκαφών), σε σύνολο 12 οργανικών θέσεων»!

Οι 14 (3 αρχαιολόγοι, 9 τεχνίτες ανασκαφών, 1 σχεδιάστρια, 1 λογίστρια) εργάζονται για πολλά χρόνια στην υπηρεσία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ορισμένοι από το 1993, καλύπτοντας «τις αυξημένες ανάγκες του νομού υπερβάλλοντας εαυτούς». Προσθέτουν ότι όλα αυτά τα χρόνια η χρηματοδότηση της Εφορείας «ήταν ελάχιστη και ερχόταν με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις μας δύσκολα να φθάνουν τους 8 μήνες ετησίως και το υπόλοιπο διάστημα να απασχολούμαστε με άλλου είδους σχέσεις εργασίας (σε δημόσια έργα, ανασκαφές οικοπέδων με χρηματοδότηση του ιδιοκτήτη)» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου σύμφωνα με το ΠΔ «Παυλόπουλου».

Διαβεβαιώνουν τον υπουργό ότι «δεν πρόκειται να καταθέσουμε τα όπλα, να δεχτούμε όσα επιβάλλει το ΠΔ "Παυλόπουλου" και να αποχωρήσουμε από την εργασία μας παραδεχόμενοι ότι καλύπτουμε εποχικές και όχι πάγιες ανάγκες». «Γνωστοποιούν» επίσης ότι ο/ η αρχαιολόγος «που το κράτος πλήρωσε για τις σπουδές μου, που οι γονείς μου στερήθηκαν για να με στηρίξουν, που κουράστηκα και καθόρισα τη ζωή μου γύρω από το επάγγελμα αυτό, που εξειδικεύθηκα και γύρισα στον τόπο μου για να τον υπηρετήσω, (δεν μπορώ) να αλλάξω επάγγελμα, επειδή είχα την ατυχία να δουλέψω σε έναν τόπο που ποτέ δεν του δόθηκε η στοιχειώδης χρηματοδότηση και που εγώ με αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος υπεραναπλήρωσα τις ελλείψεις αυτές». Αναλόγως γίνεται αναφορά και για τους τεχνίτες. Σημειώνουμε ότι λόγω των ελλείψεων, οι σωστικές ανασκαφές στο νομό καθυστερούν και οχτώ χρόνια, ενώ στην αναμονή βρίσκονται 79 οικόπεδα.

Καταλήγουν λέγοντας: «Θα παλέψουμε για όλα τα παραπάνω και για το δικαίωμά μας στην εργασία, ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Θα παλέψουμε για να συνεχίσουμε να κάνουμε αξιοπρεπώς τη δουλειά που επιλέξαμε και ασκήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, στον τόπο που αγαπούμε».

  • Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργατοτεχνιτών ΥΠΠΟ προχωρά σήμερα σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 μ έως το τέλος της βάρδιας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ