Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαξιώνει την ελληνική δημιουργία

Σε «λίστες» κομμένων σκηνοθετών διολίσθησε η διοίκησή του...

Μαζικό «πογκρόμ» εναντίον δεκάδων Ελλήνων κινηματογραφιστών αποτελεί η απόφαση της διοίκησης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης να κόψει από τη διοργάνωση μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής!

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν 39 κομμένοι σκηνοθέτες διαπιστώνεται η «υποτίμηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ», καταγγέλλοντας ότι το Φεστιβάλ «υιοθετεί απόλυτα επιθετικό ρόλο απέναντί» του. Εγκαλούν τον διευθυντή του, Δ. Εϊπίδη, ότι «αγνοεί και στην ουσία ακυρώνει την πλειοψηφία των γνωματεύσεων της "γνωμοδοτικής" επιτροπής, την οποία ο ίδιος όρισε» και «κόβει από όλα τα προγράμματα του Φεστιβάλ, Διεθνές, Πανόραμα κλπ. μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής».

Αυτό γίνεται προς όφελος των ξένων ντοκιμαντέρ, αφού, ενώ φέτος αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός ταινιών που θα προβληθούν, «υπάρχει σαφής μείωση των ελληνικών». Συγκεκριμένα: Οι ξένες ταινίες αυξήθηκαν κατά 70 και οι ελληνικές μειώθηκαν κατά 48. Από τις 87 ελληνικές ταινίες που υποβλήθηκαν μόλις 37 θα προβληθούν στο φεστιβάλ.

Επιπλέον, οι κομμένες ταινίες δεν μπορούν να διαγωνιστούν ούτε για τα Κρατικά Βραβεία, αφού ο νόμος επιβάλλει την προηγούμενη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι σκηνοθέτες ζητούν, «αφού καταργηθεί ο νόμος να αλλάξει ο κανονισμός του φεστιβάλ» και «η ομόφωνη απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής να δεσμεύει τον καλλιτεχνικό διευθυντή» για το τμήμα όπου θα προβληθεί η ταινία και για τη συμμετοχή της στα βραβεία FIPRESCI (σ.σ. Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου). Διότι «μέχρι τώρα ο διευθυντής αποφασίζει μόνος του» για το ποιες ταινίες θα διαγωνιστούν για τα βραβεία FIPRESCI «και κρατάει πάντα τον κατάλογό τους κρυφό!».

Διαπιστώνουν, επίσης, «στροφή» του Φεστιβάλ στις τηλεοπτικές παραγωγές. Απαιτούν «να φιλοξενεί τα ντοκιμαντέρ της ελληνικής παραγωγής κάθε έτους και να λειτουργεί ως υγιές φόρουμ ανταλλαγής ιδεών (...) Να ενισχύει τα κίνητρα και τη δημιουργικότητα της ελληνικής παραγωγής. Και όχι να συμβάλλει, με λογικές προγραφών, στην περιθωριοποίησή της». Καλούν τους φορείς του κινηματογράφου «να συμβάλουν αποφασιστικά στην αλλαγή του νομού και στην αποκατάσταση της αδικίας που διαπράττεται με αυτές τις τακτικές».

Μεταξύ των κομμένων είναι και ο Λεωνίδας Βαρδαρός, η ταινία του οποίου, «Τόποι πολιτικής εξορίας - Αϊ Στράτης», σχετίζεται άμεσα και με το φετινό αφιέρωμα του Φεστιβάλ για τα «Πρόσωπα του φασισμού». Το 2000 κόπηκε και το ντοκιμαντέρ του για τη Μακρόνησο! Ο Λ. Βαρδαρός είπε στον «Ρ» ότι η διάταξη για τη συμμετοχή των ντοκιμαντέρ στα Κρατικά Βραβεία «πέρασε νύχτα» το 2002 και το 2003 ορίστηκε μια πενταμελής επιτροπή για την επιλογή των ταινιών. Αργότερα, ο διευθυντής όρισε μια «γνωμοδοτική επιτροπή». Φέτος, «μας έστειλε μια επιστολή ότι η δουλειά μας έχει ενδιαφέρον αλλά "δεν επιλέχθηκε" και αν θέλουμε μπορούμε να πάμε στο Φεστιβάλ και να πουλήσουμε τις ταινίες μας στο παζάρι. Του άφησα ένα μήνυμα: "Στην Ελλάδα έγινε ένας εμφύλιος πόλεμος. Εκατό χιλιάδες αγωνιστές εξορίστηκαν στα νησιά και πολλοί από αυτούς δεν ξαναγύρισαν". Πρέπει να μου απαντήσει τι πρόβλημα έχει με τη Μακρόνησο και τον Αϊ - Στράτη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ