Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ
Απολογισμός για την πορεία των έργων

Στοιχεία για την πορεία των Προγραμμάτων Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG 2000-2006 και την προετοιμασία των συγκεκριμένων προγραμμάτων ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013, έδωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου.

Τα Προγράμματα Κοινοτικών Πρωτοβουλιών αφορούν, κυρίως, τις οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες (βαλκανικές, παρευξείνειες και της ευρύτερης μεσογειακής λεκάνης) και, επί της ουσίας, αποτελούν όπλο οικονομικής επιρροής και ισχύος της πρώτης προς τις χώρες αυτές. Διακρίνονται σε διασυνοριακά (δύο χώρες με κοινά σύνορα), διακρατικά (ομάδες χωρών με γεωγραφική εγγύτητα) και διαπεριφερειακά (Βορράς, Νότος, Ανατολή και Δύση).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός:

  • Η απορροφητικότητα και των τριών προγραμμάτων INTERREG (για την περίοδο 2000-2006) μέχρι το τέλος του 2007 ανήλθε στα 545 εκατ. ευρώ.
  • Για τη νέα προγραμματική περίοδο (2007-2013), ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 8,7 δισ. ευρώ, τα δε προγράμματα φέρουν πλέον τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» Στόχος 3.
  • Στα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, η Ελλάδα συμμετέχει σε έξι (6) συνολικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 320 εκατ. ευρώ. Αφορούν κοινά προγράμματα της Ελλάδας με Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρο, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Τουρκία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ