Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Απειλές και ιδεολογική χειραγώγηση Πούτιν

Χτες, Παρασκευή, στη διευρυμένη Σύνοδο του Κρατικού Συμβουλίου της Ρωσίας, μπροστά σε 750 πολιτικούς παράγοντες της Ρωσίας (μέλη της κυβέρνησης, τοπικούς κυβερνήτες, βουλευτές, κ.ά.), ο απερχόμενος Πρόεδρος της χώρας, Βλ. Πούτιν, έκανε έναν εκτενή απολογισμό της 8ετίας του και έθεσε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τα επόμενα 12 χρόνια. Οπως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, το βάρος στην ομιλία του Πούτιν δινόταν στα οικονομικά ζητήματα, αν και θίχτηκαν και άλλα ζητήματα, όπως αυτά των διεθνών σχέσεων.

Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι το 1999 η Ρωσική Ομοσπονδία ήταν αρκετά αδύναμη με κυρίαρχες τις «φυγόκεντρες» τάσεις και ορισμένες δυνάμεις, που δεν κατονόμασε, «ετοίμαζαν ανοιχτά επέμβαση στη Ρωσία», επιδιώκοντας το διαμελισμό της. Αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε με την ίδρυση κρατικών μονοπωλίων σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, τα οποία οδήγησαν στην αύξηση των οικονομικών μεγεθών της χώρας, που το 2007 πέρασε στην 7η παγκόσμια θέση, ξεπερνώντας Ιταλία και Γαλλία. Ο Πούτιν αναφέρθηκε στον περιορισμό του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας στο 3% του ΑΕΠ και στην αύξηση των αποθεμάτων χρυσού που έφτασαν τα 484 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, βασική του γραμμή ήταν να κρύψει ότι από την ανάπτυξη ωφελήθηκαν οι λίγοι, δηλαδή η ολιγαρχία του πλούτου.

Παραδέχτηκε πως η χώρα στήριξε αυτή την άνοδο στους ρυθμούς αύξησης στην εξόρυξη ενεργειακών πηγών και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των κλάδων υψηλής τεχνολογίας, αλλά ως ιδεολογικό «εργαλείο» της παραπέρα ταξικής συναίνεσης κι εκμετάλλευσης ανέσυρε την αύξηση της παραγωγικότητας και την ιδέα της δημιουργίας μιας «μεσαίας τάξης» στη Ρωσία, στην οποία θα ανήκει το 60-70% του λαού.

Στα διεθνή ζητήματα ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε την αύξηση των εξοπλισμών και των «στρατιωτικο-πολιτικών κινδύνων» που διατρέχει η Ρωσία, από τη μεριά του ΝΑΤΟ, που απαιτούν από αυτήν να λάβει ανάλογα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειάς της. «Εμείς ξηλώσαμε τις βάσεις μας στην Κούβα και στο Βιετνάμ. Και τι κερδίσαμε; Νέες αμερικανικές βάσεις στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, μία νέα αμυντική περιοχή (σ.σ. την αμερικανική πυραυλική "ασπίδα") στην Πολωνία, που απ' ό,τι φαίνεται θα δημιουργηθεί, με στοιχεία υποστήριξής της και στην Τσεχία», είπε ο Πούτιν, και πρόσθεσε: «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτές οι ενέργειες δε στρέφονται κατά της Ρωσίας και επομένως οι ανησυχίες μας είναι εντελώς ανυπόστατες. Αυτό όμως δεν αποτελεί εποικοδομητική απάντηση».

Ο Πούτιν δήλωσε πως η χώρα του έχει τρόπο να απαντήσει σ' αυτές τις προκλήσεις χωρίς να μπλέξει σ' ένα νέο κυνηγητό των εξοπλισμών. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην κατασκευή ποιοτικά νέων όπλων.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ