Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Περισσεύουν τα προβλήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Τη ζοφερή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει στα σχολεία η πολιτική της υποχρηματοδότησης αντιπαραθέτουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Περιστερίου απέναντι στη βιτρίνα των «έξυπνων» σχολείων και της ψηφιακής παιδείας. Το Σάββατο, εκπαιδευτικοί και γονείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε με αφορμή την παρουσία του υπουργού Παιδείας σε εκδήλωση του δήμου. Με συνθήματα ενάντια στην υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση, ζητώντας μαζικούς διορισμούς, δημόσια δωρεάν Παιδεία, ανέδειξαν τα προβλήματα των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατήγγειλαν την πολιτική που τα γεννά και ζήτησαν λύσεις.

Ο Σύλλογος «Ελλη Αλεξίου» κάνει λόγο για ελλείψεις δασκάλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών μας πηγαίνουν στο φροντιστήριο, οι γονείς πληρώνουν χοντρά το "δωρεάν" της Δημόσιας Εκπαίδευσης, τα πληθωρικά τμήματα ολοένα και αυξάνουν, η μερική απασχόληση βρίσκεται σε άνθηση, περισσότεροι από 120 συνάδελφοί μας δουλεύουν ως ωρομίσθιοι με συμβάσεις ντροπής και αμοιβές πείνας κλπ.».

Ιδιαίτερα οξύ είναι το κτιριακό πρόβλημα. Σύμφωνα με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών, από τα 52 νηπιαγωγεία στο Περιστέρι, τα 19 στεγάζονται σε αίθουσες Δημοτικών Σχολείων, τα 4 είναι συστεγαζόμενα, τα 4 «φιλοξενούνται» σε άλλα νηπιαγωγεία, ελλείψει δικών τους κτιρίων, τα 5 έχουν επιπλέον τμήμα που φιλοξενείται σε ακατάλληλους χώρους, τα 5 έχουν μεγάλο αριθμό νηπίων και τα 4 έκαναν κλήρωση νηπίων.

Από τα 46 Δημοτικά Σχολεία, τα 10 συστεγάζονται. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, το 38ο Δημοτικό βρίσκεται ακόμα στα λυόμενα μετά το σεισμό του 1999(!), είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα και ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος για τους μικρούς μαθητές. Το μισθωμένο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το 28ο Δημοτικό έχει κριθεί ακατάλληλο. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το 3ο Δημοτικό είναι χτισμένο από το 1938 και κατά συνέπεια δεν καλύπτει τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου σχολείου. Στο 32ο Δημοτικό υπάρχει έλλειψη 2 αιθουσών, στο αμφιθέατρο συλλειτουργούν τμήμα της πρώτης και ολοήμερο. Ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες των 300 και πλέον μαθητών είναι και οι υποδομές του 21ου Δημοτικού όπου δύο τμήματα λειτουργούν σε αίθουσες της βιβλιοθήκης και της Φυσικής και Χημείας, οι οποίες φυσικά έπαψαν να λειτουργούν. Οι υπολογιστές είναι τοποθετημένοι στο Γραφείο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων όπου διδάσκεται και το μάθημα της Πληροφορικής! Ο εξοπλισμός (τραπέζια, ψυγεία, φούρνοι κλπ.), βρίσκεται στο διάδρομο του σχολείου (δίπλα από τις τουαλέτες!) γιατί δεν υπάρχει αίθουσα για να τα φιλοξενήσει...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org