Τρίτη 29 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Πέμπτη η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Εχασε τη μάχη για τη ζωή χτες, στις 5.15 το πρωί, στο σπίτι του, όπως το επιθυμούσε, και μετά από 8μηνη μάχη με τον καρκίνο, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Από χτες, έχει κηρυχτεί στη χώρα 4ήμερο πένθος, ενώ την Πέμπτη, ημέρα της κηδείας, θα είναι αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία.

Η ταφή θα γίνει στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, στις 10 το πρωί, με τιμές αρχηγού κράτους. Η σορός του Αρχιεπισκόπου εκτίθεται σε 3ήμερο προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στην έκτακτη χτεσινή συνεδρίασή της, κήρυξε, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, «χηρεύοντα τον αρχιεπισκοπικό θρόνο» και όρισε σύγκληση της Ιεραρχίας στις 7 Φλεβάρη, για εκλογή νέου αρχιεπισκόπου.

Η περιπέτεια της υγείας του Αρχιεπισκόπου ξεκίνησε στις 9 Ιούνη με τη νοσηλεία του στο Αρεταίειο. Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση από τον γιατρό Δ. Βώρο για την αντιμετώπιση της στένωσης του αυλού του εντέρου και παραμένει 13 μέρες στην εντατική.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, διαγνώστηκε στο συκώτι πρωτοπαθές νεόπλασμα (ηπάτωμα), ενώ στο παχύ έντερο, που εγχειρήθηκε, το πρόβλημα ήταν ένας πολύποδας που ήδη είχε κάνει αλλαγή προς αδενοκαρκίνωμα. Στις 18 Αυγούστου και μετά από απόφασή του, ο Αρχιεπίσκοπος αναχωρεί για το Μαϊάμι για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος από τον καθηγητή Α. Τζάκη. Η μεταμόσχευση δε γίνεται τελικά, γιατί όταν στις αρχές Οκτώβρη επιχειρείται, μετά και την ανεύρεση του μοσχεύματος, διαπιστώνονται μεταστάσεις στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επέστρεψε στην Ελλάδα στις 26 Οκτώβρη και συνέχισε τη θεραπευτική αγωγή του με φάρμακα, μέχρι τέλους.

Συλλυπητήρια

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τηλεγράφημά της προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σημειώνει: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου». Τη θλίψη τους για το θάνατο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, οι αρχηγοί των κομμάτων, εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Πατριαρχείων, των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και θρησκειών.

Η Βουλή

Ειδική συνεδρίαση στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή, όπου μίλησαν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Σπύρος Χαλβατζής, δήλωσε ότι «το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην Εκκλησία της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος «ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα που υπηρέτησε με συνέπεια τους στόχους της εκκλησίας», πραγματοποιώντας «συχνές παρεμβάσεις και για πολιτικά ζητήματα». Συνέχισε λέγοντας πως «όπου κρίναμε ότι έπρεπε να ασκήσουμε αντίλογο το κάναμε». Επίσης, θύμισε ότι ήταν ο πρώτος αρχιεπίσκοπος που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, όπου «θέσαμε την άποψή μας για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους».

«Η Βουλή πενθεί μαζί με την εκκλησία της Ελλάδας», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, ενώ το λόγο πήραν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκ μέρους της ΝΔ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Λεβέντης και εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Κ. Αϊβαλιώτης.

Ποιος ήταν

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος (κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης), γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1939 από προσφυγική οικογένεια από την Ανδριανούπολη. Ελαβε πτυχίο Νομικής και πτυχίο Θεολογίας. Ηταν διδάκτωρ της Θεολογίας, πτυχιούχος της γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης της ιταλικής και γερμανικής. Σπούδασε επίσης βυζαντινή μουσική.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1961 και πρεσβύτερος το 1965. Χρημάτισε γραμματέας και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου και Σεραφείμ.

Το 1974 εκλέχτηκε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ σε ηλικία 35 χρονών (24 χρόνια παρέμεινε στο Βόλο).

Το 1998 εκλέχτηκε από την Ιεραρχία Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ