Κυριακή 10 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η «απελευθέρωση» σπέρνει θάνατο και δυστυχία

Τα παιδιά, τα μεγαλύτερα θύματα της κατοχής

Associated Press

Τα παιδιά, τα μεγαλύτερα θύματα της κατοχής
Σε θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται η αμερικανο - ΝΑΤΟϊκή κατοχή στο Αφγανιστάν. Κατοχικά στρατεύματα σκοτώνουν αμάχους και τους βαφτίζουν Ταλιμπάν. Ο λαός αγανακτεί και επιλέγει να ενισχύσει τους Ταλιμπάν, για να αποτινάξει την κατοχή. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ισχυρίζονται ότι διαρκούσης της εξάχρονης κατοχής η ζωή και το βιοτικό επίπεδο στο Αφγανιστάν «έχουν βελτιωθεί σημαντικά». Ο Πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι εξαίρει το ρόλο της κατοχής και εκλιπαρεί για παράτασή της... Κερασάκι στην τούρτα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιάαπ Ντε Χόοπ Σέφερ, που έσπευσε να δηλώσει ότι το Αφγανιστάν είναι η πρώτη γραμμή του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», ισχυριζόμενος ότι αν αποτύχει η επιχείρηση Αφγανιστάν, οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα διαχυθούν ανενόχλητες προς τη Δύση...

Εκθέσεις ιμπεριαλιστικών ιδεών, διαφόρων οργανισμών, τραπεζικών κεφαλαίων και άλλων «ιδρυμάτων» εξ «αγαθών προθέσεων» ορμώμενων, ενισχύουν το σκηνικό, ανακαλύπτοντας τις επιδόσεις του Αφγανιστάν στην καλλιέργεια και το εμπόριο οπίου. Ωστόσο, ενώ διαμαρτύρονται εντόνως για το ναρκεμπόριο που «ενισχύει οικονομικά τους Ταλιμπάν», φαίνονται να διατηρούν την ψυχραιμία τους στις μαζικές δολοφονίες αμάχων που πραγματοποιούν οι κατοχικές δυνάμεις, αποφεύγοντας τις δηλώσεις και δίνοντας σαφές στίγμα του ρόλου που υπηρετούν...

Τελευταίες εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν επί των αφγανικών επιδόσεων στις ναρκοκαλλιέργειες, αναφέρουν ότι η χώρα παράγει ποσότητες οπίου που ξεπερνούν το άθροισμα της παραγωγής της Κολομβίας, του Περού και της Βολιβίας, εφιστώντας την προσοχή των κατακτητών για την πάταξη των ναρκοδραστηριοτήτων. Ξεχνούν ωστόσο να αναφέρουν ότι ο λαός δεν έχει άλλη διέξοδο επιβίωσης, με την επιχείρηση ναρκωτικά να μοιάζει μονόδρομος για τους αγρότες, αλλά και το ότι οι δυτικοί είναι αυτοί που ξεκίνησαν και μύησαν τους Αφγανούς στην παραγωγή ναρκωτικών. Μία παραγωγή που οφείλουμε να θυμίσουμε ότι ήταν ανύπαρκτη την περίοδο του λαϊκοδημοκρατικού καθεστώτος.

Αντίθετα, οι «δυτικοί» δίδαξαν τους Ταλιμπάν την καλλιέργεια του οπίου και το ναρκεμπόριο, προκειμένου να τους εξοπλίζουν με όπλα για τη διεξαγωγή αντεπανάστασης ενάντια στη Λαϊκή Δημοκρατία.

Τα... νέα στοιχεία των εκθέσεων που δημοσιοποιήθηκαν από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και την Εγκληματικότητα (UNODC), της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Βρετανικού Γραφείου για τη Διεθνή Ανάπτυξη, προβλέπουν μεγάλη συγκομιδή οπίου και για το 2008, στο Αφγανιστάν, ανάλογη της περσινής με τα «χρήματα των ναρκωτικών να εξοπλίζουν τους Ταλιμπάν και να εξασθενούν τη δύναμη της κυβέρνησης»... Ενώ οι ναρκοκαλλιέργειες και το λαθρεμπόριο οπίου χαρακτηρίζονται ως κινητήρια δύναμη της αφγανικής οικονομίας... Αυτή είναι η «επιτυχία» της «απελευθέρωσης» του Αφγανιστάν, που σκορπάει τη φτώχεια, την ανέχεια και το θάνατο στους απλούς ανθρώπους και κέρδη στα «μαγαζιά» του ιμπεριαλισμού, από τη διεξαγωγή του πολέμου και από το εμπόριο ναρκωτικών.


Α.ΦΩΤ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ